Gebreken en hulpmiddelen

Gebreken en hulpmiddelen

We willen allemaal ouder worden, maar toch willen we het geen van allen zijn. Dikke vette pech, want je kunt het niet ontlopen. En helaas betekent dat ook vaak dat het allemaal wat minder soepel en makkelijk gaat. Nu leven we in een tijd waar er zo ongeveer voor alles wel hulpmiddelen zijn of bedacht worden. Laten we eens een greep doen:

Rollators en …

Tja, wie kent ze niet. Een rollator om nog lopend ergens te kunnen komen. Van die fauteuils, waar je makkelijker uit kunt opstaan en van die grepen in de badkamer om makkelijker omhoog te komen et cetera. Volgens mij hoeven we het daar niet meer uitgebreid over te hebben. Kom, we gaan op zoek naar die dingen die wel handig zouden kunnen zijn, maar een stuk onbekender!

Een GPS horloge

Jawel: niet alleen handig voor de oudere, maar ook voor ouders. Geef pa, ma of je kind een dergelijk horloge en je weet precies waar die persoon is. Eenvoudig bij zich te dragen omdat het gewoon als een horloge gedragen wordt. Maar je weet wel waar hij of zij is. Hoezo: big brother is watching you! Maar eerlijk is eerlijk: voor ouderen een geruststelling dat als ze ergens vallen of verdwalen, ze zo teruggevonden worden! Met de ingebouwde camera kan je zo een foto versturen via de app waar je bent! En laten we eerlijk zijn, het ziet er stoerder uit dan zo’n ketting om je nek.

Gebreken en hulpmiddelen

Handen

Heb je problemen met je handen, zodat knippen lastig wordt? Hiervoor zijn scharen te koop, in meerdere uitvoeringen, waarbij je op een andere manier kracht moet zetten. Bijvoorbeeld met je hele hand. Kan handig zijn… Ook voor het openen van sappakken, bijvoorbeeld, zijn er speciale schroefdopopeners, waardoor je beter kracht kunt zetten.

Slapen

Heb je rugklachten tijdens het slapen? Er zijn allerlei kussens in heel veel vormen te koop, die je o.a. tussen je benen kan leggen waardoor de druk op je rug afneemt. Of je benen zijn erbij gebaat om wat hoger te liggen, dat kan natuurlijk ook nog.

Aankleden maar!

Wordt vooroverbuigen een probleem en moet je dus iedere keer aan een ander vragen om je kousen of panty’s aan te doen? Om gek van te worden, toch? Koop een panty- of sokaantrekker en je kunt het tenminste weer lekker zelf! En word je ook tureluurs van die ritsen en knopen? Ook hier is een oplossing voor bedacht. Met een knopenhaak of een ‘rits opener sluiter ‘ is dat priegelwerk ook te doen…

Tuinieren

Auw, mijn rug! Dat vooroverbuigen tijdens het spitten en onkruid verwijderen. Je hebt er nog dagen last van… Dat wordt vast een stuk minder met goed ergonomisch gereedschap voor in de tuin. Extra lange stelen, bijvoorbeeld, of andere handige foefjes waardoor de handeling net even simpeler wordt.

Gebreken en hulpmiddelen

Valbescherming

Hoe vaak hoor je niet dat ouderen moeten uitkijken met vallen. En ik denk dat veel mensen wel een voorbeeld weten van een oudere die haar of zijn heup had gebroken. Soms wil de genezing dan niet meer echt lukken. Ben je daardoor toch wat bang als lopen toch wat minder soepel gaat? Er is speciale kleding met valbescherming. Zo zijn er heupbeschermbroeken, met schokabsorberende zacht- schuim-protectoren. Hierdoor loop je minder kans op fracturen. Er zijn ook valkussens en valmatten te koop, die je op strategische plekken kunt neerleggen. Naast je bed,bijvoorbeeld.

En dan nu nog even een spelletje kaarten

Kaarten met extra grote symbolen. Zo kan je toch gezellig een potje spelen zonder meteen toe te moeten geven dat je het eigenlijk niet meer zo goed kan zien!

Hulpmiddelen aanschaffen

Je kunt deze hulpmiddelen natuurlijk zo aanschaffen in speciale winkels of online. Daarnaast kan je uiteraard ook veel krijgen via thuiszorgwinkels. Let op wat wel en wat niet vergoed wordt door je zorgverzekering! Dat kan je immers toch een voordeel opleveren!

De traplift – Waar let je op?

Extra info

Wat je kunt doen om de bloeddruk te verlagen
Zo lang mogelijk in je eigen huis blijven wonen!
Mijn frustraties met MijnGezondheidnet
Op zoek naar een goede audicien voor een gratis gehoortest
Meer blogs over gezondheid
Hoe voorkom je vallen – Tips om vallen te voorkomen
De traplift – Waar let je op?
Bevolkingsonderzoek, hoe werkt dat nou?
Problemen met spijsvertering
Over steunzolen en steunkousen
Geef Alzheimer geen kans
Fitter worden als vijftigplusser met behulp van eiwitten
Gewrichtspijn: dit kun je doen
Wat is goed voor je body
De overgang – Waarom ik weer?
De overgang – Waar is die toch goed voor?
Top 5 50-plus kwaaltjes
Wat zijn opvliegers?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

Gebreken en hulpmiddelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *