Kraakbeen zorgt voor je gezondheid.

Kraakbeen zorgt voor je gezondheid

Mooi om te zien op tv, al die sporters die op de hoogst mogelijke snelheid voor de camera komen rennen in een 42km lange stadsmarathon. Dit vergt niet alleen een behoorlijke zware geestelijke training, maar ook lichamelijk is het belastend voor die sporter alsmede de botten van deze. Zonder de spieren en het kraakbeen ertussen zou hij in elkaar vallen als een pudding. Prachtig om te zien hoe ver moeder natuur ons heeft gebracht tot deze machtig mooie machine. Maar hoe precies is al dat moois tot stand gekomen en hoe kan het zijn dat alles zo goed werkt. Daar zijn al boeken over vol geschreven en het vergt een behoorlijke studie om het allemaal te weten te komen. Wij gaan vandaag eens naar het kraakbeen kijken wat tussen de botten zit, hoe het werkt en wat het is en boven al, waarom het zo geweldig is dat we het hebben.

Wat is het?

Overal is kraakbeen te vinden in het lichaam. Van je neus tot tussen de botten en we mogelijk blij zijn dat de natuurlijke stootbumpers er zijn. Het been zorgt er niet alleen voor dat het bot onbeschadigd blijft, maar is ook de scharnier in het gehele gewricht.
Als we inzoomen is het kraakbeen een soort raster, wat flexibel genoeg is om grote klappen op te vangen. Daarnaast dient het ook als het ware voor de bekleding van de gewrichten en botten, waardoor er een sterke laag om de botten en gewrichten heen wordt geweven.

Kraakbeen zorgt voor je gezondheid

Hebben we het nodig?

Jazeker wel. Hierboven hebben we al vernoemd dat het de grootste klappen opvangt van de botten. Als het kraakbeen er niet zat, zouden de botten elkaar helemaal vergruizen. Bij slijtage van de gewrichten is dit ook precies wat er gebeurt en daarom hebben sommige mensen een nieuwe heup of knie nodig. De persoon in kwestie, zou alles op alles moeten zetten om het kraakbeen te beschermen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door niet te veel belasting op de gewrichten te leggen. Stratenmakers hebben er al heel vlug last van. Deze heren en dames zitten continu op de knieen en je hoort overal dat deze (heren en dames) helemaal versleten zijn op hun 50e. Dit heeft betrekking op het kraakbeen. Als dit er niet meer is, is het vrijwel gegarandeerd een rolstoel.

Hoe kunnen we het beschermen?

Allereerst niet teveel belastend werk uitoefenen. Doe je dit werk toch, neem om de zoveel minuten een andere houding aan of loop even een paar meter, zodat het kraakbeen weer naar de orginele vorm terug kan veren. In de avond lekker de “getroffen” gewrichten laten rusten en in de ochtenden verwarmen met een goede douche. Dit houdt niet helemaal het nare gevoel weg van overbelasting. Een warmte pleister, or supplementen voor druk vermindering kunnen dan een goed alternatief bieden.

Kraakbeen zorgt voor je gezondheid

Supplementen?

Er zijn een aantal interessante weetjes over supplementen. Degene met cranberryextract zijn degene die het beste helpen tegen gewrichtspijnen, maar werken ook alleen als de voeding goed is, conform de schijf van vijf. Voldoende vitamines en mineralen, in combinatie met gezond eten is al een heel goede start met een dagelijkse capsule en een glas water.

Waar zijn deze supplementen te krijgen dan?

Vroeger moest je naar speciale winkels om dergelijke producten te vinden. Tegenwoordig heeft elke supermarkt of welzijns- winkel op internet deze. Sommige winkels als Wellvita, bieden zelfs een abonnement aan, die om de zoveel dagen een nieuwe voorraad stuurt, afhankelijk van wat je initieel besteld hebt en hoe lang dat meegaat.

Conclusie

Met een gezonde levensstijl, gezond werk en een eetpatroon naar gelang de voedsel schijf, kan het haast in combinatie met ietwat hulp van een capsule per dag niet meer fout gaan. Het is zeker geen schande meer om het in huis te hebben in welke vorm dan ook, omdat gegarandeerd iedereen wel een vorm van supplementen in huis heeft. Ze zijn er, gaan niet meer weg en zorgen goed voor de persoon met 100% natuurlijke ingrediënten.

Meer informatie

Blogs over een goede gezondheid
Wat doet suikervrij eten met je lichaam?
Ja ik kook, en wat dan nog?
Hoe voorkom je vallen – Tips om vallen te voorkomen
Geef Alzheimer geen kans
50+ multivitaminen: onzin of niet?
Heerlijke herfstrecepten!
Gewrichtspijn, dit kun je doen
The Green food bible
Het effect van suiker
Waarom 50-plussers die Whisky drinken aantrekkelijker zijn
Top 5 50-plus kwaaltjes
Fitter worden als vijftigplusser met behulp van eiwitten

Bronvermelding

© afbeelding: 123rf.com

Kraakbeen zorgt voor je gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *