Hoe voorkom je vallen – Tips om vallen te voorkomen

Hoe voorkom je vallen – Tips om vallen te voorkomen

Goede vraag, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Ik kan het weten, want ik ben en paar weken geleden nog gevallen. Nou vallen we allemaal wel eens en dat is echt niet altijd levensbedreigend maar als je op een uitsteeksel komt te vallen, met je hoofd tegen een muur aan knalt in combinatie met het slikken van bloedverdunners, dan is het ineens een heel ander verhaal. Dan zit je voor je er erg in hebt in een ambulance op weg naar het ziekenhuis. En daar houden ze je gewoon een paar dagen…

Uitgegleden

Ik was uitgegleden in de slaapkamer. Gewoon een stom ongeluk, wat je iedere dag kan overkomen. De val kreeg echter verstrekkende gevolgen. Los van de sterretjes die ik zag van de knal tegen mijn hoofd, ontstond er binnen no time een enorme zwelling op mijn dijbeen/heup. Het duurde even voor het kwartje viel en ik mij realiseerde dat dit dus een behoorlijke binnenwaartse bloeding was. Na contact met mijn huisarts moest ik direct komen. Mijn vader was zo lief mij te rijden, want zelf was ik daar niet meer toe in staat. Daarbij voelde ik hoe het bloed mijn dijbeen verder instroomde. Eenmaal bij de huisarts en na het zien van de mega zwelling, twijfelde hij geen seconde en riep een ambulance op om mij naar het ziekenhuis te brengen.

Dun bloed

Na de scans in het ziekenhuis, mijn hoofd zag er gelukkig goed uit, moest er natuurlijk gelijk iets aan de bloeding gedaan worden. Mijn INR (bloedwaarde) was op dat moment behoorlijk dun, dus ik kreeg rap vitamine K toegediend voor de stolling. Om een lang verhaal kort te maken, ik moest een aantal dagen blijven en werd goed in de gaten gehouden. Want ook zonder zichtbaar bloed, kun je nog steeds heel veel bloed verliezen. In je dijbeen zitten namelijk grote holtes die zich volledig kunnen vullen met bloed. Dan stroomt het niet je lichaam uit, maar het zit ook niet meer op de plek waar het zou moeten zitten, namelijk in je aderen. Je bent het dus toch gewoon kwijt en dat zorgt weer voor een enorme daling van het HB en dat is niet binnen een paar weken weer terug op het oude niveau. Nog steeds ben ik hierdoor af en toe duizelig en licht in mijn hoofd.

Afglijdende schaal

Kortom, je belandt in een afglijdende schaal waar je niet in terecht wil komen. Inmiddels ben ik alweer een tijdje ontslagen uit het ziekenhuis, maar voordat het bloed in de zwelling door het lichaam is ‘opgelost’ zijn we maanden verder. Ik heb behoorlijk wat pijn gehad en mijn hele bovenbeen is zwart geweest. Maar het meest vervelende is dat ik een paar keer per dag licht in mijn hoofd ben. Niet fijn, want ik wil natuurlijk niet nogmaals vallen!

Strammer en stijver

Natuurlijk kun je nooit helemaal voorkomen dat je komt te vallen, maar laten we eerlijk zijn, vallen als kind is lang zo erg niet als vallen op onze leeftijd. En dan bedoel ik, boven de 50. Veel van ons slikken, net als ik, bloedverdunners of andere medicatie wat ons bloed verdunt. Dat is echt geen fijne combinatie met vallen. Kijk maar naar mij… Daarbij worden we ook wat strammer en stijver waardoor we minder in staat zijn om soepel neer te komen. We veren niet meer zo makkelijk terug. Mentaal kunnen we ons heel lang 20 of 30 blijven voelen, maar ons lijf stinkt daar niet in. Die verraad gewoon onze werkelijke leeftijd.

Tips om een valpartij te voorkomen

Omdat voorkomen altijd beter is dan genezen, heb ik een paar tips die kunnen bijdragen aan het verminderen van de risico’s. Een val uitsluiten lukt helaas niet, want waar ik deze tekst al mee begon: ‘Een ongeluk zit in een klein hoekje’.

Tip 1 – Ruim alles direct op

Als je iets knoeit, ruim het direct op en laat het niet liggen zodat je er over kunt uitglijden! Laat ook geen kledingstukken slingeren op een gladde vloer. Ook hierover kun je makkelijk uitglijden.

Tip 2 – Zorg voor een goed zicht

Het spreekt voor zich dat een goed zicht vallen kan voorkomen. Als jij niet goed ziet wat er op de vloer ligt, dan kan het mis gaan. Zorg voor een goede bril en/of goede lenzen en laat je ogen regelmatig controleren bij de opticien. Dit kan vaak gewoon gratis, dus maak gebruik van deze mogelijkheid.

Tip 3 – Maak je trap veilig

Trap in huis? Leg niets op de trap! Hier is altijd de trap een soort tussenstop voor spullen die naar boven moeten, waardoor je nog nauwelijks je voeten kwijt kunt. Doe dit niet! Het is echt levensgevaarlijk! Zorg daarnaast dat de trap goed verlicht is en dat het verschil tussen vloer en trede goed zichtbaar is. Als je bijvoorbeeld hetzelfde tapijt hebt gebruikt voor beide oppervlakten zou je eventueel een fluorstrip op de vloer kunnen plakken, zodat je weet wanneer de trap ophoudt.
Vergeet ook de leuning niet. Zit deze goed en stevig vast?

Tip 4 – Draag goede schoenen

Draag goede schoenen. Dat wil zeggen schoenen met stroeve zolen en niet al te hoge hak. Natuurlijk staan die high heels prachtig (en respect als je er nog steeds op kunt lopen) maar stabiel kun je ze natuurlijk niet noemen. Zorg er ook voor dat je schoenen de juiste maat hebben, want te grote schoenen vergroten ook de kans op struikelen.

Tip 5 – Let op wat je slikt

Wees alert op wat je slikt. Soms kan een medicijn als bijwerking hebben dat je er duizelig of verward van wordt of je spieren ervan verslappen. Vooral slaapmiddelen kunnen die bijwerking hebben. Als je medicijnen die bijwerking hebben, zorg er dan voor dat je ze pas slikt als je eenmaal in bed ligt.
Bij bloeddrukproblemen kan het ook zijn dat je snel duizelig wordt! Houd hier dus ook rekening mee dat je niet te snel opstaat en altijd wat dropjes bij de hand hebt (bij een te lage bloeddruk).

Naast medicatie kunnen er ook andere dingen zorgen voor duizeligheden. Denk aan: alcohol, drugs, maar ook ondervoeding.

Tip 6 – Schroom niet voor hulpmiddelen

Als je van jezelf weet dat je niet zo stabiel meer bent, zorg dan voor hulpmiddelen. Ik weet dat je niet zit te wachten op een kruk, stok of looprekje maar als je komt te vallen en je heup breekt of iets anders oploopt, geloof me, daar word je echt niet beter van. We worden nou eenmaal een dagje ouder en ja, daar horen soms ook hulpmiddelen bij. Waarschijnlijk staat er ook op het puntje van je neus al leesbril tijdens het lezen. Probeer er een beetje om te lachen en gun je zelf wat stabiliteit.

Tip 7 – Maak de badkamer veilig

De badkamer, is dat bij jullie ook zo’n onveilige plek? Hier wel dus. Wij hebben namelijk een vrij hoge douchecabine. En instappen gaat best goed, maar eruit vind ik echt lastig. Ondanks dat ik me goed vasthoud, bestaat er altijd de kans dat ik uitglij. Mijn grote wens is daarom ook een inloop douche, dat is vele malen veiliger. Maar dat is een behoorlijk prijzige aanpassing. Mocht je het geld wel hebben, zorg dan dat je badkamer veiliger wordt!! En douche desnoods zittend.

Tip 8 – Voorkom losse objecten op de vloer

Het klinkt natuurlijk logisch maar zorg ervoor dat er geen objecten op de vloer liggen waarover je kunt struikelen. Denk aan losse onderdelen, maar bijvoorbeeld ook aan snoeren, kranten, speeltjes voor de hond of kat, speelgoed van je kleinkinderen. Zit het tapijt ook stevig vast? Leg ook liever geen losse kleden op een gladde vloer.

Tip 9 – Blijf zo actief mogelijk!

Blijf zo actief mogelijk want daarmee blijft je spierkracht behouden. Je spieren kunnen de val voor je breken, maar kunnen er ook voor zorgen dat je minder snel valt. Wanneer je echter bang bent om te vallen (bijvoorbeeld door een eerdere val) kun je bepaalde activiteiten gaan vermijden, waardoor spierkracht en flexibiliteit afnemen. Op die manier zou je in een neerwaartse spiraal terecht komen. En dat wil je echt niet.

Tip 10 – Wees alert

Belangrijk om alert te blijven, goed om je heen te kijken en als je gebruik maakt van bijvoorbeeld een rolstoel, zorg er voor dat deze op de rem staat bij het uitstappen.
Blijf ook even op de rand van je bed zitten voor je op staat. Als je namelijk te snel opstaat vanuit een liggende positie, kun je ook helemaal draaierig worden.

Meer informatie

Meer blogs over onze gezondheid
Problemen met spijsvertering
Zo lang mogelijk in je eigen huis blijven wonen!
50 plus is leuk!
Over steunzolen en steunkousen
De traplift – Waar let je op?
Erectieproblemen – Als je hem niet meer omhoog krijgt
Fitter worden als vijftigplusser met behulp van eiwitten
Gewrichtspijn, dit kun je doen!
Gebreken en hulpmiddelen
Kraakbeen zorgt voor je gezondheid
Top 5 50-plus kwaaltjes

Bronvermelding

Tekst en fotografie: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Hoe voorkom je vallen – Tips om vallen te voorkomen

Eén reactie:

  1. Mooie blog. Ik heb last van evenwichtsstoornis. Ik ben ook bang om te vallen. Ik ben alleenstaande vrouw en ik woon alleen. Hebben jullie goede tip voor mij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *