Zo lang mogelijk in je eigen huis blijven wonen

Zo lang mogelijk in je eigen huis blijven wonen

Voor veel mensen is het een schrikbeeld om hun huis uit te moeten als ze minder mobiel worden. Ze zijn er al vele jaren gelukkig en zien het (nog) helemaal niet zitten om te verhuizen. Dat kan ook te maken hebben met het niet willen vertrekken uit hun bekende woonomgeving vanwege de sociale contacten die ze er hebben. Vaak wil het immers ook zeggen dat je in een ander deel van de stad of zelfs in een andere woonplaats komt te wonen. Of als je in de situatie komt dat één van de partners of één van de kinderen door een ongeval of ziekte minder mobiel wordt, ook dan wil je toch graag als gezin bij elkaar kunnen wonen. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel wat mogelijkheden om toch in je eigen huis te kunnen blijven!

Aanpassingen en de WMO

De gemeente heeft de  verplichting om hun burgers zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen laten wonen. Dit houdt dus in dat bepaalde voorzieningen die hiervoor kunnen zorgen door hen (gedeeltelijk) vergoed worden. Deze vergoedingen worden betaald vanuit de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Hier vallen trouwens ook andere zaken onder zoals hulp en ondersteuning bij het zelfstandig wonen. Nu is dit misschien wat vaag, maar denk hierbij aan zaken als:

  • Verbouwingen in de woning ten behoeve van redzaamheid
  • Rolstoel
  • Hulp in de huishouding
  • Maaltijdverzorging
  • Vervoer voor mensen die niet met het openbaar vervoer mee kunnen

De WMO zorgt trouwens niet alleen voor dit soort zaken. Ook culturele zaken op sociaal gebied vallen hier bijvoorbeeld onder (buurthuizen), net als hulp bij de opvoeding of bijvoorbeeld daklozenopvang.

Zo lang mogelijk in je eigen huis blijven wonen

Trapliften

In de meeste huizen zijn zowel de slaapkamer als de badkamer boven. Naar boven gaan kan echter juist de grote boosdoener zijn waarom het huis niet meer bij je schijnt te passen. Met een traplift is dit probleem eenvoudig op te lossen. Zit je buitendeur boven aan een trap? Ook dat is geen probleem, want ook buiten zijn er trapliften te monteren! Laat je goed informeren over de mogelijkheden en de financiering. Afhankelijk van de reden waarom een traplift aangeschaft wordt, kan je in aanmerking komen om deze voorziening aan te vragen bij de gemeente.

Verschillen in trapliften

De ene traplift is de andere niet… en het hangt van jouw situatie af welke traplift voor jou de meest ideale is. Niet alleen hoe jouw eigen situatie is, maar misschien nog wel belangrijker: wat is er mogelijk in jouw huis. Gelukkig zijn ook trapliften in huizen met een bocht in de trap mogelijk. Een mobiele traplift huren is vooral de uitkomst als het om een tijdelijke oplossing gaat (bijvoorbeeld vanwege een revalidatieperiode na een operatie). Uiteraard is het verstandig om hierover goed na te denken. Soms is een traplift kopen nog altijd goedkoper dan een lift te huren. Maar daarover kan je uiteraard goed geïnformeerd worden.

Aanpassingen in de badkamer

Met aanpassingen in de badkamer kunnen ook obstakels weggenomen worden. Ben je tijdelijk of voortaan afhankelijk van een rolstoel dan is een bad niet meer mogelijk. Het meest ideale is een inloopdouche, zonder obstakels. Daarnaast is het aanbrengen van hulpmiddelen zoals stangen aan te raden die als extra steun dienen bij zowel het toilet als de douche. Je kunt bij aanpassingen aan de badkamer ook denken aan een verhoogd toilet.

Alarmsysteem

Woon je alleen of ben je vaak alleen thuis? Dan is het verstandig om gebruik te maken van een alarmsysteem. Zo kan je hulp inschakelen als je bijvoorbeeld valt en niet zelfstandig kunt opstaan. Vind je dit nog te overdreven? Je zou het dan ook zo kunnen doen dat je in ieder geval altijd je telefoon bij je hebt en dat je afspraken maakt met mensen uit je buurt dat je ze kunt bellen. Of spreek af dat je alleen maar de telefoon over hoeft te laten gaan en dat zij dan naar je toekomen. Klinkt minder heftig, maar of het verstandig is?

Extra info

Kinderkamer maken voor je kleinkind(eren)
De traplift, waar let je op?
Trapliften, een uitkomst in veel situaties
Top 5 – 50 plus kwaaltjes
Hoe voorkom je vallen – Tips om vallen te voorkomen
Gebreken en hulpmiddelen

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

Zo lang mogelijk in je eigen huis blijven wonen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *