Over steunzolen en steunkousen

Over steunzolen en steunkousen

Okay, naarmate we ouder worden, wordt het er allemaal niet charmanter op. Aan de buitenkant is dat gelukkig nog niet altijd te ontdekken (ik kreeg vandaag nog een reactie op Twitter: “Ik zou in de kroeg keihard op je af stappen”) maar oh wee als de kleding uit gaat. Inclusief alle correctieve kledingstukken. Dan blijft er nog maar weinig fris & fruitigs over en dan zou die Twitteraar waarschijnlijk net zo keihard weer weglopen.

Steunzolen

In mijn schoenen zitten al jaren steunzolen om die X-benen van mij een beetje te compenseren. Geen idee hoe ik aan ze ben gekomen, maar het feit dat ik al jaren steunzolen draag, getuigt ervan dat ik die X-benen al een behoorlijk tijdje heb. Voor de komst van de steunzolen had ik veel pijn in mijn knieën of enkels of een combinatie van die twee. Dat is met de komst van die corrigerende zolen in mijn schoenen wel verbeterd.

Steunkousen

Bovenop die steunzolen zitten voeten die gehuld zijn in steunkousen. Nou ja, niet iedere dag. Als ik een kittig jurkje aan heb, laat ik de steunkousen lekker in de sokkenlade liggen. Onder een broek vind ik het minder dramatisch. Niemand die het ziet en eigenlijk zijn die steunkousen best belangrijk. Ook die heb ik trouwens al een tijdje. Ooit via de huisarts “op recept” gekregen, na mijn eerste (of tweede) longembolie. Het was volgens hem beter om die te gaan dragen. In eerste instantie moest ik daarvoor naar een speciale winkel, maar inmiddels kun je ook online steunkousen bestellen. Dat voelt dan toch wat minder stoffig of oubollig. En tegenwoordig zijn er (gelukkig) ook best hippe designs.

Over steunzolen en steunkousen

Therapeutisch elastische kousen

Eigenlijk heten het therapeutisch elastische kousen, maar dat is zo’n mondvol dat ik graag kies voor de samenvatting “steunkousen”. De kousen zijn preventief tegen het krijgen van spataderen en/of oedeem. Ik val in beide categorieën in de prijzen. Ze zitten behoorlijk strak om je benen, waardoor het aantrekken een beetje handigheid vergt. Als ze echter aan zitten, zit het eigenlijk best lekker. En eerlijk is eerlijk, mijn benen krijgen geen kans om op te zwellen. Iets wat wel gebeurt als ik ze niet draag.

Tijdens lange reizen

Steunkousen worden aanbevolen aan personen die veel staand werk verrichten maar bijvoorbeeld ook tijdens lange reizen met vliegtuig, auto of trein. Dat is trouwens leeftijdsonafhankelijk. Want mijn eerste longembolie kreeg ik op mijn 28e, tijdens een vliegreis naar Lanzarote. Sinds die tijd krijg ik dus deze kousen op recept. Ze zijn bedoeld om mijn bloedvaten sterker te maken (verbeteren en sneller maken van de bloedstroom) en het normaliseren van de aderwand.
Ze worden door mijn zorgverzekering vergoed. Helaas maar twee per jaar, wat best weinig is gezien het feit dat je ze dagelijks moet dragen én iedere dag moet wassen.

Bij welke klachten helpen steunkousen?

Misschien heb jij last van pijnlijke en/of vermoeiende benen, dikke enkels, spataderen, lymfoedeem of trombose? Dan zouden steunkousen voor jou ook een goed idee kunnen zijn. Door met een steunkous van buitenaf druk op het been uit te oefenen, sluiten de kleppen beter en wordt de bloedsomloop gestimuleerd. Dit bevordert de afvoer van bloed en lymfevocht. En onder een broek ziet niemand het, het is echter wel beter voor je gezondheid! En met een beetje geluk, krijg jij ze ook vergoed door je ziektekostenverzekering.

Over steunzolen en steunkousen

Slap gedoe

Maar aan het begin van deze blog was ik begonnen met mezelf digitaal uit te kleden, want na de steunkousen komt de rest. Die slappe buik van mij kan ook wel wat corrigerend ondergoed gebruiken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het nu nog niet draag, maar als ik nog een paar kilo afval, zou hier zomaar verandering in kunnen komen. Zie je de striptease dan al voor je? Dan denk je een lekkere chick aan de haak te hebben geslagen, maar zodra de kledingstukken in het rond vliegen, komt de naakte waarheid snel aan het licht.

Zit ik ermee? Nee zeker niet. Die tijd dat ik daar onzeker over was, heb ik ergens in de loop van die 50 jaar achter mij gelaten. Het is wat het is en ik heb me erbij neergelegd dat het er naarmate je ouder wordt, fysiek niet beter wordt. Dan heeft het dus totaal geen zin om daarover te jammeren. Gelukkig heb ik een lieve partner die iedere dag tegen mij zegt hoe mooi en geweldig hij mij vindt. Ook met steunzolen, steunkousen en wapperende huid. Echte liefde kijkt immers met het hart…

Meer informatie

De traplift, waar let je op?
Multivitaminen: onzin of niet?
Hoe voorkom je vallen – Tips om vallen te voorkomen
Fitter worden als vijftigplusser met behulp van eiwitten
Gewrichtspijn, dit kun je doen
Gebreken en hulpmiddelen
Bevolkingsonderzoek, hoe werkt dat nou?
Verminderd gehoor, verminderde vreugde
Top5 50-plus kwaaltjes
Cosmetische ingrepen zonder mes

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Over steunzolen en steunkousen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *