Liefde, na je 50e

Liefde, na je 50e

Ineens ben je 25 jaar verder. Het lijkt alsof de tijd voorbij is gevlogen. Zo sta je samen voor het altaar en beloof je elkaar eeuwige trouw en het volgende moment ben je 25 jaar verder en zijn de kinderen al (bijna) volwassen.
Al die jaren word je naast dezelfde partner wakker. De verwarde haren zijn je bekend, net als het zachte gesnurk en dat irritante trekje om de wekker zes keer te laten snoozen voor hij wordt uitgezet. Je hebt het nooit kunnen afleren.

Trouwperikelen boven de 50, waarom niet?
Top 5: De spannendste seksspellen

Passie komt alleen nog bij de buren

Misschien vliegen de vlinders nog driftig rond, maar de kans is veel groter dat het stil in je buik is geworden en dat verliefdheid heeft plaats gemaakt voor warme andere gevoelens. Je houdt nog steeds van elkaar maar de passie lijkt alleen nog maar bij de buren tussen de lakens te kruipen. Hoe krijg je dat gevoel weer terug? Hoe laat je de passie weer vloeien en laat je die vlinders weer ontwaken?

Seksspeeltjes, hoeveel heb jij er?

Heft eigen handen!

Dit gebeurt in ieder geval niet door passief te blijven wachten of je partner misschien het initiatief op dit gebied gaat nemen. Als je dat allebei doet, gebeurt er dus echt helemaal niks. Nee, als je iets wilt veranderen, neem je gewoon het heft in eigen handen.
Want misschien is je partner omarmd door rimpeltjes en wellicht een paar extra kilo’s, maar het is nog steeds wel jouw partner! Die partner die je door dik en dun steunde, waarmee je stormen hebt overwonnen, ruzies hebt gemaakt en bijgelegd en kinderen hebt groot gebracht. Het is en blijft je maatje, je liefde…

Liefde, na je 50e

Groener gras

En misschien lijkt het gras bij de buren inderdaad groener, ook dat gras wordt bruin in de zon, heeft water nodig en als je het niet onderhoudt, gaat ook dat mooie groene gras gewoon dood. Vaak lijkt het allemaal mooier bij een ander. Je kijkt er immers alleen maar tegenaan, maar nooit in. Je kent het gevoel van de ander niet, misschien kan zij of hij wel meesterlijk toneel spelen. Weet jij veel. Op een of andere manier ligt er nog steeds een taboe op seks. Misschien niet zozeer op seks en kunnen alle wilde standjes besproken worden, maar er ligt zeker nog een taboe op seksloosheid of gebrek aan seks. Alsof we ons ervoor schamen. Maar ‘halloooo-hooo, this is a wake-up call’, je bent echt niet de enige! Praat jezelf dat dus ook niet aan.

Verras de ander weer eens

En dat hoeven echt geen extreem grote verrassingen te zijn, zoals een onverwachte vakantie of een peperduur horloge. Vaak zit het juist in het kleine, het tedere, het liefdevolle. Een mooie verrassing kan een lief briefje op het hoofdkussen zijn, tussen de kleding verstopt of in het lunchpakket bij de boterham. Gewoon een briefje met een paar lieve woorden.
Soms maakt Rob mijn lunch of ontbijt en snijdt dan één van de stukjes brood (of plakjes kaas) in de vorm van een hartje. Daar word je toch warm van?
Of verras de ander met een klein cadeautje. Iets waarvan je weet dat die ander er blij van wordt. Zo kan ik bijvoorbeeld Rob altijd blij maken met verse paling of haring in roomsaus. Soms neem ik dat spontaan mee, om hem mee te verrassen. Dat is een absolute win-winsituatie, want hij wordt er blij van en hij ziet dat ik aan hem heb gedacht.

Liefde, na je 50e

Voorkom saaiheid

Als je steeds hetzelfde doet, zal er zeker niets veranderen. Waarom steeds naar datzelfde restaurant? Waarom die TV iedere avond aan? Doorbreek de sleur en doe eens gek. Zoek eens een ander restaurantje, laat die TV eens een avond uit, experimenteer met aparte gerechten, doe eens gek, zet een muziekje op, pak je partner en dans samen de kamer rond. Niet omdat het moet, maar gewoon omdat het kan. Sta open voor nieuwe dingen.

Lach met elkaar, drink samen een glaasje wijn, doe dingen die je beiden leuk vindt. Soms is het leven lastig, dat geldt voor iedereen, maar dat betekent niet dat je moet gaan chagrijnen, want daar wordt niemand gelukkig van. Jij niet, maar je partner ook niet. Begroet de dag met een lach, iedere dag opnieuw. Dan lach je vanzelf in de ochtend naar elkaar…

Liefde, na je 50e

Houd je koppie erbij

Misschien is het een goed idee je verwachtingen bij te schaven? Want als je na 25 jaar nog een sixpack naast je verwacht, of je partner verwijt dat hij nog steeds geen miljonair is, dan schiet dat natuurlijk niet op. Niemand is perfect. Jij niet en je partner ook niet. Jullie gaan het beiden ook niet worden. Maar wat maakt het uit? Geluk zit echt niet verborgen in perfectie! Het draait juist om de liefdevolle acceptatie van elkaars imperfectie. Dat je kunt lachen met elkaar om die gekke trekjes, in plaats ze elkaar te verwijten.

Hou je verwachtingen dus lekker realistisch! Zowel naar je partner als naar jezelf.

Praat met elkaar

En dan niet over de koetjes, de kalfjes, de os en de ezel, maar praat écht met elkaar. Laat die stomme beeldschermen los en kijk elkaar weer eens aan. Praat over dingen die je bezighouden, dwars zitten, waar je je over verbaast of dingen die je juist blij maken. Informeer naar de ander en luister naar elkaar. Oprechte aandacht is zo belangrijk. Al die pixels van TV, smartfoon, tablet of laptop leiden ons alleen maar af van dingen die écht belangrijk zijn. Namelijk de mensen om ons heen.

En het is echt niet erg als je het een keer met elkaar niet eens bent. Prima! Als je het elkaar maar niet verwijt. Een woordenwisseling kan prima de lucht klaren, maar houd het klein. Maak het niet onnodig groot, dat heeft totaal geen zin. Geef aan wat je dwars zit, maar haal er geen oude koeien bij. Laat die oude koeien lekker met rust en richt je uitsluitend op wat je op dit moment dwars zit. Dat is toch meer dan voldoende?

Liefde, na je 50e

Je hoeft niet alles samen te doen

Gun elkaar de vrijheid en daarmee bedoel ik dat je ook los van elkaar dingen kunt doen. Je hoeft geen Siamese tweeling te zijn, ook los van elkaar kun je plezier maken. Met vrienden of vriendinnen. Dan heb je elkaar, eenmaal weer thuis, weer zoveel te vertellen. Hoe leuk is dat! En wedden dat je hartstikke veel energie krijgt van zo’n avondje?

Leuke seks

Ja, dat hoort er ook bij. Je relatie kan nog zo goed zijn, maar zonder seks is het toch alsof je met een goede vriend/in samenwoont. Seks is vaak toch wat het verschil maakt. En als de seks saai is, dan moet je hem weer spicy maken. Durf eens te experimenteren in bed. Wacht de ander eens op in spannende lingerie, zet eens een gewaagd DVD’tje op, vertel elkaar een diepe fantasie, doe eens een blinddoek voor of laat je vooraf uitgebreid masseren, maar doe er iets aan! Zoek een manier waardoor het voor jullie wel weer spannend wordt! In liefde en respect voor elkaar, is niks gek.

Liefde, na je 50e

Tijd voor elkaar

Ik zei het net al, leg die pixelslurpers gewoon eens weg. Spreek desnoods met elkaar af dat je één avond per week tijd voor elkaar maakt, zonder afleidingen. Een glaasje, een lekkernijtje, een gesprek, misschien wel stoute plannen, het maakt niet uit, als de aandacht maar oprecht is. En met die smartfoons uit, je hebt geen idee hoeveel rust en gezelligheid dat kan geven…

Geniet van elkaar, jullie zijn het zo waard. Allebei!

Extra info

Leven buiten je comfort zone: Ik ben een sub (deel 1)
Leven buiten je comfort zone: Ik ben een sub (deel 2)
Top 5: De spannendste seksspellen
Datingsite voor 50 plussers
De beste seks komt na je 50ste
Ik ben van de BDSM, pardon?
50 plus is leuk!
Erectieproblemen – Als je hem niet meer omhoog krijgt
Trouwperikelen boven de 50, waarom niet?
Seksspeeltjes, hoeveel heb jij er?
Naughty & Nice – De spannendste adventskalender van 2019
Ben jij soms ook je partner even zat?
Meer blogs over liefde, seks en relatie
Domme dozen gedoe
Welkom in de parenclub
Help, ik ben verliefd op een dertiger
Daten voor 50 plussers
Omgaan met een scheiding

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Fotografie: Ulco Klos (Modellen: Rob & Marion)

Liefde, na je 50e

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *