De overgang: waarom ik weer?

De overgang: waarom ik weer?

Tja, er is nou eenmaal geen ontkomen aan, hoor. Bij ouder worden (en daar hoeven we maar weinig aan te doen) hoort ook de overgang. Je hoort er vreselijke verhalen over. Je wilt het niet, je wilt het niet: maar je zult er toch aan moeten geloven. Het zweet breekt je letterlijk én figuurlijk uit. Stiekem heb je ze uitgelachen, die vrouwen met hun opvliegers en andere zielige verhaaltjes. Maar nu is het dus jouw beurt. Tja…

Is het echt zo’n ramp?

Zoals bij zoveel zaken, zal iedereen de overgang weer anders ervaren. De één hobbelt er fluitend doorheen, terwijl een ander van alles te verduren krijgt. Maar een positieve houding ten opzichte van het geheel is natuurlijk al heel veel waard. Ga je bij iedere opvlieger uit je dak, of lach je er maar een beetje om en doorsta je de ‘warmte ’ met een grapje richting de mensen om je heen? Net als in de pubertijd maakt je lichaam zich op voor een andere periode. Of misschien beter gezegd, je sluit een periode af. Je lichaam zal zich aan moeten passen aan de nieuwe hormoonhuishouding en dat neemt nou eenmaal wat ongemakken met zich mee.

Wanneer kan je het verwachten?

De overgang begint ergens tussen je 45e en 55e levensjaar. 1% van de vrouwen wijkt hierbij af en heeft deze al voor haar 40e! De wisselende menstruatie kunnen zo’n vier jaar (gemiddeld natuurlijk) duren voordat de menstruatie helemaal stopt. Ben je een jaar lang niet ongesteld geweest, dan ben je dus in de menopauze terecht gekomen. Rare term, want dat suggereert immers dat het weer terug komt en dat gaat toch echt niet gebeuren.

De overgang: waarom ik weer?

Wat kan je verwachten?

Het mag dan misschien heel natuurlijk zijn, maar dat neemt niet weg dat het behoorlijk vervelend kan zijn. Alleen al het feit datje niet meer weet wanneer je menstruatie gaat komen, kan knap lastig zijn als je (bijvoorbeeld) van zwemmen houdt. Maar dat is natuurlijk het ergste niet. Typische klachten zijn o.a.:

Menstruatie verandert

langer, korter, vaker, minder vaak, heftiger of juist niet et cetera.

Klachten kunnen veranderen

De klachten tijdens een menstruatie kunnen ook veranderen. Zo kan je nu opeens wel buikpijn krijgen.

Opvlieger

De bekende opvliegers: je krijgt het opeens even héél erg warm! Door de opvliegers kan je onzeker worden en daardoor bijvoorbeeld wat angstig worden of somber.

Invloed op seksleven

Doordat je vagina verandert (bijv. dunner of droger worden) kan dit invloed hebben op je seksleven. Het kan hierdoor pijn gaan doen waardoor de zin in seks steeds minder kan worden.

Minder nachtrust

N.a.v. bovenstaande kwaaltjes kan je minder goed slapen, waardoor je oververmoeid kunt raken en eerder last van hoofdpijn kunt krijgen.

En zo is het lijstje nog wel verder aan te vullen. Mijn raad is wel: ga niet klakkeloos bij alles er vanuit dat het de overgang wel zal zijn. Want dit soort symptomen kunnen ook op (ernstige) ziektes wijzen!

De overgang: waarom ik weer?

Was ik maar een man…?

Goed, lekker dan. Was ik maar een man! Wat hebben die nou eigenlijk op deze leeftijd te verduren? Grmpf…
Nou, wees maar niet bang, ook mannen hebben iets dergelijks. Zij gaan namelijk in de penopauze. Het testosterongehalte neemt bij de mannen af als ze ouder worden. Ongeveer 12% ondervindt hierdoor klachten tussen hun 40 en 70e levensjaar. Omdat testosteron invloed heeft op veel zaken in het lichaam (zoals hersenen, libido, botten en bijvoorbeeld bloed en spieren) is het logisch dat ook bij mannen er dus klachten kunnen ontstaan. En inderdaad ook vaak meerdere tegelijk. Je kunt hierbij denken aan minder zin in seks hebben, erectieproblemen, minder energie hebben, meer buikvet, minder goed slapen, botontkalking en depressie. Dat lijkt inderdaad best wel veel op de klachten van de vrouwen als je de wisselende menstruatie en de opvliegers even vergeet.

Wat kan je eraan doen?

Ik heb ooit een artikel gelezen dat klachten verband zouden houden met de zienswijze van het Westen. In andere culturen zouden de klachten minder zijn en zou deze periode niet betekenen dat je oud en afgedankt bent, maar dat je toetreedt tot de “wijze oude vrouwen”. Om het maar even in mijn eigen woorden weer te geven. Nu kun je daar natuurlijk zo je eigen ding van denken, maar positief deze periode aangaan zal zeker geen kwaad kunnen. Er bestaan medicijnen, zowel chemisch als homeopatisch, die je kunnen helpen door deze periode te komen en er bestaan zelfs echte overgangsconsulenten, die je kunnen begeleiden. Hierover kan je informatie aanvragen bij je huisarts.

Maar lief zijn voor jezelf doet ook al wonderen. Besef dat je niet alleen bent, iedere vrouw maakt het door! Dus waarom zou je er niet over mogen praten? Schaam je niet: het is het einde niet, bedenk dat vrouwen na de overgang in sommige culturen juist als wijs gezien worden! Doe dingen die goed voelen (zwemmen, de natuur in, lekker kletsen met een vriendin et cetera), zorg goed voor je lichaam met goede nachtrust, gezond eten en de juiste beweging en blijf vooral niet lopen met vragen en klachten! Nergens voor nodig: praat eens met je huisarts!

Extra info

Opvliegers: een verhit onderwerp met een koele twist
Meer blogs over gezondheid
Wat is goed voor je body
Bevolkingsonderzoek, hoe werkt dat nou?
De overgang – Waar is die toch goed voor?
Top 5 50-plus kwaaltjes
Fitter worden als vijftigplusser met behulp van eiwitten
Wat zijn opvliegers?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
www.andros.nl
www.thuisarts.nl
www.vroedvrouwen.be
© afbeelding: 123rf.com

De overgang: waarom ik weer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *