Klanken van Oorsprong – Onze ervaring

Klanken van Oorsprong - Onze ervaring

Vandaag bezochten we de persvoorstelling ‘Klanken van Oorsprong’ in het Ketelhuis in Amsterdam. Het is een voorstelling alleen voor de pers, want de film gaat pas vanaf 21 juni in de bioscopen draaien.

Het was gisteren prachtig weer, eigenlijk veel te mooi om je in een bioscoop te verstoppen, maar de nieuwsgierigheid naar deze film had het gewonnen van de zonnestralen. Rob moest werken, anders was hij – als rock&roll-liefhebber/muzikant – graag mee gegaan. Omdat Rob verhinderd was, nam ik vandaag een andere man mee. Leo (72). Leo is een Haagse muziekliefhebber in hart en nieren. Komt uit een muzikaal ‘nest’, waarbij alle broers (vier) muziek maakten. Zijn oudste broer heeft dit destijds zelfs professioneel (basgitarist) gedaan. Ik kende de verhalen dus wel over de optredens op de Reeperbahn in de jaren 50 in Hamburg (Duitsland). Leuk om tijdens deze documentaire daar ook wat meer beeld bij te krijgen.

Rock & Roll is van altijd

Rock & Roll is niet alleen van toen, nog steeds spreekt deze muziek jong en oud aan. Rob en ik gaan regelmatig naar Rock & Roll festivals en daar zie je echt niet alleen ouderen dansen. Rob is een liefhebber van deze muziek en speelt (gitaar) en zingt het met veel enthousiasme en overtuiging. Eén keer per jaar duikt hij twee dagen met zijn vrienden onder op Terschelling, tijdens Rock & Roll Street. Je kunt je voorstellen dat er bij ons thuis dagelijks wel een Rock & Roll nummertje te horen is.

Klanken van Oorsprong - Onze ervaring

Klanken van Oorsprong

De documentaire ‘Klanken van Oorsprong’ laat zien hoe Nederland, door diverse Nederlands-Indische muzikanten, kennis maakte met Rock & Roll. Dit liep redelijk synchroon met de opkomst van Rock & Roll in Amerika. Het was in de tijd dat de Indische Nederlanders gedwongen moesten terug keren naar Nederland. De kinderen hadden in eerste instantie moeite hun draai hier te vinden. In Indonesië werden ze gezien als Nederlander, maar hier in Nederland waren het Indo’s. Muziek werd een uitlaatklep van emoties, het hielp bij de zoektocht naar hun identiteit. Toepasselijk – en in dit licht niet zo verwonderlijk – dat de film begint met een prachtig citaat van Aldous Huxley: ‘Na de stilte komt muziek het dichtst bij het verwoorden van het onuitsprekelijke’.

Klanken van Oorsprong - Onze ervaring

Muzikale reis

Tijdens een muzikale reis maak je kennis met The Tielman Brothers, Sandra Reemer, The Blue Diamonds, Boudewijn de Groot en vele anderen. De documentaire vertelt over de invloeden, het begin, de veranderingen en de successen. Nieuwe beelden, afgewisseld met authentieke beelden van toen. En alles natuurlijk voorzien van heel veel (bekende) muzikale klanken.

Klanken van Oorsprong - Onze ervaring

Genieten

Tijdens de film zag ik Leo genieten. Regelmatig zag ik zijn hoofd knikken wanneer hij herkenning vond in de beelden. Even was hij weer terug in die tijd dat hij jong was en met zijn broers dagelijks muziek maakte, zelf optrad in bandjes en danste op de muziek van toen. Voor hem was veel herkenbaar, herinneringen opnieuw beleven, voor mij was het voornamelijk interessant.

Klanken van Oorsprong - Onze ervaring

Trailer

Het is altijd lastig te omschrijven hoe iets nou echt wordt ervaren. Leo en ik hebben beiden naar dezelfde film gekeken, maar ik weet zeker dat zijn beleving tijdens het kijken, volledig anders was dan die van mij. De beleving ligt immers voor iedereen anders en heeft met heel veel verschillende dingen te maken (ervaring, herkenbaarheid, leeftijd, interesse, et cetera). Om toch een redelijk goed beeld te krijgen, is het wellicht handig deze trailer te bekijken. Natuurlijk is dit maar een kleine impressie van de bijna twee uur durende film, maar het geeft vast een beter beeld dan wanneer ik zeg dat de documentaire ‘interessant’ of ‘een aanrader’ is.

Klanken van Oorsprong draait vanaf 21 juni in de bioscoop.

Extra info

Meer leuke uittips & ervaringsverslagen
Klanken van Oorsprong

Bronvermelding

Tekst & foto’s: Marion Middendorp

Klanken van Oorsprong - Onze ervaring

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *