Help, ik ben verliefd op een dertiger

Help, ik ben verliefd op een dertiger...

Je bent 50 of nog ouder. En opeens ben je weer verliefd als een tiener. Is dat op zich al verwarrend genoeg: de persoon in kwestie is ook nog eens twintig jaar jonger! Je had zijn moeder wel kunnen zijn! Wat moet je nu doen? Kan dit wel of val je nu onder de categorie smeerlappen? En waarom zou zo’n knaap zich in jou interesseren. En erger nog: wat zullen de kinderen zeggen?

Je had zijn moeder kunnen zijn!

Je kwam hem tegen op een verjaardag, of misschien wel in de kroeg en viel op zijn ogen, zijn enthousiasme, zijn levensvreugde of wat dan ook. Bij hem waren de anderen nogal saai en verzadigd. Of je had echt niet door dat hij zo’n stuk jonger is. Hoe dan ook: de kriebels in je buik vertellen genoeg. Je bent verliefd. Misschien ben je alleenstaand en is een verliefdheid dus helemaal zo erg niet. Maar ja: dat leeftijdsverschil, hè! Het kan je heel onzeker maken. Maar wees eens eerlijk: als het wederzijds is, kan het ook juist heel vleiend zijn! Jij, als vijftiger, bent nog interessant voor een dertiger. Mm, als dat geen compliment meer is.

Trouwperikelen boven de 50, waarom niet?

Help, ik ben verliefd op een dertiger...

Wederzijds respect

Is het fout om verliefd te zijn op iemand die (bijna) 20 jaar jonger is? Zou je dertig zijn en verliefd worden op een tiener, dan wordt het een ander verhaal. Maar kom op: een dertiger is zelf gewoon een volwassen mens met genoeg levenservaring om te begrijpen waar hij of zij aan begint. Als jullie beiden gelukkig zijn, wat zou er dan fout aan zijn? Zolang jullie respect hebben voor elkaars leeftijd met de bijbehorende aspecten, dan is het toch alleen maar een reden om samen gelukkig te zijn? De oudere zal moeten begrijpen dat een jongere nog graag dingen wil zien, wil ontdekken, wil beleven en misschien zelfs nog wel in de kleine kinderen (wil) zitten.

De oudere zal waarschijnlijk eerder behoefte hebben aan een beetje rust of minder behoefte hebben aan nog een kind… Dit zal een punt kunnen zijn, maar wees er beiden duidelijk over en heb begrip voor elkaars standpunten. Komen jullie daar ook samen goed uit, dan is het gewoon genieten geblazen van elkaar!

En de kinderen?

Hebben jullie zelf al kinderen? Een nieuwe partner kan al voor de nodige spanningen zorgen. Probeer je in te beelden hoe jij jezelf had gevoeld als je ouder met een ander thuis was gekomen. Misschien heb je dat ook meegemaakt en weet je dus heel goed hoe je kind zich voelt. Ook je volwassen kind kan het hier toch even moeilijk mee hebben, ook al gunnen ze je heel graag partner. Heb hier begrip voor en geef ze de tijd om aan dit nieuwe idee te wennen! Het grote leeftijdsverschil zal heter inderdaad niet makkelijker op maken, maar als ze zien dat je gelukkig bent en dat het goed gaat… Geef ze vooral de tijd om te wennen en dring ze niks op.

Is je nieuwe partner net zo oud als je kinderen? Begrijp dat dit wel heel erg slikken is. Geef hem dan ook niet de rol van een ouder, want dat zal zeker niet gepikt worden. Maar vraag wel of ze hem als deel van de familie willen opnemen. Probeer vooral met respect voor elkaars gevoelens met elkaar om te gaan en probeer door te praten uit te leggen hoe gelukkig jullie zijn en dat jullie echt wel weten waar jullie aan begonnen zijn.

Help, ik ben verliefd op een dertiger...

Uit mijn omgeving

Ik ken mensen die een oudere partner hadden. In beide gevallen ging het om een oudere man, die inderdaad de vader had kunnen zijn. Beide kregen kinderen en ging het hartstikke goed. Maar waar de één gelukkig getrouwd bleef tot de man al op leeftijd was en ziek werd en uiteindelijk overleed, is de ander al op latere leeftijd toch nog gescheiden omdat hij niets meer goed vond en niets meer wilde. Besef inderdaad dat een oudere partner al veel eerder op een leeftijd komt dat hij of zij bejaard wordt en veel minder zal willen en kunnen als jij. Ga je hier liefdevol mee om of kies je dan uiteindelijk toch voor jezelf?

Ben je zelf (in dit geval hadden we het daar eigenlijk over, natuurlijk) de veel oudere, hou hier dan ook rekening mee. Mag je van je partner verwachten dat hij of zij in de bloei van zijn of haar leven jou als bejaarde moet gaan verzorgen? Aan de andere kant: je weet nooit hoe het leven loopt! Zelfs al ben je net zo oud, kan de ander toch je mantelzorger moeten worden als jullie beiden nog jong zijn!

Geef je toe aan deze verliefdheid?

Tja, ik denk dat je die keuze helemaal zelf moet maken. Het geeft natuurlijk extra uitdagingen en een relatie met een veel jongere zal een nog grotere aanspraak maken op respect hebben voor elkaar. Maar: je bent beide dik volwassen, dus wie heeft het recht om het geluk van jullie verliefdheid te beoordelen?

Extra info

Meer blogs over liefde, seks en relatie
Leven buiten je comfort zone: Ik ben een sub (deel 1)
Leven buiten je comfort zone: Ik ben een sub (deel 2)
Ben jij soms ook je partner even zat?
Seksspeeltjes, hoeveel heb jij er?
Naughty & Nice – De spannendste adventskalender van 2019
Liefde, na je 50e
Trouwperikelen boven de 50, waarom niet?
Welkom in de parenclub
Daten voor 50 plussers
Seks na je 50e
Omgaan met een scheiding

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

Help, ik ben verliefd op een dertiger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *