Leven met een gastric sleeve – #4

Leven met een gystric sleeve

Inmiddels ben ik een paar dagen bezig met de manier van eten zoals mijn diëtist heeft aangegeven, en wat volledig in lijn zou moeten zijn met de manier van eten dat gewenst is, na de operatie. Dus dat wil zeggen: eten en drinken gescheiden (met minimaal een half uur er tussen) en de maaltijden verdelen in kleinere porties, zodat er geen drie maar zes eetmomenten op een dag zijn.

Gescheiden eten en drinken

Al jaren drink ik bij mijn eten. Dat is een gewenning en nu moet ik dat ineens afleren. Dat is nog best lastig, merk ik. Door te sjoemelen maak ik het mezelf niet makkelijker, dus ben ik streng en zit ik na mijn volkoren boterham of yoghurt een half uur verlangend naar mijn kop koffie te staren.
Natuurlijk kan ik er voor kiezen om de koffie pas later in te schenken, maar dat verandert wezenlijk niets aan het gemis. Ik ben gewend om tijdens de maaltijden iets te drinken en ervaar dit dus echt als een gemis.

Echo maaltijden

Het tweede wat ik lastig vind, zijn de “echo maaltijden”, zoals ik ze gemakshalve maar noem. De eerste gaat prima, ik vergeet echt niet het ontbijt of de lunch, maar die tweede vind ik dus lastig. Dus eet ik braaf in de ochtend een volkoren boterham met de bedoeling later in de ochtend nog wat yoghurt te nemen. Maar als ik volledig op ga in mijn werk, denk ik helemaal niet meer aan yoghurt. En aangezien ik best goed ben in het negeren van het hongergevoel (vooral als ik het druk heb) komt dat tweede ontbijtmoment er nooit. Rond een uurtje of 13.00 uur schrik ik dan van de tijd en maak snel de lunch klaar.

Maar in de middag overkomt mij vervolgens hetzelfde. Eigenlijk zou ik dan nog een tweede lunchmoment moeten nemen, bijvoorbeeld met wat fruit of een smoothie. Het is me echter nu al een paar keer overkomen dat ik daar pas weer aan denk als het alweer tijd is voor het avondeten. Nadat dit mij een paar keer was overkomen, heb ik nagedacht hoe ik dit zou kunnen voorkomen.

Gastric sleeve Gastric sleeve Gastric sleeve Gastric sleeve

Oplossing voor het ontbijt

Voor mijn echo-ontbijt heb ik inmiddels de oplossing gevonden. Als ik in de ochtend wat yoghurt met vers fruit heb gegeten, smeer ik gelijk mijn boterham en neem deze – ingepakt in folie – mee naar mijn werkplek. Dat zit dus wel goed. Voor mijn eerste lunchmoment eet ik wat soep of salade en als ik dan weer aan het werk ga, neem ik alvast mijn fruit (voor het tweede lunchmoment) mee naar mijn werkplek. Door dit voor mijn neus te leggen, wordt de kans van vergeten aanzienlijk verkleind.

Reserves kweken

Op dit moment is het natuurlijk helemaal niet zo erg dat ik deze extra eetmomenten vergeet. Je zou zelfs kunnen zeggen: hoe minder calorieën, hoe beter, toch? Maar dat gaat niet helemaal op. Als ik te weinig eet, gaat mijn lichaam na een tijdje ‘op slot’ en val ik helemaal niks meer af en zodra ik dan daarna de teugels iets laat vieren gaat mijn lichaam als een idioot weer reserves kweken, waardoor ik in een rap tempo nog meer aan kom, dan ik eraf had gekregen. Echter na de ingreep loop ik hiermee het risico voedingsstoffen mis te lopen, juist omdat je lichaam dan toch al niet meer alles opneemt. Een serieus aandachtspunt dus.

Wordt vervolgd…

Lees de andere delen…

#1 | #2 | #3 | #4 | #5 | #6 | #7 | #8 | #9

Meer informatie

Leven met een gastric sleeve – #1
Leven met een gastric sleeve – #2
Boekbespreking: Een maagverkleining, en dan?
Wat doet suikervrij eten met je lichaam?
50+ multivitaminen, zin of onzin?
Fitter worden als 50-plusser
Gewrichtspijn, dit kun je doen
Het effect van suiker

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion Middendorp

Leven met een gastric sleeve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *