Omgaan met een scheiding

Omgaan met een scheiding

Wie had dat nou nog verwacht. Je hebt misschien zelfs je zilveren bruiloft al gevierd en toch sta je opeens alleen. Gescheiden. Zomaar val je ineens onder die groeiende groep gescheiden vrouwen en heb je het idee dat alles voor niets geweest is… Hoe moet je nu verder?

Had ik maar…

Een scheiding kan veroorzaakt zijn door heel verschillende oorzaken. Het is natuurlijk best een verschil of je nu zelf opgestapt bent of dat je verlaten bent. Of jullie met ruzie uit elkaar gegaan zijn of als goede vrienden. Om nog maar te zwijgen over dingen als er achter komen dat je jaren werd bedrogen. Schuldgevoelens kunnen naar boven komen of andere ideeën als “Had ik maar…dan…”. Feit is dat je hier nu alleen zit en even niet meer zo goed weet wat je wil of hoe het verder moet. Pas op voor die negatieve spiraal. Laat je niet meeslepen met zielig zelfbeklag. Daar heb je alleen jezelf (en je kinderen) maar mee. Het feit is nu eenmaal zo, dus kan je er maar gewoon beter het beste van maken. Natuurlijk heeft de verwerking tijd nodig, maar probeer ook lief voor jezelf te zijn door positief iets nieuws te willen proberen!

Omdenken

Je kunt natuurlijk blijven hangen in schuldgevoelens, wrok, spijt, of wat voor negatieve gevoelens dan ook. Maar probeer eens anders naar je scheiding te kijken! Je hoeft nu geen rekening meer te houden met de wensen van je ex. Je mag jouw leven gaan inrichten zoals jij dat wilt, een toekomst opbouwen zoals jij het voor ogen hebt. Dingen die jij zo leuk vond om te doen, maar je ex dus juist niet, die mogen en kunnen gewoon weer. Op vakantie gaan op een manier die bij jou past. Om nog maar te zwijgen over helemaal het stuur om te gooien. Altijd al een heel ander beroep willen doen, maar bleef je hangen in jullie vertrouwde ‘huisje-boompje-beestje’? Waarom dan niet nu meteen informeren naar de nodige opleidingen of eens op te letten of er ergens zo’n baan te vinden is?

Omgaan met een scheiding

Nieuwe vrienden maken

Ben je met je ex ook veel vrienden kwijt geraakt? Word lid van een vereniging of ga gewoon eens stappen met vriendinnen. Sta open voor nieuwe contacten. Heb je nog kleinere kinderen? Die zijn vast ook wel eens bij je ex en dan heb je dus alle tijd voor jezelf. Natuurlijk zou je het liefst op de bank gaan zitten treuren omdat je kids niet bij je zijn, maar wie help je daar mee? Een weekendje genieten en ze staan weer voor je deur (bijvoorbeeld) en dan kan jij er weer volop opgeladen tegenaan! Een vrolijke papa of mama is voor de kinderen echt veel beter dan één die alleen maar klaagt en op de bank hangt.

Wel of geen nieuwe relatie

Ik ben geen relatietherapeut, maar als je het mij vraagt zou ik zeggen: doe het even rustig aan. Als je meteen weer een relatie aangaat met een ander, neem je volgens mij veel van je oude relatie mee. Ook loop je de kans dat je de relatie aangaat om niet alleen te hoeven zijn. Dat zo’n relatie nooit goed kan uitpakken, lijkt mij logisch. Kom je toch al snel iemand tegen op wie je smoorverliefd wordt? Lekker verliefd zijn samen en er heerlijk van genieten. Dat serieus samenwonen komt later wel. Wees nu gewoon maar lekker een heerlijk zorgeloos verliefd stelletje!

De wereld rond

Hoe vaak hoor je geen dingen als: “Als ik nog jong was, dan wist ik het wel. Dan zou ik ook een rondreis maken. Maar ja, als je eenmaal een relatie hebt….” Of soortgelijke wensen die je zou hebben gedaan, als… Zijn je eventuele kinderen de deur al uit? Word dan eens even wakker: je hebt geen relatie die niet meewilt, kinderen die naar school moeten; je kunt gewoon gaan en staan waar je wilt! Dus zeg nou zelf: waarom zou je dan niet alsnog die rondreis maken?

Omgaan met een scheiding

Financiën

Oké, financieel zal het ook allemaal moeten lukken. Maar ook met een kleiner budget kan je toch je leven zo veranderen dat het meer en meer jouw leven op jouw manier wordt. Wees creatief en maak op die manier een nieuwe mooie inrichting voor je huis. Pimp eventueel je bestaande meubels en het ziet er heel anders uit. Een likje verf op de muur doet ook wonderen. En die kringloopwinkel om de hoek heeft de mooiste schatten liggen voor een kleine prijs!

Een nieuwe studie is stukken goedkoper als je het schriftelijk of online doet. En uiteindelijk kan je daarmee misschien wel een beter betaalde baan krijgen.

Doe aan huizenruil met iemand uit de stad als je zelf in de polder woont als vakantie. Of verhuur een kamer. Permanent of ook als vakantieadresje. Leer je meteen nieuwe mensen kennen én je hebt meer inkomen. Heb je een leuke kamer te bieden? Een bed & breakfast beginnen is misschien ook een leuk idee! Gezellig kletsen terwijl je een heerlijk ontbijtje presenteert en jezelf als een eventuele gids opwerpen als ze de stad willen bezoeken.

Inspiratie

Natuurlijk is dit een kleine greep uit de talloze mogelijkheden die er zijn, maar ik hoop dat je zo een beetje inspiratie hebt wat je nu moet gaan doen. Ik wens je in ieder geval veel succes met je nieuwe leven!

Extra info

Meer blogs over liefde, seks en relatie
Liefde, na je 50e
Welkom in de parenclub
Ben jij soms ook je partner even zat?
Help, ik ben verliefd op een dertiger
Afscheid van je partner

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

Omgaan met een scheiding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *