Bevolkingsonderzoek, hoe werkt dat nou?

bevolkingsonderzoek

Het leven begint na je 50e! Jazeker, maar elke leeftijd heeft z’n charme en uiteindelijk ben je zo oud als je je voelt.
Naarmate je ouder wordt loop je echter wel meer risico. Risico op vallen, dementie, maar ook op bijvoorbeeld baarmoederhalskanker. Daarom is het goed om te weten of je het zogenaamde HPV (Humaan PapillomaVirus) hebt. Dat overigens niet alleen bij vrouwen kan voorkomen maar ook bij mannen. En daar is dus het bevolkingsonderzoek voor.

Bevolkingsonderzoek

Rond je dertigste krijg je een eerste uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Althans als vrouw zijnde. Een tijdje kreeg ik dus zo’n uitnodiging. Het eerste wat door mijn hoofd schoot was: “Jeetje, dan moet ik met mijn benen in van die beugels, zonder onderbroek.” Dat is niet echt mijn ding, maar het is voor een belangrijk doel, dus maakte ik toch een afspraak.
Bij het maken van de afspraak bleek dat er speciaal iemand voor dit soort uitstrijkjes is en de hele dag niks anders doet. Dat is op zich wel een geruststelling, maar het zorgde er ook voor dat het voor mij lastig werd om een afspraak te maken (druk).

Bevolkingsonderzoek

Zelftest aanvragen

De doktersassistente gaf echter aan dat ik ook een zelftest kon aanvragen. Inloggen op de site van “Bevolkingsonderzoek Nederland met je Digi D en je kunt een zelfafnameset aanvragen. Dat vond ik nog veel beter klinken! Gewoon lekker zelf doen. En dat heb ik dus gedaan. Eigenlijk ging dat best eenvoudig. Een paar dagen later viel de enveloppe al op mijn mat, met daarin de zelfafname test. De zelfafname test bestaat uit een doorzichtige huls met vleugeltjes, in de huls zit een kwastje. De test kun je na gebruik per post retour sturen.

Bevolkingsonderzoek

Test voltooid

Ik heb even de tijd genomen om de zelfafname test te doen en keurig de gebruiksaanwijzing gevolgd. Ik wilde immers wel een betrouwbare uitslag. Meestal sla ik gebruiksaanwijzingen over maar in dit geval vond ik het erg belangrijk. Eigenlijk was het best simpel en kon er weinig aan mis gaan.

Het inbrengen is even een kunstje, want met de ene hand moet je je schaamlippen opzij drukken en met de andere de huls inbrengen. Hetzelfde als met een tampon eigenlijk. En zit alles volgens de gebruiksaanwijzing op zijn plek dan moet je vijf keer draaien aan de draaiknop. Dat vond ik niet zo’n fijn gevoel, maar niet iedere vrouw zal hetzelfde ervaren. Je moet ervoor zorgen dat je bij het uit- en inpakken het kwastje niet aanraakt, want dat kan de uitslag beïnvloeden. Ik heb daarna de huls met mijn vaginale materiaal, zoals dat zo mooi heet, keurig verpakt en in de enveloppe gedaan. Vergeet niet de adressticker, deze vind je op de begeleidende brief. Na het afnemen van de test heb je een week de tijd om de test retour te sturen, maar ik zou er niet te lang mee wachten. Je wilt immers een zo betrouwbaar mogelijke uitslag. Zodra het bij het bevolkingsonderzoek is ontvangen krijg je na ongeveer drie weken de uitslag thuis. Via de post en niet via de huisarts in verband met privacy.

Bevolkingsonderzoek

Wanneer kun je geen uitstrijkje laten maken

Je kunt geen uitstrijkje laten maken om te testen of je HPV hebt als je:

– ongesteld bent
– zwanger bent,
– vermoedt dat je zwanger bent

Althans het kan wel, maar de uitslag is dan niet betrouwbaar. Het spreekt natuurlijk vanzelf dat deze test voor eenmalig gebruik is, en dat je deze alleen voor jezelf gebruikt. Er zit namelijk een barcode op de huls met je gegevens.

Wachten op de uitslag

En nu is het wachten op de uitslag, maar ik ga ervanuit dat het ok is. Ik heb geen klachten. Maar goed je weet het natuurlijk nooit. Als je de uitslag krijgt van een door de huisarts gemaakt uitstrijkje dan zijn er diverse varianten. Namelijk:

– Geen HPV
– Wel HPV, geen afwijkende cellen
– HPV en afwijkende cellen
– Niet goed te beoordelen

Als je wel HPV hebt en geen afwijkende cellen dan gaat het lichaam zelf aan de slag, meestal ruimt het lichaam binnen twee jaar het virus op. Zes maanden na de uitslag moet er weer een uitstrijkje worden gemaakt om te kijken of de cellen in de baarmoeder nog steeds gezond zijn.

Heb je HPV en afwijkende cellen dan is de volgende stap naar de gynaecoloog voor verder onderzoek. En deze kijkt of er een behandeling nodig is.

Als de uitslag is dat het uitstrijkje niet goed te beoordelen is dan moet je een nieuw uitstrijkje laten maken. De zelfafname test is alleen om te kijken of je HPV hebt, als je dat hebt dan moet alsnog naar de huisarts om een uitstrijkje te maken.

Bevolkingsonderzoek

Wie betaalt de kosten van het bevolkingsonderzoek

De overheid betaalt de kosten van het bevolkingsonderzoek, en dat is fijn. Want hoeveel mensen gaan er niet naar de dokter omdat het ze anders geld kost of eigen risico. Dat doet de overheid goed, meedoen is trouwens geheel vrijwillig.

Wel of geen vaccinatie

In het rijksvaccinatieprogramma staat dat meisjes in het jaar dat ze 13 worden een vaccinatie kunnen krijgen. Voor hun 15e krijgen ze dan maximaal 2 vaccinaties. Men is nu bezig om jongens ook uit te nodigen voor een vaccinatie tegen het HPV. Daar zijn best veel discussies over. Zelf ben ik van mening dat ieder kind – in samenspraak met de ouders – zelf moet kunnen beslissen of hij of zij zich wil laten vaccineren. Uiteindelijk zijn er nog geen voldoende betrouwbare cijfers bekend van eventuele bijwerkingen en/of afwijkingen.

Meer informatie

Meer leuke hebbedingen
Leuke boekbesprekingen

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Karin de Vroedt

Bevolkingsonderzoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *