Leven met een gastric sleeve – #8

Leven met een gystric sleeve

Vandaag was de eerste groepsbijeenkomst. Deze bijeenkomst bestond uit drie delen:

Kennismaking/gesprek met de psycholoog
Kennismaking/gesprek met de diëtist
Kennismaking/fietstest met de bewegingsdeskundige (tevens mentor)

Psycholoog en kennismaking

De psycholoog beet de spits af. Tijdens deze kennismaking stelde iedereen zich voor en werden er met elkaar gedragsregels opgesteld. Het eerste uur was eigenlijk binnen no time voorbij. De groep bestaat uit tien personen, in ons geval allemaal vrouwen. Dat vind ik eigenlijk een beetje jammer omdat ik best wat mannelijke inbreng had gezien. Vaak is de dynamiek anders in een gemengde groep. Maar goed, het is niet anders. Uiteindelijk zit je daar niet om vrienden te maken, maar om aan jezelf te werken. Mijn doel heb ik goed voor ogen.

Huiswerk

Na de voorstelronde werd er nog wat huiswerk uitgedeeld. Het huiswerk bestaat uit een verplicht gedeelte:
1) Vertellen welke factoren een rol spelen bij het ontstaan en in stand houden van het overgewicht.
2) Vertellen hoe een operatie kan ondersteunen en wat je eigen aandeel daarin kan zijn.

Daarnaast was nog een vrijwillige opdracht, namelijk om twee brieven aan jezelf te schrijven. In de ene brief vertel je hoe je leven er over vijf jaar uitziet, na veranderingen in je levensstijl en die tweede brief schrijf je aan jezelf hoe je leven eruit ziet zonder veranderingen in je levensstijl. Een best pittige (en confronterende) opdracht.

Gastric sleeve Gastric sleeve Gastric sleeve Gastric sleeve

Diëtist

Het tweede uur was met de diëtist. Ik had gehoopt om meer inhoudelijke informatie te krijgen over voeding, maar dat was – in ieder geval dit keer – niet aan de orde. Wat er werd verteld vond ik nogal oppervlakkig en er werd wat informatie rondgedeeld over een gezond eetpatroon voorafgaande een maagverkleinende operatie. Eigenlijk verschilt dit niet zoveel met het formulier dat we al eerder hadden gekregen. Het is immers de bedoeling dat je voor de operatie minimaal tussen de 3,5 en 5 kilo bent afgevallen (op eigen kracht). Dit heeft te maken met de conditie van de lever. Ik ben direct begonnen na mijn laatste afspraak en zoals het eruit ziet, ben ik inmiddels al drie kilo kwijt. Dat lijkt dus wel te gaan lukken.

Zoals het eruit ziet kan de operatie zomaar volgende maand al gebeuren!

Bewegingsdeskundige

Als laatste was de bewegingsdeskundige (tevens mentor) aan de beurt. Tijdens dit uur moest je een vragenlijst invullen over de kwaliteit van je leven op dit moment en kreeg je een fietstest (van 6 minuten). Na afloop kregen we nog wat huiswerk mee en konden we weer naar huis.

Het huiswerk bestaat uit een aantal vragen ten behoeve van een beweging inventarisatie. Waar sta je nu? En waar hoop je naar toe te gaan. Maar ook vragen waar bijvoorbeeld op dit moment je beperkingen liggen.

Algemene indruk

De eerste bijeenkomst vond ik persoonlijk nog een beetje oppervlakkig en stond vooral in het teken van de kennismaking met elkaar. Ik had gehoopt wat sneller de diepte in te gaan, zowel informatief als mentaal, maar dat is er dit keer nog niet van gekomen. Hopelijk de volgende keer.

Het valt me op dat de groep volledig uit dames bestaat en dan ook nog eens zo’n 80% in dezelfde levensfase (tussen de 40 en 55 jaar). Er zijn slechts twee dames die een stuk jonger zijn.

Wordt vervolgd…

Lees de andere delen…

#1 | #2 | #3 | #4 | #5 | #6 | #7 | #8 | #9

Meer informatie

Leven met een gastric sleeve
Boekbespreking: Een maagverkleining, en dan?
Wat doet suikervrij eten met je lichaam?
50+ multivitaminen, zin of onzin?
Fitter worden als 50-plusser
Gewrichtspijn, dit kun je doen
Het effect van suiker

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion Middendorp

Leven met een gastric sleeve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *