De signalen van een hartinfarct, neem ze serieus!

Dat was een paar jaar geleden even schrikken hier. Leo werd met toeters en bellen naar het ziekenhuis gebracht wegens een hartinfarct. Eenmaal in het ziekenhuis werd hij direct gedotterd aan twee aderen. Daarna moest hij nog een paar weken rustig aan doen. Van het een op het andere moment is zijn leven veranderd en stond het op z’n kop. Gelukkig is het goed afgelopen en kan hij alles na vertellen en is hij inmiddels weer helemaal actief, maar dat had ook anders kunnen uitpakken.

De signalen van een hartinfarct, neem ze serieus!

EHBO kennis

Hier in huis is een behoorlijke EHBO kennis aanwezig. Rob heeft immers jarenlang als professioneel trauma acteur dagelijks gespeeld dat hij gewond is of een hartinfarct krijgt. Hij kent de signalen als geen ander. En toch… toch als het bij je thuis gebeurt, kan het gebeuren dat je bepaalde signalen over het hoofd ziet en niet gelijk met 112 belt. Dat komt vooral omdat het slachtoffer, in dit geval Leo, niet alle informatie geeft waardoor er een vertekend beeld ontstaat. En daarom schrijf ik dit blog, om dit onderwerp nog eens goed onder de aandacht te brengen, want boven de 50 worden de risico’s op een hartinfarct steeds groter. Mannen hebben tussen hun 55e en 65e een grotere kans op een hartinfarct dan vrouwen. Vrouwen zijn vaak iets ouder als een eerste infarct krijgen. Het is echter belangrijk dat je de symptomen herkent en direct bij 112 aan de bel trekt.

Direct 112 gebeld

Bij Leo is het gelukkig goed afgelopen, maar dat komt mede doordat ik in de ochtend direct 112 heb gebeld en niet naar Leo heb geluisterd. Ik ben godzijdank eigenwijs en vertrouwde erop dat op de meldkamer gekwalificeerde mensen werken die prima in staat zijn aan te geven of ik voor niks bel. Nadat ik de symptomen had doorgegeven stond er binnen 10 minuten een ambulance op de stoep. Direct werd er een hartfilmpje gemaakt met als uitslag: “Meneer, het filmpje laat duidelijke tekenen van een hartinfarct zien”. Direct werd er gebeld met een hartspecialist in het ziekenhuis en werd hij mee genomen. Eenmaal in het ziekenhuis was er al een operatiekamer in orde gemaakt en werd hij gedotterd…

Verloren tijd

Door het snelle ingrijpen van iedereen kan Leo het navertellen, maar als ik naar hem had geluisterd en gewoon een afspraak met de huisarts had gemaakt (en er dus veel tijd onnodig verloren was gegaan) had dit ook heel anders kunnen aflopen. Een hartinfarct is serieuze shit, niet iets om nonchalant mee om te springen. Had Leo dit zich beseft, dan had hij al veel eerder aan de bel getrokken. Maar hij heeft het zich niet gerealiseerd. Dit zijn toch dingen die alleen een ander overkomen? Hij had gewoon druk op de borst (kwam volgens hem door zijn nieuwe medicijnen), hij had enorme pijn in zijn linkerarm (dat kwam vast door een verkeerde beweging) en hij was erg misselijk (dat was toch de griep?). Voor alles had hij een verklaring, maar bij elkaar waren de signalen van het lichaam overduidelijk…

Doodsoorzaak nummer één bij vrouwen

Veel mensen denken dat kanker doodsoorzaak nummer één is, maar dat is bij vrouwen een misverstand. In Nederland overlijden jaarlijks zo’n 26.000 vrouwen aan hart- en vaatziekten. Zelfs artsen realiseren zich dit niet altijd. Onderzoek door Europese cardiologen heeft uitgewezen dat vrouwen minder vaak worden onderzocht op hartklachten, minder medicatie krijgen en minder vaak worden geopereerd aan vaatziekten dan mannen. Artsen denken (onterecht) in veel gevallen eerder aan overgangsklachten dan aan hart gerelateerde klachten.
Bron

Wat is een hartinfarct?

Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer één. Per dag krijgen ruim 90 mensen in Nederland een hartinfarct. Een hartinfarct ontstaat in de kransslagaders, dit zijn de bloedvaten aan de buitenkant van het hart. Deze bloedvaten moeten het hart van zuurstof voorzien en zijn dus erg belangrijk voor het hart. Bij een hartinfarct wordt echter één of meerdere aders afgesloten waardoor er geen (of nauwelijks) meer zuurstof bij het hart kan komen. Hierdoor kan de hartspier beschadigen en zelfs afsterven. De schade aan het hart is blijvend en daarom is een vlotte diagnose en start van de behandeling zo belangrijk.  Een hartinfarct wordt ook wel hartaanval genoemd.

Wat zijn de symptomen van een hartinfarct?

De symptomen van een hartinfarct, of naderende hartinfarct, verschillen tussen een man en vrouw. Bij een man zijn ze doorgaans wat duidelijker te herkennen dan bij een vrouw. Bij vrouwen worden ze namelijk nogal eens verward met overgangsklachten. Ook door artsen. Belangrijk dus om zelf heel scherp te blijven! Neem onderstaande symptomen dus altijd serieus!

Symptomen hartinfarct bij een man

Pijn/druk op de borst
Vermoeidheid
Benauwd en/of kortademig
Transpireren
Misselijk
Verlies van kracht in armen en benen
Pijn in de aderen

Symptomen hartinfarct bij een vrouw

Druk/pijn op de borst
Pijn tussen de schouderbladen
Pijn in de linkerarm
Duizelig
Transpireren
Misselijk/maagklachten
Kortademig
Duizelig
Snelle ademhaling
Onrustig gevoel
Vermoeidheid
Slapeloosheid
Pijn in onderbuik, kaak, nek of rug

Bij vrouwen uit een hartinfarct zich doorgaans met misselijkheid, vermoeidheid en kortademigheid en ontbreekt de drukkende pijn op de borst. Hierdoor kan het gebeuren dat de hartinfarct niet direct wordt herkend, terwijl toch ieder seconde belangrijk is. Hoe eerder je namelijk erbij bent, hoe minder schade voor het hart. En het hart is géén zelf herstellend orgaan, dus alle schade aan het hart is permanent.

De drukkende pijn in de borst kan uitstralen naar bovenarmen, hals, rug, kaak en maagstreek. Belangrijk om dus ook op deze symptomen te letten!

Risicofactoren voor een hartinfarct

Na een hartinfarct wordt er gekeken of er risicofactoren zijn die het infarct hebben veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan roken, een hoge bloeddruk, diabetes, overgewicht, langdurige stress en een verhoogd cholesterol. Stuk voor stuk dragen ze bij aan het vergroten van de kans op een hartinfarct. Belangrijk dus om deze risico’s te verkleinen, het liefst voor het te laat is. Natuurlijk kan erfelijkheid (slagaderverkalking) een rol spelen, maar een gezonde levensstijl is wel erg belangrijk en het verminderen van bepaalde risicofactoren en op een gezonde manier bewegen vermindert de kans op een nieuwe hartinfarct.

Volgens de Amerikaanse Hearttruth Campagne voor vrouwen kun je het risico op hartfalen met 82% verlagen door niet te roken, regelmatig te bewegen, overgewicht aan te pakken, gezond te eten en te letten op een goede bloeddruk.

liefs Marion

Extra info

Leven met de ziekte van Parkinson
De voordelen van aquasporten

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *