Stoelen en banken

Stoelen en banken

Als je jong bent moeten meubels er vooral hip uit zien. Hip en waarschijnlijk low budget. Hoe de stoel of bank zit, is vaak minder belangrijk. Het zit al snel goed als je nog jong en gezond bent. Het hoeft ook allemaal niet zo groot want hoe knus is het om lekker dicht tegen elkaar te zitten. Als je ouder wordt krijg je toch andere voorkeuren. Hip wordt ineens een stukje minder belangrijk, net als het prijskaartje. De kans is groot dat ‘comfortabel’ op nummer één is komen te staan. Een bank of fauteuil moet vooral goed zitten.

Allereerste bankje

Mijn allereerste bankje dat ik ooit heb gekocht, was een vrolijk gekleurd bankje van de Ikea. Een tweezitter. Hij zat best aardig, maar na een paar jaar was hij volledig versleten. Niet alleen de stof (ik had hem al twee keer moeten bekleden om er netjes uit te blijven zien) maar het hout van de bank was compleet verpulverd. Dat ik er nooit doorheen ben gezakt, is me nog een raadsel. Hij zag er echter wel vrolijk uit. En hip.

Hill House Chair

Een paar jaar daarna heb ik twee prachtige stoeltjes gekocht van Macintosh, de Hill House Chair. Prachtige stoeltjes van ebbenhout met groen fluweel. Voor een vermogen, niks low budget. Ik betaalde destijds zo’n 2800 gulden (ja ze dateren nog uit de guldentijd) per stoeltje. Nou ja, eigenlijk heb ik niks betaald, want ze werden gefinancieerd uit het prijzengeld dat ik had gewonnen met mijn deelname aan de Ron’s Honeymoonshow. Mijn huwelijk eindigde in een scheiding, maar in De Hill House Chair vond ik een nieuwe platonische en materiële liefde. Prachtig design, maar no comfort. Ik heb ze nog steeds en ze zitten nog steeds voor geen meter. Ze staan er echter na al die jaren nog prachtig bij.

Andere banken

Na dat eerste felgekleurde bankje, volgden diverse andere banken. In eerste instantie een bank van stof, maar nadat Rocco was geboren, heb ik bewust alleen nog maar voor leren banken gekozen. Anders had ik ieder jaar een andere bank kunnen kopen. Jeetje wat kunnen kinderen knoeien. Je kunt ze net zo goed géén bord geven.

Stoelen en banken

Prioriteiten groeien mee

De jaren gaan door en de prioriteiten of eisen die je aan een bank stelt, veranderen mee. Natuurlijk is ‘smaak’ een belangrijk punt. Een nieuwe bank is immers een behoorlijke aankoop, dan is het wel zo prettig dat hij in je interieur past en je ook niet snel uitgekeken op hem raakt. Het prijskaartje kan ook nog een doorslaggevend punt zijn. Naarmate je ouder wordt heb je doorgaans wat meer te besteden dan als starter, maar de aankoop moet natuurlijk wel in het budget passen. Er is echter meer waar je op moet letten.

Materiaal

Waar is de bank of stoel van gemaakt? Stof is bijvoorbeeld vlekgevoeliger dan leer en zal ook nog eens sneller slijten. Met kleine kids is stof eigenlijk geen optie, maar als je ouder wordt, is stof wellicht weer wel een optie. Stof zit warmer, staat knusser en plakt op warme dagen niet aan je huid.

Kleur

Natuurlijk is een felle kleur bank leuk, maar een opvallende kleur kan ook snel gaan vervelen. Zeker als het zo’n hippe kleur is. Die is het ene jaar ‘hot’, maar een jaar later overduidelijk alweer gedegradeerd tot ‘not’.

Formaat

In de winkel lijkt die bank een stuk kleiner dan in je huiskamer. Meet alles vooraf goed op, want voor je het weet, is er geen ruimte meer om door je kamer te lopen omdat de bank alle ruimte opeist. Andersom kan natuurlijk ook. Dat je een heel kleine bank koopt die volledig verdwijnt in die enorme woonkamer. Meten is weten. Wat je bijvoorbeeld kunt doen is een schaalmodel van je kamer tekenen en daar – uiteraard ook op schaal – de bank (en overige meubels) in tekenen. Dan kun je zien hoeveel ruimte er nog overblijft.

Comfort

Last but not least, het comfort. Ik merk aan mijzelf dat ik naarmate ik ouder word, het comfort van bank of stoel, doorslaggevend begin te vinden. Hoe zit hij? Zak ik er niet teveel in weg, waardoor ik er nooit meer uit kan komen? Staat hij makkelijk op? Is hij niet te laag, zodat mijn lange benen in de weg zitten? Hoe zit de bank in mijn rug? Sinds mijn lichaam aan slijtage onderhevig is, vind ik het echt belangrijk dat ik niet alleen lekker kan zitten, maar dat ik ook weer goed kan opstaan.

Stoelen en banken

Alles nieuw

Vorig jaar hebben wij een nieuwe bank gekocht. Een enorme witte hoekbank. Rocco is immers geen piepkuiken meer, dus ik durfde wel voor een witte kleur te gaan. Gelukkig is hij van leer, dus afneembaar (ook pubers knoeien nog steeds). We hebben toen alles in één keer goed aangepakt. De muren een andere kleur gegeven, een nieuwe salontafel, andere eettafel (inclusief stoelen), nieuw dressoir en zelfs een andere TV en nieuwe schilderijen. Als je het doet, moet je het goed doen.

Stoelen enzo

Natuurlijk heb ik in de loop van de de jaren ook diverse stoelen gehad. Mijn eerste stoeltjes waren net als mijn eerste bankje, van Ikea, maar zaten niet zo heel lekker. Als ik terug denk heb ik er eigenlijk amper op gezeten. Deze stoeltjes zijn dan ook een paar jaar later vervangen door knalrode stoeltjes van Artifort. Die zaten een stuk beter en bleven ook lange tijd mooi. Tot we katten kregen. Toen heb ik ze snel verkocht, voor er helemaal niks meer van overbleef. De katten zagen in mijn stoeltjes een soort van alternatieve krabpaal.

Wel jammer, want eigenlijk vind ik losse stoelen behoorlijk wat voordelen hebben. Bijvoorbeeld om rustig een boek te lezen, of naar je favoriete serie te kijken, geen kinderen die tegen je aan komen plakken, wat space om je heen, fijn zitcomfort en de wetenschap hebben dat je ook weer goed kan opstaan. Ik noem zo maar eens wat. Een heerlijk plekje, helemaal voor jou alleen.

Stoelen en banken

Tevreden

Als ik zo om mij heen kijk, ben ik erg tevreden met het resultaat. Ik heb echter nog één wens. Ik zou heel graag zo’n heerlijke relaxfauteuil willen hebben. Zo eentje waar je ontspannen in kan zitten en makkelijk weer uit kan opstaan. Onlangs kwam ik nog zo’n heerlijke relaxfauteuil tegen en dat zette me gelijk aan het denken. Ze zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren.

Begrijp me niet verkeerd, de bank zit prima hoor! Maar als ik op de bank ga zitten, word ik binnen no time omringd door de mannen in mijn huis (inclusief katers). Terwijl ik soms even een momentje voor mijzelf wil hebben. Heerlijk met de beentjes omhoog, drankje binnen handbereik en een goed boek onder mijn neus. Graag met een bordje ‘Out of order’. Ik ben even niet thuis. Voorkeuren veranderen nou eenmaal als je ouder wordt…

Extra info

Een nieuwe vloer!
Een hip interieur na je 50e: zó doe je dat!
Trapliften, een uitkomst in veel situaties
Welke gordijnen passen bij mijn interieur?

Bronvermelding

Tekst & foto’s: Marion Middendorp

Stoelen en banken

Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerkingsverband.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *