Dat klinkt al heel filosofisch, de titel, wat als de wereld inderdaad zwart wit zou zijn. Nu vraag je je misschien af, hoe komt ze daar nu weer bij. Een goede vriendin van mij zei altijd dat ze nooit droomt. Maar doet dit nu wel sinds een paar dagen. Ikzelf droom me suf dus ik was daar verbaasd over. Zowel bewust als onbewust, dat laatste vermoed ik. Want soms word ik in de nacht wakker van een nare of hele drukke droom, maar in de ochtend ben ik het eigenlijk alweer vergeten.
Ze vertelde me vanochtend dat ze weer had gedroomd, maar wat wist ze niet meer. Ik moest ineens denken aan dat er altijd wordt gezegd, dat dromen in zwart wit zijn en nooit in kleur. Natuurlijk zei dezelfde vriendin, dat ze wel in kleur droomt. Had ik ook niet anders verwacht zeg ik met een grote grijns. Ik weet het trouwens niet of ik in kleur droom. Ik vind dat ook nooit zo belangrijk. Of laat ik het zo zeggen ik sta daar nooit bij stil.
Echt een zwart witte wereld
Dan ga ik weer even terug naar waar alles begon. Hoe zou het zijn als de wereld in beeld zwart wit zou zijn? De huidige generaties kunnen zich dat niet voorstellen, want die zijn opgegroeid met alles in kleur, zeker voor wat betreft de beelden op bijvoorbeeld de televise, of op de computers. Ik ben van de generatie, waarin we ook nog zwart wit televisie hadden. Althans dat zit in mijn brein. In de zeventiger jaren kwamen de kleurentelevisies in grote opmars Nederland binnen.
En heel veel huishoudelijke apparaten waren ook in het zwart, nu nog maar ja ziet veel vaker dan ook huishoudelijke apparaten een mooie kleur krijgen, bijvoorbeeld rood. Maar stel je voor dat we nu alleen nog maar zwart en wit zouden kunnen onderscheiden? Dat de zon een felle witte kleur uitstraalt, de wolken zwart, wit of grijs zijn? Dat een prachtig blauw meer een grijzige vlek zou zijn. Dat bomen niet meer groen zijn, maar gemêleerd zwart/wit/grijs.
Prachtige kleuren
Dat de vlinder die ik vanmorgen zag, geen prachtige kleuren had, maar een witte vlinder zou zijn, of een mix aan grijstinten? Kleuren maken toch iets los bij een mens, althans bij mij. Een prachtige bos tulpen in paarstinten maakt een stuk blijheid in mij los. De heldere blauwe lucht, de zon die straalt in een blauwe hemel. Dat een heerlijke salade, met tomaten, een geitenkaas, alleen zou bestaan uit grijstinten. Ik moet er niet aan denken. Het waarnemen van kleuren gebeurt eigenlijk doordat we licht via verschillende golflengtes waarnemen, en deze filteren we.
Het filteren gebeurt met de pigmenten in onze ogen. Het licht wordt gesplitst in rood, groen en blauw, de zogenaamde RGB. En uiteraard is er een samenspel met de hersenen. De waarneming van een bepaalde kleur kan voor een ieder toch iets anders zijn, afhankelijk van de filtering en hoe je hersenen dit omzetten. Mijn kleurenpalet is met een aangrenzende zekerheid anders dat jouw kleurenpalet. Want er zijn heel wat kleuren rood, maar dat wil niet zeggen dat we allemaal dezelfde kleur zien. En in de nacht is alles zwart wit.
Onze hersenen slaan ook kleuren op. Een broccoli is altijd groen, stel dat we deze ineens in een rode kleur voorgeschoteld zouden krijgen dan krijgen we kortsluiting in ons brein ondanks dat de smaak hetzelfde zou zijn.
Tegenstellingen
In onze wereld hebben we allerlei tegenstellingen. Als het donker is dan is het niet licht. En in bovenstaande hebben we dan zwart wit tegenover kleur. Of het is het één of het is het ander. Je bent arm of je bent rijk. Uiteraard ligt het er dan aan waar je je focus op legt. Zonder geld kun je best rijk zijn. Je bent rijk omdat je in een leefomgeving zit waar je helemaal jezelf kunt zijn. Waar je alles kunt zeggen wat je wilt. Waar je kunt doen wat je wilt.
Dat je doet wat je zelf leuk vindt en dat je kunt leven van het kleine beetje geld wat je verdient. Of je werkt je helemaal het apenzuur, je bankrekening stroomt vol, je kunt nergens van genieten, iedereen kent je en je krijgt allerlei vooroordelen naar je hoofd geslingerd, en uiteindelijk lig je tussen 6 plankjes zonder dat je echt geleefd hebt.
Snel en langzaam
Of zo’n tegenstelling als snel en langzaam. Ik rijd als een oud wijf zeggen ze, maar ik hou me keurig aan de snelheid. Nog geen handjevol bekeuringen in mijn dik 35 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. En de snelle rijder ja daar vliegen de bonnen binnen. Betekent langzaam dan dat het negatief is? Voor mij niet, want ik krijg geen bekeuringen en anticipeer goed op allerlei zaken.
Hetzelfde geldt voor slecht of goed. Het zijn voor mij woorden die een bepaalde waarde met zich meedragen. En de waarde van deze tegenstellingen ligt vaak in bepaalde manier van denken. Geldt uiteraard voor meer woorden in onze vocabulaire. Heeft ook te maken met je normen en woorden, je ervaringen, je levensstijl, je opvoeding en hoe je verder in je leven groeit en leert van de dingen die op je pad komen.
Zwart wit denken
Zo bestaat er ook de term zwart wit denkers. En ja ik kan op sommige vlakken ook een zwart wit denker zijn. Ook niks mis mee. Het feit dat ik me er zelf van bewust ben is al een groot goed. Het zwart wit denken wordt ook wel een eendimensionaal denkpatroon genoemd. Heeft overigens niets met IQ of EQ te maken.
Vaak komt dit uit een jeugdpatroon. Je hebt dan onvoldoende meegekregen dat er ook andere meningen, opties, mogelijkheden of oplossingen waren. En hoe zat het met de waarheid? Of was het de werkelijkheid van jouw ouders? Werd er veel gepraat over gevoelens, werd er veel gesproken over allerlei zaken. Waren er levendige discussies, mochten de verschillende meningen er zijn. Allemaal zaken die als die er niet waren, dat daardoor de hersenverbindingen in je brein niet goed hebben kunnen ontwikkelen. Je bent als het ware geprogrammeerd.
Oude patronen
En dan zou het kunnen voorkomen dat je brein denkt vanuit de oude patronen en je last kunt hebben van verlatingsangst, angst voor afwijzing. En ga je in de geprogrammeerde overlevingsstand. Of je doet aannames die er niet zijn bij een bepaalde gebeurtenis. Bijvoorbeeld je hoort niets van iemand en denk dat je dat diegene boos op je is. Maar het zou ook kunnen zijn dat die persoon erg druk is. Het zijn dan niet gecheckte interpretaties en waarnemingen. En dat kan je hele dag verpesten.
Twee dimensionaal
En ja als er een eendimensionaal denkpatroon bestaat, dan bestaat er ook een tweedimensionaal denkpatroon. En een meer dimensionaal denkpatroon. Want als ik weer even terugga naar de tegenstelling snel langzaam, betekent het dan ook dat ik langzaam ben? Of in het genoemde voorbeeld arm en rijk. Er zijn altijd verschillende aspecten die meespelen, en we kennen allemaal het voorbeeld het glas is halfvol, of half leeg. En is slecht altijd zo slecht? Of is het gewoon even wat minder goed?
Als je aldoor leeft in het eendimensionaal denken dan wordt het op een gegeven moment best lastig leven, want bij 1 kleine tegenslag is alles helemaal niks meer. Terwijl eigenlijk de rest van je dag prima te doen was. Ik denk dat het ook wat onder het relativeren valt, je zelf diep in de ogen kijken, figuurlijk dan of je moet voor de spiegel gaan staan. En de oude patronen wat proberen los te laten.
Ik roep altijd voor alles is een oplossing en dan is in 99,9% van de gevallen ook zo. Het gaat dan hier meer om functionele zaken. Gevoelens zijn natuurlijk een heel ander verhaal. Maar er over nadenken, bewustwording is al een groot goed. Alleen dan kun je groeien in je mens zijn, en dan zie je ook veel meer kleur in je leven. De wereld is niet alleen zwart wit.
Extra info
Home Gezondheid Archief voor categorie “Mind”
Categorie: Mind
Hoe blijf je mentaal fit?
De 50-plusser: Toen en Nu
Hoe zou de wereld er over 50 jaar uitzien?
Bronvermelding
Tekst: Karin de Vroedt
Afbeelding: 50enzo