De traplift – Waar let je op?

De traplift – Waar let je op?

Een ongeval zit in een klein hoekje en als je al wat ouder bent, val je dan vaak van de regen in de drup. Ik weet er helaas alles van. Onlangs nog, gleed ik uit in de slaapkamer. Ik kwam nogal ongelukkig ten val waardoor ik precies met mijn dijbeen op de poot van de ventilator belandde en met mijn hoofd tegen de muur sloeg.

Bloedverdunners

Op zich had dit niet zo dramatisch hoeven te zijn, maar geloof me, in combinatie met het slikken van bloedverdunners was dit het wel. Binnen korte tijd verloor ik veel bloed waardoor mijn dijbeen binnen no time er een soort voetbal van bloed aan had hangen. Mijn huisarts nam geen enkel risico en liet me per ambulance naar het ziekenhuis brengen.

Jeukende bulten

Daar heb ik een paar dagen moeten doorbrengen. Gelukkig viel het uiteindelijk allemaal mee en kwam ik er met een hersenschudding en een super lage HB nog best goed vanaf. Ik had net zo makkelijk een tweede subduraal hematoom (hersenbloeding) kunnen oplopen. Gelukkig bleef die ellende mij bespaard.
Zou ik geen bloedverdunners hebben geslikt, dan was het direct al veel minder alarmerend geweest. Nu viel ik echter van de regel in de drup, want doordat mijn bloed direct gestold moest worden (om verder bloedverlies te voorkomen) belandde ik in een traject van het opnieuw dun maken van mijn bloed. Dat ging niet zo rap (waardoor weet niemand) en daarom moest ik Fraxeparine bij spuiten. Hoeft ook niet heel vervelend te zijn (los van het feit dat je jezelf moet injecteren) maar… volgens mij ben ik hartstikke allergisch voor dat spul want ik kreeg mega jeukende bulten. Alsof ik was gestoken door een olifant. Echt niet normaal. Inmiddels lijkt het dus alsof ik de builenpest heb, terwijl ik alleen maar was uitgegleden.

En dat bedoel ik dus. Als je als kind uitglijdt, heb je hooguit een blauwe plek of een paar geschaafde knieën. Ben je boven de vijftig, dan kan dit ineens een ander verhaal worden. We zijn gewoon niet meer zo flexibel en vaak hebben we al één of meer andere kwaaltjes waardoor alles nog eens extra wordt versterkt.

De traplift – Waar let je op?

Hulpmiddelen

Gelukkig zijn er allerlei hulpmiddelen te koop of te huur, waardoor we onze zelfstandigheid niet zo snel hoeven op te geven. Denk bijvoorbeeld aan een rolstoel, scootmobiel, looprek, krukken, verhoogde toiletpot en natuurlijk de traplift. Onmisbaar als je moeilijk ter been bent en in een huis met trappen woont. Want hoe kom je in hemelsnaam boven? Ik kan me nog van mijn oma herinneren dat ze er eentje had. Als kind vond ik dat prachtig, maar eigenlijk mocht ik hem helemaal niet gebruiken, maar als mijn oma even niet keek, deed ik dat stiekem toch. Ik vond dat wel wat…

Natuurlijk heb ik nog niet de leeftijd van mijn oma en het traplopen gaat gelukkig (na mijn GS-operatie en fysiotherapie) weer een stuk beter, maar de kans is groot dat er ook voor mij ooit een tijd aanbreekt, dat ik wat minder vitaal naar boven loop. Een traplift zou dan ook hier een goede optie kunnen zijn. Maar waar let je dan op bij de aanschaf? Het is niet iets waar je nou erg veel ervaring mee kunt hebben, als het zover is. Belangrijk dus om je vooraf in te lezen, want je wilt natuurlijk wel een betrouwbare lift! En niet een lift die plotseling stopt. Zit je daar halverwege die trap. En dan?
Dus ging ik op onderzoek naar punten waar je op moet letten bij de aanschaf van een traplift. Als jij op dit moment deze aanschaf overweegt, let dan goed op!

De traplift – Waar let je op?

Waar let je op bij de aanschaf van een traplift

Als je een koophuis hebt, dan heb je van niemand toestemming nodig. Dat is prettig, want dan kun je direct je eigen gang gaan. Als je echter een woning huurt, dan heb je toestemming nodig van de huurdersvereniging. Belangrijk dat je hier tijdig mee aan de slag gaat, want hier gaat altijd tijd in zitten. Meestal zijn dat soort instanties niet zo vlot.

In de meeste gevallen worden de trapliften op maat gemaakt en is er dus voor iedere trap een traplift mogelijk. Of je nou een kromme, rechte of gebogen trap hebt, één of twee verdiepingen wil overbruggen, het is allemaal mogelijk. Dus de kans is groot dat er ook voor jouw trap een passende traplift kan worden gemaakt.

Okay, dan heb je toestemming van de verhuurder, je weet dat er een traplift mogelijk is voor je trap en dan krijg je de keuze van de soort traplift. Want er zijn diverse mogelijkheden, denk bijvoorbeeld aan stoeltjestrapliften en platformliften. Platformliften zijn perfect geschikt om met je rolstoel boven te komen.

Kosten van een traplift

Natuurlijk is de soort traplift bepalend voor de hoogte van de prijs van de traplift. Je kunt je voorstellen dat de kosten van een traplift bij een wenteltrap hoger zijn dan bij een rechte trap. Gelukkig zijn er verschillende subsidies voor de financiering en informeer ook eens bij je ziektekostenverzekering wat zij hierin voor je kunnen betekenen. Wellicht kun je op basis van de WMO aanspraak maken op een vergoeding, of kun je een compensatie krijgen vanuit de Wet langdurig zorg. Vaak kan een trapliftadviseur je hier nog veel meer over vertellen. Belangrijk om dit uit te zoeken, zodat de kosten niet alleen voor eigen rekening komen. Er bestaan mogelijkheden, dus maak daar dan ook gebruik van. Want de kosten van een traplift kunnen behoorlijk hoog oplopen. Reken maar op een bedrag vanaf 3.000 euro.

Let op de voorwaarden

Voor je je handtekening ergens onder zet is het belangrijk de voorwaarden goed door te lezen. Hoe is de levering geregeld? En de installatie? Is er ook een nazorgtraject? Heb je garantie en hoe lang duurt deze? Doet de trapliftleverancier ook aan schoonmaak en onderhoud van de installatie? Wat zijn hiervan de kosten? En hoe vaak moet dit worden gedaan? Is er een 24/7 service? Want je zal daar maar hangen in je stoeltje aan de trap en de lift is er mee gestopt! Allemaal belangrijke punten om na te vragen voor je ergens je handtekening onder zet!

Maar als die lift er eenmaal is… dan is het zo’n verademing dat je gewoon weer boven in je eigen huis kunt komen! Het is helemaal niet erg om oud te worden en wat minder flexibel en/of mobiel, maar laten we het ons wel zo comfortabel mogelijk maken en gebruik maken van alle hulpmiddelen die ons kunnen helpen om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven!

Meer informatie

Trapliften, een uitkomst in veel situaties
Top 5 – 50 plus kwaaltjes
Zo lang mogelijk in je eigen huis blijven wonen!
Hoe voorkom je vallen – Tips om vallen te voorkomen
Gebreken en hulpmiddelen
Gewrichtspijn, dit kun je doen!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

De traplift – Waar let je op?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *