Fitter worden als vijftigplusser met behulp van eiwitten

Fit worden of blijven: op zich is dat natuurlijk niet leeftijdsgebonden, maar vaak komt de futloosheid toch wel sneller om de hoek kijken als je ouder begint te worden. Hoe blijf je fit en wat is belangrijk om aan te denken? Natuurlijk is gezond eten en in beweging blijven heel belangrijk, want een gezond lichaam betekent automatisch ook een fitter gevoel! Maar ook goed zorgen voor je mentale gezondheid is van belang.

Fitter worden als vijftigplusser met behulp van eiwitten

Gezond eten: let op wat en hoeveel je eet!

Zorg dat je lichaam alles binnen krijgt wat het nodig heeft! Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende soorten diëten te vinden, die wel helpen om af te vallen, maar waarbij uiteindelijk blijkt dat je lichaam bepaalde voedingsstoffen niet meer binnenkrijgt. Je begrijpt zelf ook wel dat je dan fout bezig bent en je er zeker niet fitter van wordt. Je lichaam heeft nu eenmaal bepaalde voedingsstoffen nodig om goed te functioneren op alle fronten. Ook psychisch trouwens. Soms kan je hier wat hulp bij gebruiken. Eiwitten zijn bijvoorbeeld belangrijk voor je lichaam om aminozuren aan te maken. En deze aminozuren zijn weer de bouwstenen voor eiwit in lichaamscellen. Nu kan het lichaam bepaalde aminozuren zelf aanmaken, maar andere moeten uit het eten komen. Aminozuren zitten zowel in plantaardige als dierlijke producten, maar voor vegetariërs en veganisten geldt er wel een hogere innamefactor. Dit komt omdat plantaardige eiwitten meestal van een lagere kwaliteit zijn. Daardoor zal je er dus meer van moeten nuttigen. Een oplossing kan dan ook het nuttigen van een vegan proteinpoeder zijn.

Daarnaast is te veel eten natuurlijk ook niet goed. Hoeveel je nodig hebt, is afhankelijk van je leeftijd, geslacht, maar ook van de mate van beweging. Zit je de hele dag op een bureaustoel of loop je de marathon ongeveer iedere dag omdat je serveerster bent of heb je een zwaar beroep zoals een bouwvakker? Dit heeft immers invloed op de hoeveelheid energie die je verbruikt.

Beweeg voldoende

Ook bewegen is belangrijk om je lichaam fit te houden. Wil je dit volhouden, kies dan voor een vorm van beweging die je ook leuk vindt. Daar heb je meer aan dan een abonnement op de sportschool en vervolgens ga je nooit… Wandelen, fietsen, zwemmen of ga je toch voor een totale work out in de sportschool? Fitness? Cardiotraining? Zoals gezegd: doe wat jij fijn vindt om te doen en beweeg ook echt iedere dag minstens een uur! Dit hoeft helemaal niet meteen heel heftig, een uur werken in de tuin is ook bewegen. Wissel de activiteiten af. Dus wissel krachttraining af met duursport, bijvoorbeeld. Voor volwassenen en ouderen is het belangrijk om twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Eiwitten helpen trouwens ook om je spieren te herstellen en weer op te bouwen na het sporten!

Fitter worden als vijftigplusser met behulp van eiwitten

Vegan proteinpoeder kopen

Vegan proteinpoeder kopen bij Orangefit gaat eenvoudig en is niet alleen geschikt voor veganisten, maar ook voor mensen met een voedselintolerantie! Fit Green Protein is een eerlijke eiwitbron en heeft een compleet aminozuurprofiel. Op de site van Orange Fit kan je heerlijke recepten vinden waar je dit poeder in kan verwerken, maar ook alleen met water is het een lekker drankje.

Mentale gezondheid: het hangt allemaal met elkaar in verbinding!

Nu is het een mooi begin zo’n fit lichaam, maar het werkt nog altijd niet opperbest als je mentaal niet fit bent. Voel je je lusteloos, dan kan dat komen door tekorten in je lichaam. Maar het kan ook andersom. Als je mentaal niet vast in je schoenen staat en bijvoorbeeld veel piekert over zaken die om je heen spelen, dan kan dat heel veel invloed hebben op je lichamelijke gezondheid en dus ook op hoe fit je je voelt! Diep in de put zitten en je fit voelen, je snapt zelf al wel dat dat geen combinatie is. Maar ook als je niet meteen diep in de put zit, kan je mentale gezondheid toch zijn stempel drukken. Wat je hiervoor kan doen? Doe dingen die je leuk vindt, zorg voor sociale contacten (we zijn nu eenmaal kuddedieren), doe dingen die je nuttig doen laten voelen, maar zorg ook voor voldoende rust om lekker te ontspannen. Een dagje wellness, bijvoorbeeld, is zowel mentaal als fysiek een oppepper!

Extra info

Sporten boven de 50; Hoe blijf je fit?
Wat je kunt doen om de bloeddruk te verlagen
Top 5 50-pluskwaaltjes
De wereld van 50 plus

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *