Gin & vis, een smaakvol koppel

Vis & gin, een smaakvol koppel

Als je van lekker eten houdt, weet je natuurlijk allang dat de combinatie vis & gin hartstikke lekker is! Gin doet het trouwens ook heel goed in de tonic, en dan graag met zo’n suikerrandje om het glas en een schijfje citroen. Maar dit keer gaan we de gin niet drinken (alhoewel…) maar gebruiken om de vis te bereiden.
Mocht je het menu voor het kerstdiner nog niet compleet hebben, dan is de combinatie van vis & gin wellicht de tip voor dit jaar! De combinatie zal absoluut een verrassing zijn bij je gasten. En misschien ook wel voor jezelf.

Gin is een goede vervanger voor wijn

Iedereen die me al wat langer kent weet dat ik hartstikke allergisch ben voor wijn. Gelukkig is voor sommige recepten, gin een goede vervanger! Hier kook ik dus geen mosselen in de witte wijn, maar in de Hendricks gin. Een prima oplossing en het smaakt nog lekker ook! De frisse smaak van gin doet het hartstikke goed in combinatie met vis. Niet alleen dus bij mosselen, maar ook bij oesters, zalm en zelfs bij haring.

Mocht je niet zo’n keukenprinses zijn, dan is een recept natuurlijk handig. Ik zeg altijd tegen iedereen: “Als je kunt lezen, kun je koken.” Want uiteindelijk moet je gewoon uitvoeren wat je leest. Dat moet toch lukken? Ik vind mezelf ook niet zo’n keukenprinses, maar hier in huis vindt men van wel. En dat komt alleen maar omdat ik zorgvuldig mijn recepten uitzoek. Zo moet een recept niet te moeilijk zijn, bekende ingrediënten bevatten en ook niet te lang duren in de uitvoering. Als jij graag op basis van dezelfde voorwaarden kookt, deel ik graag een paar recepten met je.

Vis & gin, een smaakvol koppel

Gin & Zalm

500 gram rauwe zalm
limoen
5 takjes verse dille
bosje verse kervel
Komkommer
100 ml Hendricks gin
100 ml Tonic
1 el zout
1 el suiker
versgemalen peper

Maak een schaal klaar met: de gin, tonic, sap van een halve limoen, sap van een halve citroen en fijngesneden dille. Smeer de zalm in met een mengsel van: snufje zout, theelepel suiker en versgemalen peper. Leg de zalm in de schaal met het gin-mengsel.
Doe strak huishoudfolie om de schaal en laat de zalm minimaal 24 uur in de koelkast liggen.
Na de inwerktijd van de marinade kun je de zalm serveren met de fijngesneden verse kervel.

Bron

Verse vis

Belangrijk bij dit recept is de versheid van de vis. Als je begint met de bereiding van de zalm moet je zeker weten dat de vis vers is. Rauwe vis blijft ongeveer twee dagen vers. Na twee dagen gebeurt er iets waardoor de histamine in vis enorm toeneemt. En niet een beetje, maar gewoon zo’n 800 keer. Door de vis te marineren, koken, grillen of bakken kun je de vis nog iets langer blijven eten. Maar het is dus heel belangrijk dat je vis bij bereiding zo vers mogelijk is!

Smaakmakers

Door de vis 24 uur of langer in deze marinade te laten liggen, gaart de vis, terwijl hij gelijktijdig alle smaken in zich opneemt. Na de marineertijd lijkt de textuur van de zalm op gerookte zalm, maar dan zonder de rooksmaak.

De zalm vormt op deze manier een heerlijk voorgerecht waar iedereen zijn vingers bij af zal likken!

Vis & gin, een smaakvol koppel

Gin & Mosselen

2kg verse mosselen
1 ui
1 winterpeen
2 stengels bleekselderij
verse peterselie
100cc Hendricks gin
150cc water
olijfolie

Was de mosselen in een bak met koud stromend water en verwijder alle kapotte schelpen.
Snij de ui in halve ringen, schil de winterpeen en snij deze vervolgens in kleine stukjes. Schil de stengels van de bleekselderij en snij de stengels in kleine boogjes. Als laatste snij je de peterselie fijn.

Verhit de olijfolie en bak daarin de ui, winterpeen, bleekselderij en peterselie. Blus het mengsel af met de gin en het water. Doe de deksel op de pan en kook de mosselen zo’n 5 tot 8 minuten op hoog vuur. Vergeet niet zo nu en dan de mosselen even te schudden. Breng de mosselen op smaak met peper en zout!

Weetjes over Gin

Gin wordt vaak gezien als een typisch Engels distillaat maar komt oorspronkelijk gewoon uit ons eigen land! Vind je gin op jenever lijken? Dan zie je dat echt niet zo verkeerd. Er wordt van gin wel eens gezegd dat Jenever de grootvader is van gin. In de 17e eeuw werd in Nederland Jenever al gebruikt als medicijn tegen maagklachten en galstenen. De Engelse soldaten namen de drank mee terug naar Engeland en verbasterden deze tot gin.

Sindsdien is er wel een verschil tussen gin en jenever. Dit verschil zit in het gebruik van verschillende granen. Jenever wordt gemaakt van drie verschillende granen en gin wordt meestal gemaakt van slechts één soort graan.

Gin leent zich perfect voor het mixen met drankjes, zoals bijvoorbeeld de bekende gin-tonic. Je kunt gin ook puur drinken, maar echt lekker is pure gin eigenlijk niet. Het beste kun je het dus gebruiken in combinatie met andere dranken of gerechten. Op die manier komt de gin volledig tot zijn recht!

Ik zou zeggen proost en eet smakelijk!

Meer informatie

Wat doet suikervrij eten met je lichaam?
Ja ik kook, en wat dan nog?
Gezonde voeding
Lekkere herfstrecepten
Wat eten we vandaag?
Waarom 50-plussers die whisky drinken aantrekkelijker zijn
Meer recepten vind je in onze rubriek “Lekker”

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Vis & gin, een smaakvol koppel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *