Wat doet suikervrij eten met je lichaam?

Wat doet suikervrij eten met je lichaam?

Na een uurtje shoppen klinkt het, met een zucht en een steun, “pff, ik moet even een kopje koffie hoor Eef”. Ik schiet in de lach; “Nu al moe, we zijn net begonnen!”. Vol tomeloze energie kijk ik haar aan. Recalcitrante-tante, zou zij zeggen. Want ik wil nog niet stoppen, ik wil nog zo veel zien, passen, kopen!
“Lach maar” zegt mijn moeder quasiboos “Oud worden is echt niet leuk hoor!”. Ze is vandaag 63 geworden, mijn lieve moedertje, en nog lang niet oud in mijn ogen. Maar ik zie dat ze moe is, de wandelingen in de stad bevatten de laatste jaren steeds meer pauzes.

Leven met een gastric sleeve

“Oud worden is echt niet leuk hoor”

We kennen het allemaal nu we een jaartje ouder worden; de ouderdomskwaaltjes. Niet alleen de bekende meno- en penopauze kwalen als verminderde energie, stemmingswisselingen en neerslachtige gevoelens komen om de hoek kijken, ook slechter zicht (voor mannen daarbij ook nog eens kleurenblindheid) is een bekende. Om maar niet te spreken van de veranderende spijsvertering (vaak met overgewicht als gevolg) en het ontstaan van meer cellulitis bij vrouwen omdat ook onze huid meer vet bevat. Het meer genieten van al dat lekkere eten met een wijntje helpt ook niet mee dit te verminderen.

In de afgelopen jaren heb ik heel wat middeltjes voorbij zien komen. Tabletten, poedertjes, zalfjes en diëten, een voor een beloven ze je gouden bergen maar uiteindelijk zie je enkel je bankrekening slinken. Wordt het dan accepteren en loslaten? Of zijn er silver linings (anders dan die in mijn haren).

Wat doet suikervrij eten met je lichaam?

Wat suiker met je lichaam doet

Ergens weten we wel dat suiker slecht voor je is, maar wat doet het nu precies met je lichaam? Laat ik vooropstellen dat het lichaam geen verschil ziet tussen van nature aanwezige en toegevoegde suiker. Suiker is van nature al aanwezig in veel groenten en in fruit, maar worden daarnaast toegevoegd aan haast alles wat je eet; brood, houdbare producten, (vlees) beleg, saus (zelfs in mijn scherpe mosterd zag ik laatst!) en ga zo maar door. Die extra (toegevoegde) suikers zijn een absolute overkill voor je lichaam en geest.

Slechts 16 procent van de suikers die wij binnen krijgen komen uit koekjes en snoep.

Het eten van (te veel) suikers is slecht voor je tanden, verstoort de bloedspiegel, belast de alvleesklier en aanmaak van insuline wordt bevorderd. Daarnaast heeft het eten van te veel suiker een negatief effect op je energielevels, je concentratie, het geheugen en zelfs je zicht. Ook worden opgeslagen vetten verbrand wanneer je minder suiker eet.

Suiker levert enkel energie, maar bevat niet de nodige vitamines, mineralen en vezels. Dit geldt voor alle soorten suiker en voor honing, siropen en stropen. Omdat het geen voedingswaarde heeft vult het ook niet; je krijgt veel meer weg wanneer je witte rijst met witte bonen in tomatensaus eet, dan wanneer je voor gezondere opties zoals zilvervliesrijst en verse boontjes gaat.

Het effect van suiker

Wat doet suikervrij eten met je lichaam?

Maar mag ik dan helemaal niks meer eten?

Toen ik me begon te verdiepen in suikervrij leven was het eerste wat door mijn hoofd schoot; “dat klinkt natuurlijk geweldig, maar mag ik dan helemaal niks meer eten?”.
Want zoals ik al zei, overal zit suiker in! Daarnaast had ik helemaal geen zin in weer een dieet vol uitzoekwerk en honger door magere en smakeloze maaltijden.

Gelukkig valt dat allemaal enorm mee. Ik eet nog bijna alles wat ik voorheen at, alleen let ik meer op de ingrediënten. In biologische producten zitten sowieso minder toegevoegde suikers en e-nummers, en kant en klaar producten zoals gehaktballetjes (ja, ook in rauwe soepballen zit suiker) zijn gemakkelijk zelf te maken. Ik eet nu ander brood, maak mijn maaltijdsauzen zelf (met behulp van o.a. verse groenten en amandelmeel) en doe geen sausjes meer bij mijn frietjes.

Dat wijntje laat ik nog even niet staan, maar ik krijg absoluut minder suiker binnen en dat geeft me meer energie!

Meer informatie

Een snelle gezonde hap!
Blogs over een goede gezondheid
Ja ik kook, en wat dan nog?
Gezonde voeding
Problemen met spijsvertering
Geef Alzheimer geen kans
Heerlijke herfstrecepten!
Kraakbeen zorgt voor je lichaam
Leven met een gastric sleeve
Het effect van suiker
Waarom 50-plussers die Whisky drinken aantrekkelijker zijn
Top 5 50-plus kwaaltjes

Bronvermelding

Tekst: Eva de Jong
© afbeelding: 123rf.com

Wat doet suikervrij eten met je lichaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *