Wat eten we vandaag?

Wat eten we vandaag?

Vind jij het ook soms zo lastig kiezen? Ik maak graag iedere dag een gezonde en lekkere maaltijd, maar soms weet ik het ook niet meer. Ik hou van vers en afwisseling, maar als ik het druk heb, ben ik toch eerder geneigd iets te eten wat bekend is. Zoals een makkelijke stamppot of een lekkere pasta. Of gewoon een biefstukje met gekookte groente. Met al die mannen hier in huis, is het best traditioneel dat ik (bijna dagelijks) voor het eten zorg. Maar dat doe ik vooral omdat ik nou eenmaal het lekkerste kook én ik kan op deze manier bepalen dat we zo gezond mogelijk eten.

Creativiteit prikkelen

Naast gezond en lekker, moet een gerecht (als ik het niet te druk heb) ook een beetje mijn creativiteit prikkelen. Van iedere dag hetzelfde koken, word ik chagrijnig, daar kan ik echt heel slecht tegen. Een bepaalde uitdaging heb ik wel nodig, ook in het koken. Dus kies ik regelmatig nieuwe recepten om uit te proberen. Zo blijft het koken afwisselend en leuk. Althans, zo werkt het voor mij.

Kookboek - Wat eten we vandaag?

Variëren met bestaande recepten

Om te kunnen blijven variëren zijn nieuwe kookboeken altijd welkom. Ik vind het altijd een plezier om er doorheen te bladeren en mezelf te laten inspireren. Hoef ik er nog niet eens iets uit te koken. Het snuffelen door kookboeken kan je ook aanzetten tot het geven van een andere touch aan een bestaand gerecht. Dan wordt het toch een beetje anders. De ene keer pakt het wat beter uit dan de andere keer. Daar moet je geen schroom voor hebben. Dat gebeurt hier ook wel eens, dat ik dan achteraf denk: “Nope, dat was toch niet zo’n geweldige keuze.” Jammer dan. In het ergste geval is er altijd nog een boterham met pindakaas. En als één van de mannen commentaar heeft, hoef ik alleen maar te zeggen: “Als je het beter kan, dan moet je….”, ik hoef mijn zin niet eens verder af te maken, want de heren zijn allang blij dat ik kook. Behalve de jongste dan, want voor hem is het doorgaans natuurlijk veel te gezond. Maar daar is hij puber voor.

Regelmatig worden er nieuwe kookboeken uitgebracht. Misschien zelfs wel dagelijks. Om ze allemaal hier te bespreken, gaat natuurlijk helemaal niet lukken. Dus koos ik vier (totaal verschillende) kookboeken uit, om hier te behandelen. Misschien zit er ook wel eentje voor jou tussen. Ik vond ze in ieder geval alle vier inspirerend, ieder op een eigen manier!

Kookboek - Wat eten we vandaag?

Koolhydraat-arm koken

De helft van ons gezin vindt gezond eten belangrijk en let op de hoeveelheid koolhydraten. Niet iedere dag, maar wel zo veel mogelijk. Volgens veel wetenschappers is koolhydraatarme of “low-carb” voeding bijzonder goed aangepast aan de behoeften van ons lichaam en dus gezond.

Natuurlijk hebben koolhydraten een functie en als je veel fysiek werk doet, zoals een bouwvakker of topsporter, dan heb je die koolhydraten echt wel nodig. Maar de meeste mensen hebben helemaal niet zo’n fysiek zwaar beroep of hobby. Dan is beter om het aantal koolhydraten wat te verminderen. Want doe je dat niet, dan worden deze in je lichaam opgeslagen als vet. En ik hoef natuurlijk niet uit te leggen, wat dit betekent.

Kookboek - Wat eten we vandaag?

Dit kookboek laat zien dat je met koolhydraat-arm eten nog steeds hartstikke lekker kan eten. Met een handig stappenplan leer je in drie fases oude gewoonten te veranderen en koolhydraatrijke voeding voorgoed achterwege te laten. In het boek staan maar liefst meer dan 80 recepten voor ontbijt, lunch, diner en snacks! Dit boek is dus veel meer dan een doorsnee kookboek, het vormt de basis van een volledige lifechanger!

Een greep uit de recepten: Koude aspergesoep met garnalen, Cantharel-Ceasarsalade, Wortelyoghurt met peren en Bloemkool ‘rijst’ met zalm. De recepten zijn smakelijk en goed te maken, zonder uren in de keuken te hoeven staan.

Titel Koolhydraat-arm koken
UitgeverijDeltas
AuteurBettina Snowdon en Martina Kittler
Prijs16,95 euro
ISBN9789044755671
Bestel directBol.com
Kookboek - Wat eten we vandaag?

Fiesta, de authentieke Mexicaanse keuken

Ik hou van de Mexicaanse keuken. En eigenlijk iedereen in dit huis. Als ik overdag zeg: “Zullen we vanavond Mexicaans eten” kan ik altijd rekenen op een gejuich als antwoord. Maar Mexicaans eten gaat verder dan taco’s, wraps, chili con carne en tortilla’s. En daar wilde ik dus graag eens induiken. Vooral omdat ik al een paar keer heerlijk bij de Mexicaan had gegeten. Dat wilde ik zelf thuis ook kunnen maken!

Vandaar de keuze van dit kookboek, die er overigens ook nog eens prachtig uit ziet. Dit is typisch zo’n boek wat je vaak gaat pakken om er gewoon doorheen te bladeren. Hoef je er nog niet eens wat uit te gaan koken. Het is een genot naar de foto’s en vormgeving te kijken. Maar goed, daarmee vul ik natuurlijk niet de magen van mijn gezin.

Kookboek - Wat eten we vandaag?

Dit boek brengt aan de hand van 80 authentieke recepten en verleidelijke foodfotografie de Mexicaanse keuken op jouw bord. Maak kennis met klassiekers zoals tacos al pastor, chili con carne of de quesadilla, maar ook met minder bekende recepten zoals de tlapique con verdura en de pollo con mole poblano.

In dit boek kun je recepten verwachten van onder andere: een garnalencocktail “Cóctel de camarón”, Pittige salade met fruit en groenten “Ensalada de frutas y verduras” en kipstoofpot “Caldo tlalpeño”. Nou ja en dan nog 77 andere lekkernijen!

TitelFiesta, de authentieke Mexicaanse keuken
UitgeverijDeltas
AuteurTanja Dusy
Prijs24,95 euro
ISBN9789044754452
Bestel directBol.com
Kookboek - Wat eten we vandaag?

Lekkere en snelle recepten voor de Airfryer

Natuurlijk gaat hier in huis ook wel eens de frituurpan aan. Daar zorgt Leo altijd voor, want ik vind die frituurlucht vreselijk. De frituurpan staat daarom ook niet binnen, maar in de schuur. Ik wil die stank gewoon niet in huis hebben. Onlangs bracht een goede vriend van ons een Airfryer mee, om te proberen. Ik was eigenlijk een beetje sceptisch, want hoe zullen die frietjes smaken? En zal ik echt niks ruiken?

Er ging een wereld voor mij open! Ik had de pan gewoon in de keuken staan en ik rook helemaal niks. Nada! Noppes! Terwijl er toch heerlijke frieten uitkwamen. Leo had ik er helemaal niet voor nodig gehad en stiekem was ik direct verkocht. Na twee weken ging hij jammer genoeg weer terug naar de eigenaar, maar ik was om. Hier in huis zou er ook een airfryer komen. Het is niet alleen gezonder, het is ook echt lekker én ik ben niet meer afhankelijk van een ander om snacks en friet te eten. Dit kan ik gewoon zelf, zonder die vreselijke lucht.

Kookboek - Wat eten we vandaag?

Natuurlijk ben ik niet de enige die hiervoor kiest, want steeds meer mensen kiezen voor een heteluchtfriteuse. Weg met die stinkende frituurolie en ongezonde vetten. Maar in de Airfryer kan veel meer dan patat en kroketten. Je kunt er heerlijke gerechten mee maken en recepten hiervoor vind je allemaal in dit boek. Maar liefst 45 vetarme, lekker recepten! Niet alleen voor de avondmaaltijd, maar ook voor zoete dessert (nee, ik verzin het niet) en lekkere tussendoortjes.

Denk aan recepten zoals: “Knapperige aardappelpannenkoekjes met pompoenpitoliedip” (alleen van de naam word je toch al vrolijk), “Zalm met een crumble van olijven en guacamole” en “Sinaasappel-walnootgebakjes”. Dat wordt smullen! Nu nog even een goede aanbieding afwachten voor de aanschaf van de Airfryer en dan kan de frituurpan met een mooie boog de afvalcontainer in!

TitelLekkere en snelle recepten voor de Airfryer
UitgeverijDeltas
Auteur
Prijs14,95 euro
ISBN9789044755428
Bestel directBol.com
Wat eten we vandaag?

Eenpansgerechten uit de oven

Gemak dient de mens en ook al hoef ik niet af te wassen als ik heb gekookt, dan vind ik het nog steeds prettig om zo min mogelijk dingen vies te maken. Volgens de mannen ben ik daar niet zo goed in en lijkt de keuken soort van ontploft na mijn kokelarijen. Maar toch, ik doe er mijn best voor. Al geloven zij mij nooit.

Soms kies ik er dus bewust voor om een gerecht in de oven te maken, gewoon alles bij elkaar in één schaal. Kipfilet uit de oven is bijvoorbeeld heerlijk. Als je de kip niet te lang erin laat liggen (maar ook natuurlijk niet te kort) dan is de kip nog zo sappig!! Als je dat eenmaal hebt gegeten, durf je dat nooit meer in een restaurant te betellen, want meestal krijg je daar veel te droge kip.

Kookboek - Wat eten we vandaag?

Maar je kunt in de oven natuurlijk veel meer klaar maken dan kip. Gehaktbrood met knoflookbroccoli of fajita’s met kip en guacamole voor de vleesliefhebbers, kabeljauwhaasje met balsamico voor wie het liever bij vis houdt of groenterisotto voor vegetariërs en veganisten. Deze eenpansgerechten besparen je niet alleen veel tijd, maar inspireren je ook om iedere dag weer gezond te koken, voor jezelf of voor het hele gezin.

Er staan zoveel heerlijke recepten in dit boek, dat ik er bijna van ging kwijlen!

TitelEenpansgerechten uit de oven
UitgeverijDeltas
AuteurJenny Tschiesche
Prijs19,95 euro
ISBN9789044754742
Bestel directBol.com

Eet smakelijk allemaal! Ik ben heel erg benieuwd naar jullie voorkeur. Welk kookboek spreekt jullie het meeste aan? Ik zou er eigenlijk niet eens eentje kunnen kiezen en ik ben dus blij dat ik ze gewoon allemaal heb!

Liefs Marion

Meer informatie

Ja, ik kook. En wat dan nog?
Michael Jackson, de complete geïllustreerde biografie
Wat doet suikervrij eten met je lichaam?
Gezonde voeding
69 Secrets: opwindend ongemakkelijk
50+ Multivitaminen, onzin of niet?
Lekkere herfstrecepten
Waarom 50-plussers die whisky drinken aantrekkelijk zijn
Het effect van suiker
Food en route
Gin & vis, een smaakvol koppel
The Green food bible
Gezellig, de barbecue aan!
Meer boekbesprekingen

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion Middendorp

#spon Met dank aan uitgeverij Deltas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *