Leven met een gastric sleeve – #3

Leven met een gystric sleeve

Inmiddels ben ik naar de oriënterende groepsvoorlichting geweest. Als ik het goed heb geteld en alle ‘gezelschapsmensen’ heb overslagen, was het een groep van tien personen. Tijdens de voorlichting kregen we te horen hoe het traject eruit zou komen te zien, wat we zouden kunnen verwachten en wat ervoor nodig is om voor het traject in aanmerking te komen.

Samenvatting toelatingseisen:

  • Een BMI > 40 (of een BMI <40 maar met minimaal twee aan overgewicht gerelateerde medische problemen (suikerziekte, artrose, hoge bloeddruk, et cetera)
  • In de laatste 5 jaar, minimaal vier maanden verbonden zijn geweest aan een diëtist.
  • Leeftijd 18-65 jaar

Tot mijn schrik

Eigenlijk schrok ik al snel, want ik ben in de afgelopen 5 jaar niet vier maanden bij een diëtist geweest. Ik probeer doorgaans, op basis van mijn ervaringen in het verleden, zelf te lijnen. Door deze eis ging ik er direct vanuit dat ik mijn handdoek in de ring moest gooien. Gelukkig bleek dat niet het geval te zijn en kan ik dit traject alsnog starten. Het vervolgtraject zal dan alleen iets langer gaan duren.

Aansluitend aan de voorlichting werden er individuele afspraken gemaakt. Voor deze afspraak moet ik de volgende gegevens verzamelen:

  • Een voedingsdagboek: 7 dagen bijhouden wat ik precies eet en drink
  • Een actuele medicatielijst van de apotheek
  • Een verklaring van de diëtist
  • Een uitdraai van de uitslag van de laatste bloedtest (toevallig onlangs laten doen bij de huisarts)
Gastric sleeve Gastric sleeve Gastric sleeve Gastric sleeve

De diëtist

Direct na het maken van mijn afspraak heb ik mijn laatste diëtist gebeld. Het bleek dat ik in 2017 nog een paar keer bij haar was geweest en die keren tellen ook mee. Ik hoef dus nu niet meer de volledige vier maanden bij haar te lopen. Dat scheelt alvast. Nog diezelfde middag kon ik bij haar terecht. Dat kwam mooi uit, want ik moest dezelfde middag toevallig ook in hetzelfde pand zijn voor het opmeten van mijn bloeddruk (huisarts) en zo kon ik gelijk de medicatielijst bij de apotheek halen en de uitdraai van mijn bloedtest bij de assistente van mijn huisarts. Alles mooi in één keer geregeld.

Mijn afspraak bij de diëtist bleek meer dan nuttig. Ik vertelde haar uiteraard van mijn plannen bij het NOK en zij heeft het consult daar volledig op aangesloten. Zij legde uit hoe belangrijk het zou worden om na de ingreep in kleine hoeveelheden te eten om toch zoveel mogelijk voedingsstoffen binnen te krijgen. Dus geen drie ‘grote’ maaltijden, maar beter zes kleinere maaltijden. Niet aangevuld met ’tussendoortjes’ maar meer de maaltijden splitsen. Bijvoorbeeld:

Ontbijt 1: Yoghurt met wat muesli
Ontbijt 2: Een bruine boterham met beleg

Lunch 1: Kopje soep
Lunch 2: Salade, of cracker met een gekookt eitje

Diner 1: Groente, vlees, koolhydraten (rijst/pasta/aardappelen)
Diner 2: Dessert (yoghurt)

Tussen de maaltijden door zijn mijn drinkmomenten. Tijdens de maaltijden dus niet, hiermee moet minimaal 30 minuten worden gewacht. Dat is op dit moment nog niet zo belangrijk, maar blijkbaar wel na de ingreep. Ik kan het dus maar beter alvast zoveel mogelijk eigen maken want nu is het niet zo’n probleem als ik een foutje maak, maar straks kan dat toch vervelende gevolgen hebben.

Ik sluit deze dag gemotiveerd af en besluit direct de volgende dag te beginnen met dit eetpatroon.

Wordt vervolgd…

Lees de andere delen…

#1 | #2 | #3 | #4 | #5 | #6 | #7 | #8 | #9

Meer informatie

Leven met een gastric sleeve – #1
Leven met een gastric sleeve – #2
Boekbespreking: Een maagverkleining, en dan?
Wat doet suikervrij eten met je lichaam?
50+ multivitaminen, zin of onzin?
Fitter worden als 50-plusser
Gewrichtspijn, dit kun je doen
Het effect van suiker

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion Middendorp

Leven met een gastric sleeve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *