Zorgverzekeringen: wel of niet overstappen

Zorgverzekeringen: wel of niet overstappen

Aan het einde van het jaar is het weer zover: blijf je bij je huidige zorgverzekering of kies je toch voor een nieuwe? Waar moet je op letten om een juiste afweging te maken wat voor jou de slimste ( en dat is niet altijd de goedkoopte!) optie is?

Wanneer mag je overstappen?

Overstappen is alleen mogelijk tot 31 januari. Daarna kan het alleen in hele bijzondere gevallen. Hierbij kan je denken aan jeugdigen, die 18 worden en zich dus zelf moeten gaan verzekeren. Zou de verzekering bepaalde voorwaarden in jouw nadeel opeens veranderen, dan kan het ook mogelijk zijn om te veranderen. Militairen, die uit dienst treden, of als je bijvoorbeeld in het buitenland hebt gewoond, zijn ook redenen om halverwege het jaar te kunnen aanmelden. Maar dat is logisch, natuurlijk. Een collectieve zorgverzekering bij een nieuwe baan is trouwens ook een reden.

Waar moet je op letten?

Er zijn natuurlijk meerdere factoren die de prijs van de polis bepalen. Je kunt niet klakkeloos de één naast de ander leggen, want wat vergoedt de één en wat vergoedt de ander? Bepaal dan ook eerst voor jezelf wat er voor jou minimaal in moet zitten. Maak je vaak gebruik van bijvoorbeeld de fysio, hoe zit het met je gebit en hoe vaak gebruik je al medicijnen ? Wat er gaat gebeuren komend jaar, weet je natuurlijk niet. Maar de dingen die je al zeker weet, zoals dus dat medicijngebruik of dat er bepaalde behandelingen aan zitten te komen bij de tandarts, die kan je uiteraard alvast meenemen in je beslissing hoe uitgebreid jij het pakket wilt hebben. Wil je blijven waar je zit? Let dan toch goed op. Ze kunnen opeens bepaalde vergoedingen veranderen of het aantal behandelingen! Het blijft dus verstandig om even alles weer door te nemen, ook als je tevreden bent met wat je hebt. Trouwens: niet iedere zorgverzekeraar heeft ieder jaar weer dezelfde zorgcontracten afgesloten. Dus ook dit is een punt om goed op te letten. Loop je ergens al onder behandeling, dan kan het zomaar zijn dat het volgend jaar niet meer vergoed wordt.

Zorgverzekeringen: wel of niet overstappen

Veranderingen in je eigen situatie

Veranderen er dingen in jouw gezin of zijn die afgelopen jaar gebeurd, dan moet je even stil staan bij wat dat inhoudt voor jouw zorgverzekering. Zijn de kinderen inmiddels 18 geworden? Dan vallen ze niet meer onder jouw verzekering, waardoor een gezinspakket niet meer interessant is. Misschien wil je heel lang het land uit of zijn er andere zaken die het niet verstandig maken om je duur bij te verzekeren of juist wel. Loop de polissen dan ook goed na en vraag gewoon om opheldering als iets je niet duidelijk is.

Hoger eigen risico of een budgetpolis

In zorgverzekeringen is er van alles mogelijk, maar er zijn dan ook dramatische verschillen. Nogmaals: kijk niet alleen naar de kosten van de polis. Want een budgetpolis klinkt leuk, maar als je daardoor niet zelf mag beslissen waar je geholpen wordt en opgezadeld wordt met lange wachtlijsten of ziekenhuizen waar je liever niet komt, dan ben je toch ook niet echt gelukkig. Natuurlijk is het aan jou om te kijken wat je belangrijker vindt. Bij een restitutiepolis heb je zelf de meeste keus en krijg je het meeste vergoed. Dat geeft rust, maar uiteraard hangt daar ook een duurder prijskaartje aan. Overigens zijn er ook combinaties van deze twee vormen.

Vergelijken zorgverzekeringen

Het vergelijken van zorgverzekeringen is dan ook zeer belangrijk. Het kan je een hoop geld besparen of/en een hoop ellende mocht er iets met jou of jouw gezinsleden aan de hand zijn. Vergelijken kan je simpel online. Er zijn meerdere sites die je daarbij kunnen helpen. Natuurlijk heeft de consumentenbond een zorgvergelijker. Maar er zijn er meer. Even goed vooraf checken kan zeker geen kwaad!

Extra info

Meer blogs over gezondheid
Gebreken en hulpmiddelen
Gewrichtspijn: dit kun je doen
Top 5 50-plus kwaaltjes
Mijn frustraties met MijnGezondheidnet

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

Zorgverzekeringen: wel of niet overstappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *