10 leukste hobby’s voor onder én boven de 50

10 leukste hobby's boven de 50

Ben je toe aan een andere hobby? Gezellig fröbelen terwijl je heerlijk zit te kletsen met je vriendin? Er op uit met je partner en nieuwe plekken ontdekken? Er is genoeg te beleven en te doen, zeker ook voor ons, 50 plussers! En je hoeft niet te wachten op de ‘crea doe’ of wat voor beurs dan ook om weer even geïnspireerd te raken. Want ik daag je uit: lees verder en ontdek jouw nieuwe tijdverdrijf!

1. Handletteren

Oké, een beetje flauw om hier mee te beginnen. Je wordt tegenwoordig bedolven onder handletteren. In tijdschriften wemelt het van dit soort pagina’s. Maar er naar kijken of het zelf doen, is nog een heel groot verschil. Je kunt prachtige boeken kopen waarin duidelijk wordt uitgelegd wat het inhoudt en hoe je het moet doen. Ook zijn er werkboeken te koop waar je kan oefenen om de mooiste creaties te maken. Met verschillende pennen en verschillende patronen kan je prachtige kunstwerken maken van je slogan of gewoon een mededeling voor gasten. Geen zin in een dure aanschaf? Gebruik simpelweg internet of die tijdschriften als inspiratiebron. En met gewone fineliners kom je al een heel eind! Ga je voor extra mooi, dan zijn brush pennen het helemaal. Meer weten? Stabilo heeft een uitvoerige uitleg op zijn site.

2. Zentangle

Handletteren en zentangle zitten eigenlijk een beetje in hetzelfde straatje en kunnen dan ook prima gecombineerd worden. Waar je bij handletteren vooral aan het tekenen bent van letters, ben je met zentangle vooral bezig met patronen tekenen. Je kunt bij beide hetzelfde materiaal gebruiken en dus ook prima combineren. Zentangle is bedacht als een rustgevende activiteit, wat komt door de herhaling van de vormen. Bij ‘wat betekent.nl‘ kan je een duidelijk filmpje over deze techniek zien.

10 leukste hobby's boven de 50

3. Kleuren voor volwassenen

Kleuren voor volwassenen is ook al een aantal jaren helemaal in. Vaak zijn het mandala’s of andere patronen, die zich ook herhalen. In dat opzicht heeft het natuurlijk een beetje hetzelfde effect als zentangle. Kleurboeken zijn te koop in heel veel uitvoeringen. Maar je kan ook bijvoorbeeld je eigen kalender inkleuren. Natuurlijk ook leuk om te doen met je (klein-)kind. Hij of zij kleuren, jij ook kleuren!

4. Met de e-bike

Hou je van fietsen, maar heb je geen zin meer in lange, vermoeiende tochten? Of lukt het je gewoon niet meer door gewrichtsproblemen om ver te fietsen? De e-bike kan uitkomst geven. Gezellig samen met partner of vrienden, of gewoon zalig om alleen de wind door je haren te voelen gaan. Een terrasje pikken, genieten van het landschap: met de e-bike kan het allemaal.

5. Handwerken

Tja, het klinkt misschien wat truttig, toch heeft handwerken helemaal geen truttig imago meer. Sterker nog: tegenwoordig is iederéén weer aan de haak. Maar ook breien is gewoon hartstikke leuk om te doen. Gebreide kleding hoort er weer helemaal bij. En als je dan ook nog eens kan zeggen dat je het zelf gemaakt hebt… Bij heel veel breiwinkels zijn er inloopochtenden of workshops, zodat je het ook nog eens met elkaar kunt doen. Door het hele land zijn er breiclubs te vinden, verbonden aan buurthuizen of bijvoorbeeld kerken. Vaak zijn ze bezig voor goede doelen, wat het weer een heel andere uitdaging geeft.

6. Een blog bijhouden

Een blog kan je maken over ieder onderwerp wat je leuk vindt of zelfs gewoon over je eigen leven. Natuurlijk moet je er wel even bij stil staan wat je met de hele wereld delen wilt! Je kunt op heel veel manieren bloggen. Op een eigen website, die je ook nog eens zelf ontwerpt, tot een gratis blogsite waarbij je eigenlijk niet veel meer hoeft te doen dan je tekst typen en een fotootje erbij te zetten. Laatstgenoemde kan je bijvoorbeeld doen bij Blogger.com. Let wel even op bij dit soort sites, want er zitten best verschillen in. Zo was ik ooit begonnen en toen bleek je maar tot een bepaalde inhoud te kunnen gaan, daarna moest je gaan betalen. Bij Blogger is dat niet zo. Een andere bekende is WordPress. Voordeel van een eigen site is natuurlijk dat je veel meer zelf in de hand hebt! Nadeel: je zult veel meer zelf moeten uitvinden en ontwerpen. Maar ook dat kan leuk zijn!

7. Wandelclub

Vind je wandelen leuk, maar wil je niet alleen? Waarom zoek je dan niet gewoon een wandelclub op in de omgeving? Of doe een oproepje op Facebook, bij de supermarkt of in de lokale krant en begin er zelf één!

8. Museumkaart

Ben je een bezig bijtje? Kan je niet stil zitten en wil je graag weg, weg, weg? Misschien is daar je portemonnee niet zo blij mee. Maar geen paniek: koop een museumkaart en je kunt eindeloos genieten. En de kosten heb je er zo uit. Kom op: we gaan!

9. Huisdieren

Gek op dieren en tijd over? Misschien is een huisdier wel iets voor jou. Lees je goed in, zodat het voor jou én het dier geen teleurstelling wordt. Het is immers een levend wezentje die recht heeft op een goed leven. Overtuigd? Ga ervoor! Hou je van wandelen en mensen ontmoeten? Dan kan een hond een gezellig maatje voor je zijn. Ben je zelf meer een huismus, dan is een spinnend hoopje op schoot misschien meer jouw ding. Maar ook lekker bezig zijn met het konijn of vogeltjes, of het creëren van een prachtige onderwaterwereld in je aquarium kunnen heerlijke bezigheden zijn.

10. Stamboomonderzoek

Op zoek gaan naar je roots en dat niet alleen tot vijftig jaar geleden: we gaan voor het echte werk! We duiken een paar eeuwen terug! En je hoeft niet eens meteen de archieven bij gemeentes in te duiken, je komt vaak al een heel eind via internet. Er zijn diverse sites, die je helpen om onderzoek te doen of een stamboom in te vullen. Maar natuurlijk is het wel heel leuk om ook echt op stap te gaan naar de plek waar je verre voorouders vandaan komen.

Extra info

Last van de midlifecrisis? Zoek een nieuwe uitdaging!
Bullet journals – Ook jouw nieuwe hobby?
De leukste vrije tijd bestedingen
Aanraders voor een geslaagde spelletjesavond!

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

10 leukste hobby's boven de 50

2 reacties:

  1. Dat i s leuk. Voelde me al bijna te oud om te bloggen wordt bijna 48 jaar maar ik ga mooi door na het lezen van jouw blog. Mijn hobby is fotografie en ook bloggen wat een heerlijkheid. En in de wintertijd weer kaarten maken. Ik blijf je volgen. Al hoewel ik geen prog blogger ben vind ik het wel erg leuk om te doen.

  2. Bloggen is prachtig. Ben er zelf in 2007 mee begonnen (ik was toen 46), ik schreef graag, en ben gaan schrijven op de url van mijn achternaam. http://Www.knappers.nl. Dit heb ik ruim 10 jaar gedaan, iets van bijna 700 artikelen, veelal over filosofie, psychologie en eigenlijk van alles wat me boeide. Schrijven is overdenken en loslaten. Ik had een ziekte te verwerken en, heb het bloggen altijd als ‘helend’ ervaren.
    In 2017 vond ik het nodig om een lang gekoesterde wens te vervullen. Het halen van mijn motorrijbewijs. De nieuwe hobby ‘motorrijden’ zorgde voor een volgende passie en daarmee blog.
    http://Www.ikzoekeenmotor.nl.
    Dus al is het toevallig rotweer, ik heb altijd wel wat te doen rond mijn passie voor motoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *