Open brief aan Mark Rutte

Geachte heer Rutte, beste Mark,

Mag ik tutoyeren en Mark zeggen? Je komt altijd zo joviaal en “laagdrempelig-oudejongenskrentebrood” over, zodat ik de neiging heb je gewoon “Mark” te noemen. Mag ik je dan gelijk een paar vragen stellen, net alsof we samen op de bank zitten? Met een kop koffie erbij. Hoe drink jij ‘m?

Ik ben Marion, moeder van een stoere puber en werkzaam als zzp’ er. Net als mijn partner trouwens, maar die heeft al een paar weken geen werk meer wegens de intelligente lockdown. Ik ben een doorsnee vrouw zoals er zovelen zijn, die tijdens de persconferenties met haar bord op de schoot, aan jouw lippen hangt. Ik probeer me zo goed mogelijk als een brave burger te gedragen en de voorschriften na te leven (hoewel ze mij niet allemaal even duidelijk zijn), maar ik slik ook niet zomaar alles voor zoete koek. Ik blijf me graag verdiepen in verschillende inzichten en bekijk onderwerpen zoveel mogelijk van verschillende kanten, zodat ik op basis van diverse invalshoeken een eigen mening kan vormen.

Zo luister ik naar jou, naar Hugo de Jonge (wat heeft zijn partner z’n haar toch puik geknipt!) en naar Ferdinand Grapperhaus, wiens naam zoveel leuker is dan zijn uitstraling. Hij doet me een beetje denken aan Nathaniel Barnes uit de serie Gothem. Excuus voor deze opmerking maar van al dat Bingwatchen worden we nogal “comics-minded“. Maar ja, wat moeten we anders?
Naast, wat in de volksmond “de gevestigde orde” wordt genoemd, heb ik ook gekeken naar het interview met Karel van Wolferen. Wat een briljant journalist is dat, echt iemand met “ouderwetse” degelijkheid en een overtuiging om zich ergens in vast te kunnen bijten en te blijven spitten tot de onderste steen boven is gekomen. Dat soort journalisten zie je helaas niet (meer) zoveel.  Bijna 80 is deze man, en ook al kan hij soms iets lastiger op bepaalde woorden komen, zijn geheugen werkt nog fantastisch en zijn inzichten zijn nog steeds vlijmscherp.

In dit interview met Ramon Bril heeft hij het onder andere over de tijdlijn rondom Corona, waarbij – tot mijn grote verbazing de uitbraak al bekend bleek te zijn, nog voor de uitbraak. In mijn ogen komt dat neer op in de verte een bananenschil zien liggen en daar tóch over uitglijden. Ik wil niet gelijk in complottheorieën denken, maar het is toch niet zo gek dat het vraagtekens bij mij oproept, zonder gelijk een “aluhoedje” genoemd te worden? En als ik vraagtekens hiervan krijg, dan geldt dat vast ook voor heel veel andere “gewone vaders en gewone moeders”. Ik voel me namelijk nogal doorsnee.

Ook luisterde ik naar de woorden van David Prins. David Prins is longarts en heeft een achtergrond in gezondheidswetenschappen en is zelfs ooit afgestudeerd in infectieziekten en publieke gezondheid. Niet de eerste de beste dus. Het lijkt mij een integere longarts, die zijn zorg uitspreekt over de huidige Coronacrisis op basis van zijn kennis en kunde.

Moedig van hem, want ik heb begrepen dat hij inmiddels van diverse kanten wordt bedreigd en ik las onlangs in een tweet van Marianne Zwagerman (columnist BNR, Telegraaf en VLOT) dat volgers van hem worden verwijderd van social media. Alsof Twitter, Facebook en Google voor ons mogen bepalen wat we mogen lezen. Gaat dat niet dwars tegen onze vrijheid van meningsuiting in? Het is zomaar een vraagje tussendoor. Smaakt de koffie goed?

Ook keek ik naar het interview met Rob Elens. Rob Elens is huisarts uit het Limburgse Meijel en hij vertelt in dit interview over de goede resultaten met Hydroxychloroquine (een mond vol en niet te verwarren met chloroquine) in combinatie met zink, vitamine C en D en antibiotica. Hij testte deze combinatietherapie met succes op een tiental patiënten. Het maakte ziekenhuisopname overbodig, want mensen werden er gewoon beter van! Wat een fantastisch nieuws, vind je ook niet? Dit “wondermiddel” heeft hij overigens niet zelf verzonnen, maar hij heeft dit zijn patiënten voorgeschreven op basis van een onderzoek van Vladimir Zelenko, huisarts in Frankrijk, ondersteund door microbioloog Didier Raoult. Als je hun ervaringen mag geloven, worden er goede resultaten geboekt met deze combinatietherapie. Helaas kan ik niet op dit heugelijke feit met je toasten, want het mag inmiddels niet meer worden voorgeschreven. Dokter Elens is teruggefloten.  Kun jij mij dit uitleggen? Want ik snap dit niet. Inmiddels is Rob Elens een petitie gestart om ervoor te zorgen dat dit middel weer mag worden voorgeschreven door de “eerste lijn hulpverleners”. Ik heb de petitie getekend, want ik wil graag dat mensen beter worden. Het hele pakket kost slechts 15 euro, dus aan de kosten kan het niet liggen. Als het echt werkt, bespaart ons dat duizenden euro’s doordat zieken beter worden en niet naar het ziekenhuis hoeven. En als we dan de IC’s niet langer meer extreem hoeven te belasten, misschien kunnen we dan weer wat dichter bij elkaar zitten, met elkaar een terrasje pakken en onze favoriete voetbalclub toejuichen. Want de extreme belasting van de IC’s was toch de reden voor de “intelligente lockdown?” Of had ik dat verkeerd begrepen?

Je ziet Mark, ik luister niet zozeer naar kwakzalvers om mijn mening te vormen, maar in dit geval naar een gerenommeerd journalist, een longarts en een huisarts. Mensen met integere bedoelingen die mij een andere kant laten zien van dit virus.

Als ik jouw woorden goed mag begrijpen ligt onze redding op dit moment bij een vaccin. Tot die er is moeten we op afstand van elkaar leven en zijn alle evenementen niet meer mogelijk. Wat ik echter niet begrijp is dat ik je nooit iets hoor zeggen over: “er wordt gewerkt aan een medicijn”. Ik hoor alleen maar “er wordt gewerkt aan een vaccin”. En geen van die verslaggevers tijdens de persconferentie hoor ik hiernaar vragen. Zo hoor ik je ook nooit iets zeggen over hoelang dit nog gaat duren. Maar het meest mis ik de uitspraak dat er ooit een moment gaat komen waarop we teruggaan naar normaal. Terug naar hoe het was, want leven op anderhalve meter afstand van elkaar is niet normaal. Oude mensen die eenzaam hun laatste dagen doorbrengen in een verpleeghuis, waar geen familielid nog mag komen, is niet normaal en dat zou ook nooit normaal mogen worden. Wat is er voor nodig om weer terug te gaan naar hoe het was?

Persoonlijk ben ik een beetje huiverig voor vaccins, er gaat namelijk ook wel eens wat mis. De 490.000 kinderen in India kunnen dat beamen. En ik ben ook dat foutje met Des niet vergeten, dat tot 1977 werd voorgeschreven aan zwangeren. Als er in een recordtempo een vaccin moet worden ontwikkeld, dat wereldwijd moet worden toegediend dan moet je wel heel erg overtuigd zijn van de juistheid, want als het achteraf toch niet helemaal goed blijkt te zijn, dan kunnen daar miljoenen slachtoffers door vallen. Het middel wordt dan erger dan de kwaal. Ik hou daar mijn moederhart voor vast. Kun jij mij geruststellen?

En als je dan toch zo openhartig naast me zit, misschien kun je mij dan ook uitleggen waarom er al mensen op de hoogte waren van dit virus, nog voor de uitbraak? Hadden ze een glazen bol? En waarom is de uitbraak dan niet voorkomen?

Beste Mark, ik begrijp het allemaal niet. Ik doe mijn best een brave burger te zijn die zich netjes houdt aan alle regels, maar je maakt het mij wel verdomd moeilijk. Wil je nog een kopje koffie?

liefs Marion

Een bezorgde, kritische moeder

Meer informatie

Verlos je van de angst en durf te leven
Corona wake up! Laten we ontwaken uit deze nachtmerrie
Laat ouderen meepraten over IC-opname
Het nieuwe normaal is volstrekt #koekoek
Het doemscenario van de Corona-app
Vijftigplussers vooral bang dat hun naasten ziek worden van het coronavirus
Vrouwen lijken vogelvrij
Contact houden met de kleinkinderen tijdens het Coronavirus
De publieke schandpaal (en gezichtsbedrog)
Domme dozen gedoe

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Open brief Mark Rutte

41 reacties:

 1. Ik hoop op een medicijn ik zit niet te wachten op een snel gemaakt vaccin. Meestal testen ze het jaren Ik ben hier erg huiverig voor ,je weet niet wat de uitwerking er van zal zijn

  • Chan Sewradj

   Wauw…wat een gedurfde brief .
   Hydroychloroquine. Volgens mij is dit een medicijn tegen malaria. Ik heb ergens kunnen lezen dat in India op dit ogenblik heel veel tegen corona wordt gebruikt. India leverd aan meer dan 55 landen dit en paracetamol.
   Kwasibita. Dit is een plant die in het binnenland van Suriname groeit. Ik heb tevens jarenlang in het buitenland van Suriname gewerkt, waar veel malaria muskieten aanwezig zijn. Ik dronk een extract van deze plant en werd niet geinfecteerd door malaria.
   Eigenschuld.
   Op een of andere manier was ik opgehouden kwasibita te gebruiken en ja hoor…ik kreeg malaria.
   Ik weet niet of het zin heeft om dit te schrijven…je weet maar nooit denk ik…..mischien is ergens een onderzoek over Kwasibita aanwezig.
   Bijna alle Surinamers kennen dit en enkelen gebruiken dit in Nederland ook.
   Voorkomen is beter dat genezen..baat het niet schaat het ook niet. Enz enz.
   Bovendien geloof ik er heilig in dat kwasibita een positieve resultaat kan leveren tegen corona..

 2. Margreet Maarleveld

  Een hele goede brief, ik denk er net zo over…
  typisch dat zulke dingen nooit op de tv besproken worden.
  Daar krijgen ze vast ook instructies ?
  Succes laten we hopen dat steeds meer mensen hun ogen open gaan doen en zien wat er niet klopt en in opstand gaan komen.

  Bedankt voor de brief, vriendelijke groeten.
  Ik deel hem op facebook

  • Is niet waar. Kijk maar terug: Op 1 op NPO 1 van 17 mei 2020, interview met de huisarts Rob Elens over hydrochlorocine en zink en discussie over de verschillende standpunten daarover.

 3. Hallo Marion,

  Ik ben het totaal met je eens.
  Het kan zo simpel, maar al het alternatieve is kwakzalverij
  en verboden !! Het moet flink wat geld kosten om weer een
  vervuilend vaccin uit te vinden !!

  • Met het alternative geneesmiddel kan de farmaceutische industrie geen winst maken en daarom is het verboden.

  • @Nell,

   Wij moeten daar voor dokken, terwijl Bill & Melinda Gates genoeg geld hebben, om die vaccine te maken als dat de bedoeling was. Ze willen ons chippen. Laat hen het uit eigen portemoné halen om die vaccine te maken en op zichzelf en hun kinderen te gebruiken. Bill is toch de rijkste van de wereld en beheert WHO, waarom moeten andere regeringen, onze regering geld aan Bill en Melinda Gates geven om daarin te investeren, om ons daarmee te vergiftigen, onvruchtbaar te maken en wie weet wat nog meer die psychopaat in zijn achterhoofd heeft en die Rutte die volgt als een schoothondje. Men kan een medicatie geven. Dood gaan we allemaal, maar niet op deze wijze, ouderen kwijnen weg en dat doet Rutte niks, en met Lockdown!!!

 4. Super geschreven, ik ben het helemaal met je eens

 5. Joke Provoost

  Wat goed om de energie te hebben om dit te delen met iedereen!!!
  Uit m’n hart gegrepen Marion.
  En zit op dezelfde denkelijk waarbij ik helaas merk dat weinig mensen zich durven uit te spreken!!!
  Jammer want een andere mening maakt dat er goed nagedacht wordt en er wellicht inspraak kan komen.
  Delen is nu nodig dus ga ik doen en de link doorsturen !
  Bedsnkt !!!

 6. Beste Marion,
  u schijnt zo goed op de hoogte te zijn van de ins-en-outs rondom de Corona problematiek. Dan kunt u ook de antwoorden vinden op uw vragen aan Rutte.
  Overigens gaat het (voor de zoveelste keer) niet alleen om het verlagen van de belasting van de IC’s maar om de overlevingskansen van ouderen (50+) en kwetsbaren in de samenleving. De meesten overlijden buiten de IC!
  Ook genuanceerde informatie over vaccinatie(risico’s) zijn online te vinden. Alles heeft zo zijn risico’s, ook de behandeling van de door u genoemde huisarts.
  Dat we kunnen en mogen discussiëren over Corona is vanzelfsprekend. Stap voor stap moeten we ‘het wiel opnieuw uitvinden’ wat betreft de omgang met dit virus. Achteraf zijn we allemaal wijs.

  • Ouderen beschermen ??? ik dacht het niet , en dat weet u ook wel GT Moore,de ouderen zijn met de bosjes tegelijk gestorven ,als hun kinderen wel op bezoek hadden mogen komen hadden ze kunnen zien dat er geen bescherming was voor hun vader of moeder .nu was er niemand die iets wist of zag ,Ik heb alleen begrip voor deze lockdown gehad omdat er geen plaats genoeg was op de I.C En dat medicijn van Elens zou ik als ik u was zeker niet nemen want u gaat liever gewoon dood aan corona

 7. Helemaal eens!! Heb je open brief overal gedeeld. Je raakt precies die dingen waarvan ik ook denk…waarom

 8. er zijn heeeel veel brave burgers die wakker moeten worden, maar ontdekken dan dat we in een soort nachtmerrie beland zijn …maar dan komen we er achter dat wij zelf situatie beheren en zonder angst het gaan oplossen…

 9. Inge Kuijpers

  Prachtige brief en zo duidelijk! Strijdvaardig moeten we worden! Sterkte🙏🎈

 10. Viviane laloux

  Heb er straks ook nog over gelezen .op 10000 mensen zou er 1 hartkloppingen van krijgen en niemand is er al van gestorven.
  Waarom dan wachtten op dat vaccin dat dan nog een hele procedure moet ondergaan en testen.
  En ingeval het goed gekeurd word moet het nog in productie gaan voor ganse wereld te bevoorraden.
  Moeten er dan eerst zoveel mensen heengaan.

 11. Anda van driel

  Roep dit al zolang, medicijn is er maar er wordt maar gehamerd op een vaccin, zou het te goedkoop zijn , verdienen ze meer aan een vaccin?

 12. Heel goed verwoord, hier kan ik helemaal achter staan.
  Zelf heb ik ook deze bedenkingen en veel vragen.
  Dank voor deze brief, ik ga hem delen.

 13. Helemaal eens met je mooi e brief dit zijn idd de vragen waar we mee zitten en geen antwoorden op krijgen ga zeker delen dsnkjewel

 14. Jacqueline V

  Marion,
  Goed geschreven, ik ben het er helemaal mee eens. Als er een vaccin op korte termijn komt dan zal ik het zeker niet nemen, dat moet Mark eerst zelf maar nemen, zodat wij deresultaten van dit middel rustig af kunnen wachten.
  Groeten, Jacqueline

 15. We moeten niet vergeten dat een medicijn gegeven wordt als je al ziek bént. Een vaccin is om de ziekte te voorkómen. Je kunt het een invoeren, maar zeker ook doorgaan met het ontwikkelen van een vaccin. Voorkomen is beter dan genezen.

 16. Bob Muhlnickel

  Uitstekend verwoord. Ik ben het er volledig mee eens. Ga hem natuurlijk ook op FB delen.

 17. Petra Coppens

  Een vaccin heeft jarenlang wetenschappelijk onderzoek nodig . Ik vind het maar niks !!!

 18. Mbt Elbers.

  Allemaal een zinkpil mag niet, het nieuwe normaal is op of binnen de lijntjes lopen waar de stellers van de noodwetten zelf mijlen buiten lopen.
  Lock the lockers!

 19. Goede brief. Waarschijnlijk heb je de brief van Yvonne van Stigt gelezen en heb je de jouwe in haar stijl geschreven. Maar alle beetjes helpen. 👍🏽

 20. wat ben je goed maar ik twijfel dat mark dit gaat lezen hij luisterd liever naar geats en zijn kabinet en dan de leugens die hij aanluisrterd hij luisterd niet naar het volk dat zijn wij toch alles wat goed is word verwijderd ha ha lafaarts

 21. Je slaat de spijker op zijn kop…wou dat meer mensen hun eigen onderzoek gaan doen. Wetenswaardigheid in 2018 waren er rond deze tijd meer doden dan nu. Ga dit naar iedereen sturen die ik ken…mensen moeten hun ogen opendoen en wakker worden

 22. Vladimir Zelenko woont in Amerika, niet in Frankrijk. Didier Raoult woont in Frankrijk.
  Verder een goed geschreven stuk. Helder en te begrijpen.

 23. Luuk Nagtegaal

  Wat een geweldige brief ben helemaal met jou eens betreffende veel eenzijdige nieuws informatie zelden of nooit een tegen geluid

 24. Ik vindt dit een goede brief, wie niet waagt wie niet wint. Blijf je stil, gaat alles gewoon zijn gangetje en heeft de burger niets meer te zeggen. Zo begint de dictatuur en velen in het verleden hebben dat al gedaan, door angst te zaaien. We moeten allemaal wakker worden en durven te praten en zeggen wat we denken. Vrijheid van mening en speech. 2 mensen die de wereld willen regeren naar hun ideaal beeld en denkwijze. De rest mag creperen volgens hun. Zij worden rijker en de rest wordt armer. Criminelen zijn het, die zelf opgesloten moeten worden en waarvan de sleutel weggegooid moet worden. Rutte, is z.g.n. blind of wilt blind spelen, want hij heeft er zeker ook baat bij!!!

 25. Hoihoi, Ik had onze Mark ook al een brief geschreven, maar deze is beter omdat je veel meer onderwerpen aanhaalt. Super!
  In Duitsland is al openheid van zaken gegeven, maar hier blijven ze maar rekken en strekken, totdat het gedraai ook zal knappen en dan de hele beerput tevoorschijn komt!
  Kanniewachten!
  Heel veel dank
  Klaarxxx

  • In Duitsland worden er al persconferenties gegeven door vooraanstaande artsen en ook al publicaties in bladen van 3000 oplagen.

 26. Dag Marion,

  Je hebt een geweldige schijfstijl, mijn interesse was direct gewekt. Wat mooi dat je zo onderzoekend naar de wereld kijkt. Zoektocht naar ‘de waarheid’ is een hele uitdaging. Wetenschappers zijn zich daar ook van bewust, kennis is onuitputtelijk en elke keer is er weer voortschrijdend inzicht.

  Het is een uitdaging om je mening, dus jouw waarheid, te scherpen met verschillende invalshoeken. Als je dit vanuit een wetenschappelijke invalshoek zou doen, dan zou je je verdiepen in de theorieën die voor en tegen het beleid zijn en dan ook nog eens de bronnen, waarop die theorieën gestoeld zijn, moeten toetsen. Dat is méér dan een dagtaak. Ik persoonlijk vind het dan ook moeilijk om over het beleid rondom het virus een mening te hebben, wel heb ik een mening over iedereen die knopen moet doorhakken over thema’s die (verstrekkende) gevolgen hebben voor grotere of kleinere groepen mensen. Ik heb respect dat zij de moed hebben om keuzes te maken, die vaak gebaseerd zijn op informatie die niet door en door onderbouwd , ‘bewezen’ en multidisciplinair belicht is, omdat domweg de tijd ontbreekt.

  Mij heb je met deze brief, die denk ik niet alleen aan meneer Rutte is gericht, aan het denken gezet. Allerlei vragen komen op die raakvlak hebben met filosofie. Dankjewel daarvoor!

  • Dank je Kati voor je mooie uitgebreide reactie. Het is inderdaad lastige materie. Ik heb daarom in de blog getracht geen oordeel te vellen en me te beperken tot het stellen van vragen, hoewel ik me absoluut bewust ben van het feit dat een persoonlijke tekst altijd gekleurd is. Om niet te verzanden in uitspraken die ik niet goed genoeg kan onderbouwen, heb ik de stellingen zoveel mogelijk voorzien van links naar mensen die meer medische kennis hebben. Want het is lastig om zonder enige medische kennis en alleen op basis van boerenverstand, een juist oordeel te vellen. Ik vind het echter belangrijk dat iedere problematiek van zoveel mogelijk kanten wordt bekeken, om tot een zo zuiver mogelijk oordeel te kunnen komen. Mensen aan het denken zetten is precies wat ik hoopte te bereiken met deze tekst. Mensen hoeven het niet met mij eens te zijn of dezelfde mening en/of vragen te hebben, maar ik vind het wel belangrijk dat mensen zelf blijven nadenken en niet eenzijdig alles voor zoete koek nemen. Zelfs een waarheid heeft meerdere kanten. Jouw waarheid, mijn waarheid en de universele waarheid.

   Graag gedaan! Prachtig vak trouwens filosofie!!

   Marion

 27. Wat een leuke schrijfstijl! Veel Nederlanders zetten grote vraagtekens bij wat er momenteel gaande is. Iedereen voelt aan zijn klompen dat er dingen niet kloppen. De vraag is of we dan wel zulke brave burgers moeten zijn en netjes in de pas moeten blijven lopen. Laten we vooral heel veel kritische vragen stellen en niet bang te zijn om voor complotdenker uitgemaakt te worden. Big Pharma heeft namelijk enorme belangen bij deze PLANdemie en zij zetten in op een vaccin. Dat kun je een complot noemen, een kartelafspraak of achterkamertjespolitiek. We hoeven niet te ontkennen dat deze dingen bestaan. Waarom zijn we dan toch zo bang om het beestje bij de naam te noemen en blijven we het toneelstukjes van de anderhalve meter (kleren van de keizer) meespelen?

 28. Geweldig wat goed onder woorden gebracht petje af .

 29. Uit het hart gegrepen !!

 30. Marianne Abbink

  Marion, fantastisch dat je deze brief duidelijk opgesteld hebt.
  Zelfs Rutte zou de inhoud in al z’n facetten kunnen begrijpen!
  En nu de hamvraag.
  “Heb je antwoord van Rutte gekregen?”
  Dat zou tenminste een fatsoensnorm zijn.
  Een gebaar van een gentleman, niet waar?
  Een
  warme
  groet,
  Marianne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *