Sparen voor de oude dag: Tot welke leeftijd heeft dit nog zin?

Als we het hebben over sparen voor de oude dag, voelen velen van ons zich als een eekhoorn die voor de winter eikels verzamelt. We weten dat het belangrijk is, maar echt sexy is het niet. Toch is het een onderwerp waar we niet omheen kunnen. Maar tot welke leeftijd heeft dit nog zin? Of zijn we al aanbeland op “die oude dag”?

Sparen voor de oude dag: Tot welke leeftijd heeft dit nog zin?

Wanneer begint die oude dag precies?

De ‘oude dag’ – wat betekent dat eigenlijk? Is dat de dag dat je voor het eerst een grijze haar opmerkt? Of misschien de dag dat je voor het eerst “Wat zei je?” moet roepen naar je kleinkinderen? De waarheid is dat de oude dag voor iedereen anders begint. Voor de een is dat op z’n zestigste, wanneer ze besluiten dat het tijd is om de werkhandschoenen aan de wilgen te hangen. Voor de ander kan het pas na de zeventig zijn, als ze nog vol passie blijven werken.

De pensioenleeftijd verschuift ook voortdurend. Waar vroeger 65 de magische grens was, is het tegenwoordig niet gek als je doorwerkt tot 67 of langer. Dus, wanneer begint die oude dag precies? Die vraag is bijna net zo lastig als het vinden van een speld in een hooiberg.

Tot welke leeftijd heeft sparen nog zin?

Maar laten we eens kijken tot welke leeftijd sparen nog zinvol is. Stel, je bent 50 en je hebt nog niet veel aan pensioenopbouw gedaan. Is het dan te laat? Absoluut niet! Er is een gezegde dat luidt: “Het beste moment om een boom te planten was 20 jaar geleden. Het op één na beste moment is nu.” Dit geldt ook voor sparen. Het is nooit te laat om te beginnen, hoewel eerder beginnen natuurlijk beter is.

Je kunt zelfs op je 55e nog beginnen met sparen en nog steeds een flink verschil maken. Ja, je hebt minder tijd om te profiteren van samengestelde rente, maar het is beter dan helemaal niets doen. Je hebt altijd de mogelijkheid om je bijdragen te verhogen en slimme investeringen te doen die hogere rendementen opleveren.

De meest lucratieve mogelijkheden

Nu we hebben vastgesteld dat sparen nog steeds zinvol is, laten we eens kijken naar de meest lucratieve mogelijkheden. Want zeg nou zelf, als we dan toch bezig zijn, willen we ook het beste uit ons geld halen, toch?

Pensioensparen

Een van de meest voor de hand liggende manieren om te sparen voor je oude dag is via een pensioenfonds. Dit kan via je werkgever, maar je kunt ook zelf een pensioenregeling treffen. Het voordeel hiervan is dat je vaak belastingvoordelen hebt. Het nadeel? Het kan soms voelen alsof je je geld in een zwart gat stopt, want je kunt er pas bij als je daadwerkelijk met pensioen gaat.

Beleggen

Beleggen is een geweldige manier om je spaargeld te laten groeien. Ja, het brengt risico’s met zich mee, maar als je bereid bent om die te nemen, kunnen de beloningen groot zijn. Denk aan aandelen, obligaties of zelfs vastgoed. Je hoeft geen beursexpert te zijn om te beginnen; er zijn genoeg tools en adviseurs die je op weg kunnen helpen. En vergeet niet: spreid je investeringen om risico’s te minimaliseren.

Vastgoed

Als je wat meer kapitaal hebt, kan investeren in vastgoed een slimme zet zijn. Dit kan variëren van het kopen van een tweede huis om te verhuren tot het investeren in commerciële panden. Het mooie aan vastgoed is dat het zowel huurinkomsten als waardestijging kan opleveren. Nadeel? Het kan behoorlijk wat onderhoud en stress met zich meebrengen.

Alternatieve Investeringen

Voor de avonturiers onder ons zijn er alternatieve investeringen. Denk aan kunst, oldtimers of zelfs wijn. Ja, je leest het goed, wijn! Deze kunnen op de lange termijn waardevol zijn, maar vereisen wel een goed inzicht en vaak wat meer kapitaal. En eerlijk is eerlijk, een flesje van je investering opentrekken op een regenachtige zondag is ook niet verkeerd.

Een epische queeste

Uiteindelijk is alles relatief. We sparen voor de oude dag alsof het een epische queeste is, maar in werkelijkheid weten we allemaal dat het leven vol verrassingen zit. Misschien winnen we wel de loterij of krijgen we een onverwachte erfenis van die verre oom waarvan we niet eens wisten dat hij bestond.

Tot die tijd blijft sparen een verstandige keuze. Het hoeft niet saai te zijn, en met een beetje creativiteit kan het zelfs een spannend traject worden. Dus, of je nu net begint of al een tijdje bezig bent, onthoud: elke eikel die je vandaag spaart, kan morgen je winter wat warmer maken. En wie weet, misschien kijken we over een paar decennia terug en lachen we om hoe serieus we alles namen.

Dus, veel succes met sparen, en vergeet niet af en toe te genieten van het heden terwijl je voor de toekomst plant!

liefs Marion

Extra info

Een bed en breakfast beginnen, wat komt er bij kijken?
Carrièreswitch na je 50e? Zo pak je het aan!
Pimp je carrière dit jaar op!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *