Problemen met spijsvertering

Spijsverteringsproblemen

Eén van de kwaaltjes die je als vijftigplusser tegen kan komen is een spijsverteringsprobleem. Erg vervelend, dus wat kan je hiertegen doen? En waarom komen die juist nu om de hoek kijken? Heeft het te maken met het ouder worden van je lichaam of zijn er toch andere factoren? Factoren , die je dus misschien wél kan beïnvloeden?

De spijsvertering in het algemeen

Om klachten te begrijpen, moet je natuurlijk wel eerst weten wat nu precies de normale werking van iets is. Daarom hier even in het kort hoe onze spijsvertering zou moeten gaan. Ons spijsverteringsstelsel loopt van boven naar beneden door ons lichaam: het eten komt immers de mond in en de niet gebruikte voeding zal bij de anus weer ons lichaam verlaten. Via de slokdarm en de maag komt het voedsel in de dunne darm. Deze darm zorgt voor het belangrijkste deel van de vertering. De voedingsstoffen worden via de darmwand in het lichaam opgenomen. Wat vervolgens nog is overgebleven gaat zijn reis verder via de dikke darm. Hier gaan de darmbacteriën aan de slag. Alles wat hierna nog overblijft gaat via de endeldarm (waar het tijdelijk wordt ‘bewaard’) uiteindelijk naar de anus.

Het ouder wordende lichaam

Tja, bij het ouder worden, worden niet alleen je haren grijs en het zicht slechter. Ook je spieren worden slapper. En de organen zullen ook minder fit zijn. Daardoor kan je lichaam moeite krijgen met de verwerking van het voedsel. Je darmflora verandert en ook dit is niet gunstig. Gelukkig kan je dit wel proberen te beïnvloeden door probiotica te nemen. Maar er zijn ook oorzaken waar je wel iets aan kan doen!

Spijsverteringsproblemen

Zelf te beïnvloeden redenen

Let eens op wat je allemaal tot je neemt. Slik je medicijnen? Er zijn medicijnen die een moeilijke stoelgang bewerkstelligen. Dus misschien is het wel de moeite waard om dat medicijngebruik eens tegen het licht te houden of een ander middel bij de arts te vragen!

Beweeg voldoende en eet voldoende fruit en groente!

Zorg voor voldoende vocht! Genoeg drinken is op iedere leeftijd belangrijk, maar als je ouder wordt heeft je lichaam van zichzelf al minder vocht. Daarnaast schijnt het zo te zijn dat je minder dorst hebt. Tel daar nog eventuele blaasproblemen bij op, waardoor men juist geneigd is minder te gaan drinken en je begrijpt dat je lichaam gewoonweg niet voor zachte ontlasting kan zorgen!

Tips bij spijsverteringsproblemen

Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om je spijsvertering een handje te helpen. Aarzel ook niet om je huisarts om hulp te vragen. Natuurlijk moet je zeker weten of er verder niets aan de hand is én hij kan je misschien met nog meer tips helpen!

Eet, zoals gezegd, voldoende fruit en groente.

Water, water, water… of in ieder geval drinken, waarbij water uiteraard het gezondst is!

Eet vezelrijk. Vezels zijn heel belangrijk voor een goede spijsvertering.

Beweging is heel belangrijk. Voor veel meer dan alleen maar de spijsvertering, trouwens!

Neem de tijd voor een toiletbezoek en houd het niet onnodig op. Hoe langer de ontlasting niet weg kan, hoe moeilijker het wordt.

Goed kauwen kan ook een positief effect hebben. Klinkt misschien raar, maar hoe langer je kauwt hoe kleiner uiteraard het voedsel wordt.

Hierdoor kunnen de enzymen, die in je speeksel zitten, beter hun werk doen!

Drink GEEN frisdrank met veel suiker

Met alcohol kan je ook beter voorzichtig zijn

Bepaald soort eten

Tja, en misschien heeft het wel helemaal niets te maken met jouw leeftijd maar kan je gewoon niet tegen een bepaald soort eten! Heb je een vermoeden? Laat dit product dan een paar weken uit je menu. Gaat het dan goed en als je het daarna weer wel eet, niet meer? Dan mag het duidelijk zijn… Natuurlijk kan je ook je huisarts hierbij om advies en misschien wel een test vragen.

Tip: probeer eerst het licht verteerbare voedsel te eten en daarna pas de rest. Zo voorkom je dat het licht verteerbare eten wordt tegengehouden door de rest bij de vertering. Scheelt toch weer…

Extra info

Wat je kunt doen om de bloeddruk te verlagen
Meer blogs over gezondheid
Top 5 50-plus kwaaltjes
Gezonde voeding
50 plus is leuk!
Hoe voorkom je vallen – Tips om vallen te voorkomen
Wat doet suikervrij eten met je lichaam?
50+ multivitaminen: onzin of niet?
Fitter worden als vijftigplusser met behulp van eiwitten
Gewrichtspijn: dit kun je doen
Gebreken en hulpmiddelen
Het effect van suiker
Mijn frustraties met MijnGezondheidnet
Bevolkingsonderzoek, hoe werkt dat nou?
Wat is goed voor je body
Over steunzolen en steunkousen
De wereld van 50 plus

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

Spijsverteringsproblemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *