De pareltjes onder de kerstmarkten in Nederland

Okay, Sinterklaas moet nog zijn intrede doen (maar dat schiet wel lekker op) en we hebben het nu alweer over de Kerstmarkt. Natuurlijk slaan we het Sinterklaasfeest niet over, maar is natuurlijk wel handig om tijdig je agenda te blokken voor zo’n über gezellige kerstmarkt. En welke mag je dit jaar eigenlijk niet missen? Wij zochten de pareltjes onder de kerstmarkten in Nederland voor je uit!

De pareltjes onder de kerstmarkten in Nederland

Waarom is een bezoek aan een kerstmarkt leuk?

Een bezoek aan een kerstmarkt is om verschillende redenen leuk en aantrekkelijk. Het is een combinatie van winkelen, culinaire ontdekkingen, culturele ervaringen, en vooral een gelegenheid om in de feeststemming te komen in een sfeervolle en vreugdevolle omgeving. Ze zijn vaak prachtig versierd met kerstlichtjes, -bomen en seizoensdecoraties. Veel kerstmarkten bieden een assortiment aan unieke, handgemaakte geschenken en ambachten die je niet in reguliere winkels vindt. Dit maakt ze een ideale plek om speciale kerstcadeaus te kopen.

Kerstmarkten staan bekend om hun breed scala aan seizoensgebonden lekkernijen, zoals glühwein, warme chocolademelk, geroosterde kastanjes, en regionale lekkernijen. Het proeven van deze specialiteiten kan een hoogtepunt zijn. Ze hebben vaak een rijke historische en culturele achtergrond. Bezoekers kunnen de lokale tradities en gewoonten ervaren, wat bijdraagt aan een authentieke en leerzame ervaring.

Live entertainment en magische sfeer

Veel kerstmarkten bieden live entertainment, zoals kerstkoren, muziekbands en soms zelfs theatervoorstellingen. Dit live entertainment draagt bij aan de levendige sfeer. Afhankelijk van de locatie bieden sommige kerstmarkten ook winterse activiteiten aan, zoals schaatsen of sleeën, wat een extra element van plezier toevoegt, vooral voor gezinnen met kinderen.

Als de avond valt, worden kerstmarkten vaak nog magischer door de prachtige verlichting en decoraties, wat een bijzonder romantische en sprookjesachtige sfeer creëert.

Dickens Festijn in Deventer

Het Dickens Festijn in Deventer is een jaarlijks terugkerend evenement dat dit jaar op 16 en 17 december 2023 zal plaatsvinden. Het festival vindt plaats in het Bergkwartier, een historische wijk in Deventer, waar meer dan 950 personages uit de boeken van Charles Dickens tot leven komen. Het evenement loopt van 11:00 tot 17:00 uur op beide dagen.

Tijdens het Dickens Festijn wordt het monumentale Bergkwartier omgetoverd tot een 19e-eeuwse Engelse stad, zoals beschreven in de boeken van Charles Dickens. Deze unieke setting biedt een bijzondere ervaring waarin de bezoekers zich terug in de tijd kunnen wanen​​​​​​​​.

Dit festijn is niet alleen een viering van de werken van Charles Dickens, maar ook een kans om de historische charme van Deventer te ervaren. Met de gedetailleerde kostuums, de authentieke decoraties en de sfeervolle ambiance, is het Dickens Festijn een van de meest geliefde evenementen in Nederland tijdens de feestdagen. Het is aan te raden rekening te houden met de verwachte drukte en eventuele wachttijden, aangezien het evenement jaarlijks veel bezoekers trekt.

Magisch Maastricht op het Vrijthof

Magisch Maastricht op het Vrijthof is een jaarlijks terugkerend kerstevenement dat dit jaar plaatsvindt van 30 november tot en met 31 december 2023. Het Vrijthof, een groot plein in Maastricht, wordt voor deze gelegenheid omgetoverd tot een sfeervolle kerstmarkt met diverse attracties en activiteiten.

De openingstijden zijn van zondag tot en met donderdag van 10.00 tot 00.00 uur, en op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 01.00 uur. De non-food kerstmarkt sluit dagelijks om 22:00 uur, en de attracties sluiten om 23:00 uur. Op 30 november zijn er afwijkende openingstijden, namelijk van 12.00 tot 00.00 uur​​.

Naast de kerstmarkt, waar je kunt genieten van winterse lekkernijen en unieke souvenirs kunt vinden, biedt Magisch Maastricht verschillende attracties, waaronder mogelijk een schaatsbaan. Het evenement is perfect voor het doen van laatste kerstinkopen, lekker eten en drinken op het Vrijthof en het genieten van alle lichtjes in de stad​​​​.

Kerstmarkt Den Haag

De Royal Christmas Fair, de kerstmarkt van Den Haag, vindt dit jaar plaats van 7 tot en met 23 december 2023. Dit evenement, gelegen in het historische centrum van Den Haag aan het Lange Voorhout, staat bekend als een van de mooiste kerstmarkten van Nederland. De kerstmarkt is dagelijks geopend van 12.00 tot 21.00 uur, met uitzondering van 7 december, wanneer de markt opent om 17.00 uur​​​​.

De Royal Christmas Fair belooft dit jaar nog feestelijker, sfeervoller en kleurrijker te worden dan voorgaande jaren. Bezoekers kunnen genieten van twinkelende lichtjes, bekende kerstliedjes en een reeks aan activiteiten die bijdragen aan de ultieme kerstsfeer​​.

De toegang tot de Royal Christmas Fair is gratis, waardoor het een toegankelijk evenement is voor iedereen die de kerstsfeer wil ervaren in de hart van Den Haag.

Kerstmarkt Valkenburg

De Kerstmarkt in Valkenburg, bekend als een van de meest unieke en sfeervolle kerstmarkten in Europa, is dit jaar geopend van 17 november tot en met 30 december 2023. Deze kerstmarkt, die plaatsvindt in het gangenstelsel van een echte mergelgrot, wordt beschouwd als de oudste, grootste en meest bezochte ondergrondse kerstmarkt van Europa. De unieke setting van deze markt in de grotten maakt het een bijzondere ervaring voor bezoekers​​​​.

Valkenburg wordt tijdens deze periode omgetoverd tot een ware kerststad. Het hele stadje is gehuld in kerstsferen, met versieringen en activiteiten zowel boven- als ondergronds. Dit maakt het bezoeken van Valkenburg tijdens de kerstperiode een unieke ervaring, waarbij de hele stad meedoet aan de feestelijke sfeer​​.

De Kerstmarkt in de Gemeentegrot is dagelijks geopend, maar let op dat de ingang 45 minuten voor sluitingstijd van de kerstmarkt sluit. Dit is om ervoor te zorgen dat alle bezoekers de kans krijgen om de hele kerstmarkt te zien en teleurstellingen te voorkomen​​.

Kerstmarkt Amsterdam

De kerstmarkt in Amsterdam, met name die op het Museumplein, is een van de hoogtepunten tijdens de kerstperiode in de stad. Dit jaar vindt de kerstmarkt plaats van 13 tot en met 26 december 2023. Hier zijn enkele details: De openingstijden variëren, maar over het algemeen is de markt geopend van 11:00 tot 19:00 uur. Op sommige dagen, zoals Kerstavond, Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag, zijn de openingstijden van 11:00 tot 21:00 uur​​​​.

De kerstmarkt staat bekend als de Ice Village en biedt een scala aan activiteiten en voorzieningen. Hoewel de schaatsbaan dit jaar niet beschikbaar is, zijn er volop mogelijkheden voor vegetarische en veganistische bezoekers. Bovendien is er op de markt de aanwezigheid van de Kerstman voor extra feestelijke sfeer​​​​.

Naast de kerstmarkt op het Museumplein is er ook de Pure Markt in Park Frankendael, die plaatsvindt op 17 december 2023. Deze markt biedt een verscheidenheid aan verse en pure producten, perfect voor diegenen die op zoek zijn naar ingrediënten voor het kerstdiner of gewoon willen genieten van een ontspannen wandeling met lekkere hapjes​​.

Kerstmarkt Haarlem

De kerstmarkt in Haarlem, bekend als een van de gezelligste en grootste kerstmarkten van Nederland, vindt dit jaar plaats van vrijdag 8 tot en met zondag 10 december 2023. De markt is verspreid over verschillende locaties in de binnenstad van Haarlem en biedt een diversiteit aan activiteiten en bezienswaardigheden:

De 29ste editie van de culinaire kerstmarkt in Haarlem vindt plaats op de Grote Markt, waar ongeveer 300 kramen opgesteld staan. Bezoekers kunnen genieten van leuke kersthits en er zijn diverse optredens in de prachtige monumentale locaties rondom de markt​​. Dit jaar staan er bijna 350 kramen verspreid over 12 locaties in de binnenstad van Haarlem. Deze spreiding zorgt voor een uitgestrekte en gevarieerde kerstervaring, waardoor bezoekers de gehele binnenstad kunnen verkennen in kerstsfeer​​​​.

Kerstmarkt Leiden

De kerstmarkt in Leiden biedt dit jaar een aantal evenementen waarbij bezoekers kunnen genieten van de feestelijke kerstsfeer. Hier zijn de details van de verschillende kerstmarkten: Deze markt vindt plaats op de Hooglandse Kerkgracht in Leiden. De Nostalgische Kerstmarkt biedt een unieke sfeer en is geopend van woensdag 13 tot en met zondag 17 december 2023, dagelijks van 12:00 tot 17:00 uur​​​​.

Tijdens deze periode wordt de stad omgetoverd tot een feestelijke locatie met kerstversieringen en activiteiten​​. Tijdens de Winter Wonder Weken in Leiden worden twee kerstmarkten uitgelicht: Books & Bites en de Nostalgische Kerstmarkt. Deze markten bieden een combinatie van gezellige kraampjes, lekker eten, en vermaak, wat zorgt voor het ultieme feestdagengevoel​​.

Country & Christmas Fair in Slot Zeist

De Country & Christmas Fair 2023 vindt plaats van dinsdag 21 tot en met zondag 26 november 2023 op Slot Zeist. Dit evenement belooft een feestelijke ervaring te worden in een sfeervolle en stijlvolle omgeving. Slot Zeist, bekend om zijn rijke historie en prachtige architectuur, vormt het decor voor deze kerstmarkt. De locatie draagt bij aan de unieke sfeer van het evenement, waardoor bezoekers zich in een bijzondere kerstwereld wanen​​​​.

De fair is gevuld met de gezelligheid van weelderige kerstbomen, lichtjes, zilverslingers, en glimmerballen. Bezoekers kunnen genieten van de geur van glühwein, poffertjes, en warme wafels, terwijl een Dickens-koor en de vrolijke klanken van Jingle Bells de kerstsfeer compleet maken​​.

Kerstmarkt op kasteel Groeneveld

De Trots Kerstmarkt bij Kasteel Groeneveld vindt plaats op 9 en 10 december 2023. Dit evenement, gehouden in de sfeervolle omgeving van Kasteel Groeneveld in Baarn, biedt bezoekers een unieke kerstervaring. Hier zijn enkele hoogtepunten van de kerstmarkt: De omgeving wordt omgetoverd tot een betoverend winterwonderland, compleet met sfeervol verlichte tuinen die bijdragen aan de magische kerstsfeer​​.

De markt biedt een podium aan trotse ondernemers die hun bijzondere producten aanbieden. Bezoekers kunnen unieke cadeaus en lekkernijen ontdekken, wat de markt een ideale plek maakt voor het vinden van speciale kerstcadeaus en het proeven van heerlijke seizoensgebonden traktaties​​. De Kerstmarkt is toegankelijk voor iedereen en de toegang is gratis. De markt is geopend van 10:00 tot 18:00 uur, waardoor bezoekers ruimschoots de tijd hebben om van de sfeer en de activiteiten te genieten​.

liefs Marion

Extra info

Eenzaam met de Kerst? Dit zijn de opties!
Kerstfeest in de sfeer van Charles Dickens
Hoe ga je om met feestdagenstress?
Zo dek je een feestelijke kersttafel!
De Spotify kerstmuziek lijst voor een sfeervolle kerst.
Zoetsappige kerstfilms. I love it!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *