Seks na je 50e

Seks na je 50e

Je bent jong en je wilt wat… maar hoe zit dat eigenlijk als je eenmaal de 50 gepasseerd bent? Een onderwerp waar je niet zomaar even met iedereen over praat (ik niet, tenminste). Is je seksleven anders als je ouder wordt? Heb je andere behoeftes? En welke hulpmiddelen kan je eventueel gebruiken? En wat als je wel wilt, maar je lichaam niet meer helemaal mee werkt? Laten we eens een duik nemen in het seksleven van de vijftigplusser en alles wat daarbij komt kijken.

Top 5: De spannendste seksspellen

Wel , minder of geen seks meer?

Eigenlijk valt hier natuurlijk niet echt een doorsnee antwoord op te geven. Want ieder mens is hier anders in, ieder koppel dus al helemaal én het is toch ook nog wel een verschilletje of je 50 of 95 bent! Toch hebben de meeste mensen tot op hoge leeftijd behoefte aan seks. Tegenwoordig schijnt toch zo’n 90 % van de mensen tussen 50 en 70 jaar nog een seksleven te hebben. In 1970 was dit maar 53% (bron: altero.be). Het lichamelijk contact en het genieten van elkaar zullen waarschijnlijk belangrijker worden dan het werkelijk komen tot een orgasme. Er zullen mensen zijn die juist meer kunnen genieten omdat ze meer tot rust kunnen komen. Geen kleine kinderen meer die opeens in de kamer kunnen staan of met je hoofd bij al die belangrijke zaken zijn die nog gedaan moeten worden in plaats van bij je partner.

Seksspeeltjes, hoeveel heb jij er?

Seks na je 50e

Hoe blijft het spannend?

Net als je huwelijksleven is ook je seksleven bevattelijk voor sleur. Ook dit zal per persoon verschillen hoe snel men verveeld is. Zorg voor opwinding door niet altijd alles hetzelfde te doen. Verras de ander eens met iets totaal onverwachts. Doe meer dingen samen en maak eens echt tijd voor elkaar in plaats van werk of telefoon. Is er in je gewone leven minder sleur, dan werkt dat ook positief richting je seksbeleving. Maar ook variatie aanbrengen aan de manier van seksbedrijven is uiteraard van belang. Verleid je partner eens op een andere plek dan in bed, een ander standje, doe mooie lingerie aan of gebruik eens hulpmiddelen.

Als je hulpmiddelen nodig hebt

Of je het nu wilt of niet, je lichaam wordt ouder en zal langzaamaan strammer worden. Ook ziektes kunnen ervoor zorgen dat je hulpmiddelen nodig hebt tijdens het bedrijven van de liefde. Hiervoor hoef je je helemaal niet te schamen. Als je daardoor een beter seksleven hebt, waarom zou je het laten? Vaginale droogte is een veelvoorkomend verschijnsel bij vrouwen in de overgang. Glijmiddel kan hier natuurlijk een goede oplossing zijn. Kom je als man te snel klaar? Ook daar zijn speciale glijmiddelen voor te koop. Medicijngebruik kan soms ook invloed hebben op jouw seksbeleving. Overleg dan eens met je arts.

Natuurlijk kunnen er dusdanige problemen zijn dat echte gemeenschap hebben niet meer lukt. Maar seks is meer dan dat. Elkaar strelen of masturberen kan ook fijn zijn. Intiem elkaar liefde geven is toch wat het belangrijkste is? Sta open voor elkaar en probeer duidelijk te krijgen wat elkaars behoeften zijn.

En misschien niet zo romantisch, maar wel goed om te weten: seks is niet alleen goed voor je relatie, het is ook al goed voor je eigen lichaam!

Naughty & Nice – De spannendste adventskalender van 2019

Seks na je 50e

Seks is gezond!

Door de oxytocine die aangemaakt wordt, voel je je meer verbonden met je partner. Ook vasopressine zorgt hiervoor. Hoofdpijn vermindert door endorfine; ook dit maak je aan! Er wordt voorzichtig gesteld dat door prolactine (wat je na een orgasme in de hersenen aanmaakt om de zin in seks af te laten nemen) nieuwe hersencellen worden aangemaakt, wat dus gunstig zou kunnen zijn om bepaalde hersenziektes te kunnen oplossen. Denk hierbij aan Parkinson en Alzheimer. Neuroloog Sam Weiss heeft dit onderzocht. Prostaatkanker krijgt minder kans doordat er bij een zaadlozing ook kankerverwekkende stoffen het lichaam verlaten (wat bij mij dan wel de vraag oproept waar dat dan blijft…). Wil je afvallen? Je verbrandt behoorlijk wat kilocalorieën! Door seks schijn je mooier te worden en het laat je hart harder werken. Heel positief voor zowel je hart als de bloedvaten! Ook je bloeddruk is blij met een vrijpartij.

Seks na je 50e is dus altijd nog gewoon en geniet ervan. Van de seks zelf en minstens net zo belangrijk: van elkaar!

Extra info

Meer blogs over liefde, seks en relatie
Ik ben van de BDSM, pardon?
Verwen elkaar met een massage!
Top 5: De spannendste seksspellen
Leven buiten je comfort zone: Ik ben een sub (deel 1)
Leven buiten je comfort zone: Ik ben een sub (deel 2)
De beste seks komt na je 50ste
50 plus is leuk!
Seksspeeltjes, hoeveel heb jij er?
Erectieproblemen – Als je hem niet meer omhoog krijgt
Liefde na je 50e
Naughty & Nice – De spannendste adventskalender van 2019
Domme dozen gedoe
Welkom in de parenclub
Ben jij soms ook je partner even zat?
Daten voor 50 plussers
Help, ik ben verliefd op een dertiger

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

Seks na je 50e

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *