Gewrichtspijn: dit kun je doen

Gewrichtspijn: dit kun je doen

Een flink deel van de vijftigplussers is bekend met (beginnende) gewrichtspijn. Zeker wanneer je veel sport, wat zwaarder bent of lichamelijk zwaar werk verricht kun je sneller last krijgen van dergelijke pijn. Gewrichten zijn de elementen die de spieren met elkaar verbinden. Wanneer we ouder worden kunnen we te maken krijgen met stramme spieren en pijnlijke gewrichten. Dit komt voornamelijk doordat ons kraakbeen dunner wordt naarmate de jaren verstrijken. Maar wat kun je zelf doen om gewrichtspijn te voorkomen en te verminderen?

Leven met een gastric sleeve

Voedingssupplementen

Met de juiste voedingssupplementen kun je er zeker voor zorgen dat gewrichtspijn zich minder snel aandient of zelfs vermindert. Slik bij voorkeur omega 3-6-9 en glucosamine als supplement. Glucosamine is een lichaamseigen stof. Deze stof wordt gevormd door het aminozuur glutamine en door glucose. Glucosamine is een belangrijke bouwsteen van ons lichaam. Het smeert als het ware de gewrichten en heeft de kracht om water aan te trekken en te verbinden, waardoor de gewrichten beschermd blijven.

Glucosamine als supplement wordt meestal verkocht in de vorm van capsules. Vaak worden aan deze capsules ook chondroïtine toegevoegd. Deze stof bevindt zich van nature in het kraakbeen. Hierdoor wordt het proces van dunner wordend kraakbeen dus vertraagd. Glucosamine werkt heel goed bij gewrichtspijn die bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door artrose. Denk hierbij aan pijn aan de heupgewrichten en knieën. Wie last heeft van gewrichtspijn en glucosamine als supplement gebruikt heeft minder last van stijfheid, stramheid en pijn.

Ook een voedingssupplement dat Omega 3 bevat helpt goed tegen gewrichtsklachten. We raden wel aan dit te gebruiken in combinatie met een glucosamine supplement. De gezonde Omega-3 vetzuren hebben een sterke ontstekingsremmende werking. Zeker bij artritis is dit erg welkom.

Gewrichtspijn: dit kun je doen

Blijf in beweging

Misschien is het verleidelijk om minder te gaan bewegen wanneer je last hebt van je gewrichten. Toch is het juist goed om in beweging te blijven. Gebruik de spieren rond je pijnlijke gewricht op regelmatige basis: dit houdt de gewrichten namelijk soepel en voorkomt verdere stijfheid. Ook maak je op deze manier de spieren rond het gewricht sterker, waardoor het beter wordt ondersteund. Zwemmen, wandelen en fietsen zijn prima sporten om de spieren sterker mee te maken. Daarnaast loop je met het beoefenen van deze sporten niet snel blessures op.

Fitter worden als vijftigplusser met behulp van eiwitten
De traplift – Waar let je op?

Pijnstillers en gel

Heb je erg veel pijn in je gewrichten? Dan kun je rustig een pijnstiller gebruiken. Paracetamol werkt hierbij prima en geeft bovendien de minste bijwerkingen. Ook kun je een NSAID-gel gebruiken. Deze geeft minder bijwerkingen dan NSAID-tabletten, maar werkt bij gewrichtspijn even goed. Komt de pijn steeds terug? Dan is het een goed idee om de pijnstillers op gezette tijden in te nemen. Zo bouw je een spiegel op die als het ware als een buffer tussen jou en de pijn komt te staan. Neem echter nooit meer pijnstillers in dan aanbevolen. Lees van tevoren de bijsluiter goed om precies te weten welke dosering voor jou het beste is.

Gewrichtspijn: dit kun je doen

Fysiotherapie of Mensendieck

Ook fysiotherapie of Mensendieck kunnen verlichting geven bij gewrichtsklachten. Een oefentherapeut kan je precies vertellen met welke oefeningen je je spieren kunt versterken en de gewrichten kunt ontlasten. Ook krijg je oefeningen mee naar huis die goed helpen tegen de pijn. Veel mensen die te kampen hebben met gewrichtsklachten hebben baat bij oefentherapie of fysiotherapie.

Ook een goede nachtrust kan helpen bij gewrichtsklachten. Wanneer je niet goed uitgerust bent kan dit de klachten verergeren. Zorg daarnaast voor een gezond eetpatroon met voldoende volkoren granen, groente, fruit en gezonde vetten. Blijf daarnaast in beweging, drink voldoende water en wees lief voor je lijf: trakteer jezelf zo nu en dan op een dagje wellness of pak een zonnebankje. Ontspanning is een belangrijke factor bij het verminderen van allerlei gezondheidsklachten.
Gewrichtsklachten zijn niet leuk: gelukkig is er een heleboel dat je zelf kunt doen om deze klachten te verminderen!

Heb jij last van gewrichtspijnen? En op welke leeftijd kreeg je hiermee te maken? Wat doe jij om je klachten te verminderen? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Extra info

Gebreken en hulpmiddelen
De traplift – Waar let je op?
Problemen met spijsvertering
Hoe voorkom je vallen – Tips om vallen te voorkomen
Bevolkingsonderzoek, hoe werkt dat nou?
Over steunzolen en steunkousen
Mijn frustraties met MijnGezondheidnet
Kraakbeen zorgt voor je lichaam
Fitter worden als vijftigplusser met behulp van eiwitten
Meer blogs over gezondheid
Top 5 50-plus kwaaltjes
Zorgverzekeringen: wel of niet overstappen
Leven met een gastric sleeve

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
© afbeelding: 123rf.com

Gewrichtspijn: dit kun je doen

Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerkingsverband.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *