Goede voornemens, doe jij daaraan?

Het einde van het jaar nadert, de tijd van goede voornemens. Althans, daar staat de jaarwisseling om bekend. Eigenlijk is iedere dag een perfecte dag om ergens mee te stoppen of juist te beginnen. Daar hoef je echt niet tot het einde van het jaar mee te wachten. Wachten tot het einde van het jaar met je goede voornemens is natuurlijk gewoon een kwestie van uitstellen omdat je het niet écht wil. Want als het makkelijk zou zijn, was het geen voornemen geweest, maar had je het allang gedaan. Als je echter iets niet écht graag wilt, dan is je poging bij voorbaat al gedoemd te mislukken. Ik denk dan bijvoorbeeld aan stoppen met roken. Dat is iets dat je gewoon erg graag moet willen, ongeacht het moment in het jaar.

Goede voornemens, doe jij daaraan?

Stoppen met roken

Stoppen met roken is waarschijnlijk wel de meest gemaakte goede voornemen voor het nieuwe jaar. De hele avond wordt er nog stevig door gepaft om demonstratief om 23.55 uur nog een laatste stok op te steken. Geloof je dan werkelijk dat dit na 24.00 uur ineens gaat lukken? Die jaarwisseling is natuurlijk geen toverstokje, want als je écht graag zou willen stoppen, dan had je dat ook in oktober kunnen doen of in november.

Elektrische sigaret

Als je het echt zo moeilijk vindt om te stoppen met roken, kun je natuurlijk voor een tussenoplossing kiezen met een elektrische sigaret. Je kunt kiezen voor liquid zonder nicotine, maar je kunt het ook rustig afbouwen. Als je dat afbouwen dan ook maar doet! Anders grijp je binnen no time weer naar de normale sigaret.

Een tijdje terug is de e-sigaret niet zo gunstig in de media verschenen. Wat ik ervan heb begrepen ging dit hoofdzakelijk om oneigenlijk gebruik, dus dat er in de e-sigaret bijvoorbeeld softdrugs werd gestopt of illegale liquid. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het beste kun je de liquid bij een goed adres kopen, bijvoorbeeld damp-e.nl. En nog beter is natuurlijk cold turkey te stoppen en er niets voor in de plaats te nemen, want alles wat je gaat gebruiken kan een nieuwe verslaving worden. Dus ook die elektronische sigaret, die lolly of nicotinepleister. Maar ja, dat weet je zelf natuurlijk ook best heel goed. Je bent immers ook niet onlangs uit je ei gekropen.

Goede voornemens volhouden

Goede voornemens verzinnen is een piece of cake. Goede voornemens volhouden is natuurlijk andere koek. Er zijn echter een paar tips die je erbij kunnen helpen:

 • Maak realistische voornemens
 • Deel je voornemens met de mensen in je omgeving (zij kunnen een stok achter de deur zijn)
 • Wees niet te streng voor jezelf en begin na die ene misstap gewoon weer opnieuw
 • Verzamel mensen om je heen die je kunnen steunen of inspireren
 • Beloon jezelf als je positieve stappen maakt
 • Heb geduld en laat je niet ontmoedigen als het even lastig is
 • Spaar het geld dat je wellicht uitspaart en beloon jezelf met iets moois

Maak jij goede voornemens?

Ik maak zeker goede voornemens, maar niet aan het einde van het jaar. Ik maak er gedurende die andere 364 dagen meer dan genoeg. Of ze allemaal uitkomen? Nee. Zeker niet. Maar ik doe wel mijn best en sommige voornemens zijn jaren geleden al geslaagd. Bijvoorbeeld dat stoppen met roken. Ik geniet al jaren van het feit dat ik toen ben gestopt en ik ben er nog iedere dag blij mee.

Leo is onlangs ook gestopt met roken. Na ruim 50 jaar! En nu gewoon van de ene op de andere dag gestopt, zonder hulpmiddelen. Okay, hij heeft een paar weken geleden wel een hartinfarct gehad en dat wil hij natuurlijk niet nog een keer mee maken. Dus hij is gestopt, volledig. Hij rookt zelfs geen e-sigaret meer. Wel neemt hij af en toe een lolly.

Mooie voornemens

Naast alle nuttige en noodzakelijke voornemens, wil ik graag een paar liefdevolle suggesties doen… Laten we volgend jaar met elkaar eens:

 • vaker die telefoon met rust laten
 • meer tijd vrijmaken voor vrienden en familie
 • vaker tot tien tellen als we boos of geïrriteerd raken
 • elkaar meer complimenten geven
 • relaxter gaan leven
 • opkomen voor elkaar en vooral voor de zwakkeren in onze samenleving

Ik wens jullie een heel fijne jaarwisseling. Met of zonder goede voornemens!

liefs Marion

Extra info

Goede voornemens voor 2024: Een nieuw begin op elk moment
Wat is goed voor je body
Last van een slaapstoornis? Zo val je weer in slaap!
Haaruitval en oplossingen
Top 5 50-plus kwaaltjes

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerkingsverband.

Goede voornemens, doe jij daaraan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *