Zo dek je een feestelijke kersttafel!

Heb je met de kerstdagen de kinderen en misschien zelfs kleinkinderen over de vloer? Gezellig! Los van het menu, kun je ook alvast nadenken over de feestelijke kersttafel. Het dekken van de kersttafel is een belangrijk onderdeel van het kerstdiner. Het maakt het diner extra speciaal. In deze blog deel ik tips en ideeën over hoe je jouw kersttafel kunt dekken.

Zo dek je een feestelijke kersttafel!

Tafellinnen en servies

Begin met een schone, lege tafel. Kies een mooi tafelkleed of tafelloper die past bij het thema en de kleuren van je kerstdecoratie. Traditionele kleuren zijn rood, groen, goud en zilver, maar voel je vrij om te experimenteren met andere kleuren en patronen. Zorg ervoor dat je tafelkleed of loper mooi gestreken is voor een nette uitstraling.

Qua servies is het leuk om speciaal kerstservies te gebruiken, maar je kunt ook je gewone servies opfleuren met kerstelijke accenten zoals servetringen, decoratieve borden of kerstservetten.

Verlichting en sfeer

Verlichting speelt een belangrijke rol bij het creëren van de juiste sfeer. Kaarsen zijn een klassieke keuze. Plaats ze in veilige houders of gebruik LED-kaarsen voor een zorgeloze sfeer. Een kerststuk met dennenappels, takken, en kerstballen in het midden van de tafel kan ook als een mooi, natuurlijk middelpunt dienen. Je kunt echter ook kiezen voor een streng met LED-lampjes die je in het midden over de tafel drapeert. Ze zijn voor slechts een paar euro te koop (bijvoorbeeld Action) in allerlei vormen en kleuren. Ze werken gewoon op batterij, dus geen stroomdraden die over de tafel lopen.

Naamkaartjes en decoraties

Naamkaartjes zijn niet alleen praktisch, maar ook een mooie manier om je gasten te laten zien dat je aan hen hebt gedacht. Je kunt ze zelf maken of kant-en-klare kaartjes kopen. Versier je tafel verder met kleine kerstdecoraties zoals kerstballen, minikerstboompjes, of een slinger van lichtjes.

Het serveren van het eten

Bedenk van tevoren hoe je het eten wilt serveren. Ga je voor een buffetstijl, of serveer je elk gerecht aan tafel? Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is op tafel voor alle gerechten, en vergeet niet om plek te maken voor de wijn- en waterglazen.

Speciale aandacht voor kleinkinderen

Als er kleinkinderen bij zijn, is het leuk om voor hen een speciale hoek te creëren. Gebruik kleurrijk servies, kerstservetten met leuke prints, en misschien zelfs een kleine verrassing bij hun bord. Zorg voor voldoende vermaak tijdens het kerstdiner. Denk aan kleurplaten, spelletjes of een mooie kerstfilm.

Een zoet einde

Eindig je kerstdiner in stijl met een prachtig dessert. Presenteer het op een mooie schaal of in individuele porties. Denk aan klassieke kerstdesserts zoals kerstpudding, maar wees niet bang om iets nieuws te proberen.

Extra tips voor nog meer feestelijkheid!

Kies voor je kersttafel een humoristisch of onconventioneel thema. Denk bijvoorbeeld aan ‘Kerst in de Tropen’, ‘Retro Kerst’, of ‘Superhelden Kerst’. Zo’n thema geeft een leuke draai aan traditionele decoraties.

Laat de standaard kerstkleuren los en kies voor felle, ongebruikelijke kleuren. Combineer neontinten met traditionele kerstversieringen of gebruik pastelkleuren voor een zachte, speelse uitstraling.

Maak je eigen decoraties met een grappige twist. Denk aan kerstmannen met zonnebrillen, rendieren in zwemkleding, of kerstbomen versierd met ongewone voorwerpen zoals speelgoed of keukengerei.

Voeg interactieve elementen toe aan je tafel, zoals kerstcrackers met grappige cadeautjes of raadsels, of een ‘doe-het-zelf’ dessertstation waar gasten hun eigen kerstdessert kunnen samenstellen.

Gebruik servies en bestek dat past bij je thema. Dit kunnen kerstborden met grappige afbeeldingen zijn, glazen met humoristische teksten, of bestek in ongebruikelijke vormen.

Nodig je gasten uit om zich te kleden volgens het thema. Dit kan variëren van kersttruien met grappige prints tot volledige kostuums die aansluiten bij je thema.

Organiseer tijdens het diner kleine spelletjes of activiteiten. Denk aan een quiz over bizarre kerstfeiten of een wedstrijdje kerstliedjes zingen.

Maak naamkaartjes met bijnamen of grappige titels voor elke gast. Dit zorgt meteen voor gespreksstof en een luchtige sfeer aan tafel.

Stel een playlist samen met grappige kerstliedjes of onverwachte remixen van traditionele kerstnummers.

Neem het niet te serieus

Kerst gaat over samen zijn en genieten, dus maak het allemaal niet te groot en te serieus, zodat het alleen maar onnodige stress geeft. Probeer zowel van de voorpret te genieten als van het diner zelf!

Wij wensen jullie een fijne, sfeervolle en feestelijk kerstdiner!

Extra info

Eenzaam met de Kerst? Dit zijn de opties!
Kerstfeest in de sfeer van Charles Dickens
Hoe ga je om met feestdagenstress?
De Spotify kerstmuziek lijst voor een sfeervolle kerst.
De pareltjes onder de kerstmarkten in Nederland
Zoetsappige kerstfilms. I love it!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *