Nostalgisch smakelijk Sinterklaasfeest, zelf gemaakt!

Nog even en dan vaart Sinterklaas ons land weer binnen. In de supermarkten liggen de nostalgische lekkernijen natuurlijk al weken uitgestald. Beetje jammer, want hiermee gaat de glans er toch een beetje af. Zelf wacht ik er toch zo lang mogelijk mee, pas bij de aankomst van Sinterklaas staat hier een grote schaal met Sinterklaaslekkernijen op tafel. Zoonlief (inmiddels al ruim 18+) vindt dat nog steeds een fijn moment. Maar de lekkernijen voor een nostalgisch smakelijk Sinterklaasfeest zélf maken is natuurlijk nog veel leuker! (En lekkerder).

En super leuk om met de (klein)kinderen de keuken in te duiken en met elkaar aan het bakken te gaan, van al die lekkernijen! Dat is dubbel genieten!

Nostalgisch smakelijk Sinterklaasfeest, wat staat er op tafel?

Aroma’s van kruiden

De aroma’s van speculaaskruiden die door het huis zweven, vormen de essentie van deze tijd. Kruidnoten, kleine, kruidige koekjes, zijn niet alleen favoriet bij de kinderen maar roepen ook herinneringen op aan de kindertijd voor vele volwassenen. Speculaas, met zijn kenmerkende afbeeldingen van Sinterklaas en zijn paard, biedt een rijkere smaakervaring en herinnert iedereen eraan hoe deze traditie generaties lang is gekoesterd.

Een andere delicatesse is de banketstaaf of -letter, een luxueus gebak van bladerdeeg gevuld met zoete amandelspijs, vaak gevormd in de eerste letter van iemands naam, is een geschenk op zich. Deze lekkernijen zijn niet alleen een traktatie voor de smaakpapillen maar ook symbolen van de gezelligheid en het samenzijn dat Sinterklaas met zich meebrengt. Met onderstaande recepten ben je verzekerd van een smakelijk Sinterklaasfeest.

Magie van Sinterklaas

De nostalgie van Sinterklaas is een verzameling van geuren, smaken en geluiden: van de schalkse knipoog van Piet tot de opwinding van het zetten van een schoen en het zingen van Sinterklaasliedjes in de hoop op wat lekkers. Het is een tijd waarin men terugdenkt aan de onschuld van de jeugd, het geloof in de magie van Sinterklaas, en de vreugde van het samen zijn.

Basisrecept kruidnoten

Dit recept is eenvoudig en leuk om te maken, zowel voor volwassenen als voor kinderen.

Ingrediënten

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 100 gram ongezouten boter (op kamertemperatuur)
  • 4 eetlepels melk
  • 2 theelepels speculaaskruiden (een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardemom, en witte peper)
  • Snufje zout

Bereidingswijze

Voorbereiden
Verwarm de oven voor op 160°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Deeg maken
Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel, de bruine basterdsuiker, de speculaaskruiden en een snufje zout. Voeg de boter en melk toe en kneed het geheel tot een stevig deeg.

Balletjes vormen
Maak kleine balletjes van het deeg (ongeveer de grootte van een knikker). Leg ze op de bakplaat en druk ze een beetje plat.

Bakken
Bak de kruidnoten in de oven voor ongeveer 15-20 minuten, of totdat ze mooi goudbruin zijn.

Afkoelen
Laat de kruidnoten afkoelen op een rooster. Ze worden harder naarmate ze afkoelen.

Basisrecept speculaas

Speculaas is een traditioneel Nederlands koekje, bekend om zijn rijke kruidensmaak en vaak geassocieerd met het Sinterklaasfeest. Hieronder vind je een basisrecept voor het maken van speculaas.

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 200 gram koude ongezouten boter, in blokjes gesneden
  • 4 theelepels speculaaskruiden (een mix van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardemom, en witte peper)
  • ½ theelepel bakpoeder
  • Snufje zout
  • 3 eetlepels melk
  • Eventueel: amandelschaafsel voor decoratie

Bereidingswijze

Voorbereiden
Meng in een grote kom de bloem, basterdsuiker, speculaaskruiden, bakpoeder en een snufje zout.

Boter toevoegen
Voeg de koude boterblokjes toe aan het bloemmengsel. Gebruik je vingertoppen of een keukenmachine om de boter in het bloemmengsel te werken totdat het mengsel een kruimelige textuur heeft.

Deeg vormen
Voeg de melk toe en kneed het mengsel tot een samenhangend deeg. Als het deeg te droog is, kun je een beetje extra melk toevoegen.

Rusten
Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast. Dit helpt de smaken te ontwikkelen en maakt het deeg makkelijker te hanteren.

Oven voorverwarmen
Verwarm de oven voor op 175°C.

Uitrollen
Bestuif een werkoppervlak met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 3-5 mm. Als je speculaasvormen hebt, kun je die nu gebruiken om figuren uit het deeg te snijden. Geen speculaasvormen? Gebruik dan een mes om rechthoeken of andere vormen uit te snijden.

Bakken
Leg de uitgesneden speculaas op een met bakpapier beklede bakplaat. Je kunt de bovenkant van de koekjes eventueel bestrooien met amandelschaafsel. Bak de speculaas in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, of tot ze goudbruin zijn.

Afkoelen
Laat de speculaas afkoelen op een rooster voordat je ze serveert.

Basiscrecept banketstaaf

Banketstaaf, ook bekend als amandelstaaf is een eenvoudig recept, maar heerlijk en feestelijk. Hier is hoe je het kunt maken:

Ingrediënten

  • 300 gram bladerdeeg (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
  • 300 gram amandelspijs
  • 1 ei (klein, losgeklopt)
  • Een beetje bloem voor het bestuiven
  • Eventueel: poedersuiker voor decoratie

Bereidingswijze

Voorbereiden
Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Amandelspijs
Kneed het amandelspijs met een beetje van het losgeklopte ei tot het soepel is. Vorm het spijs in een lange rol, ongeveer zo lang als het bladerdeeg.

Bladerdeeg uitrollen
Bestuif je werkoppervlak met een beetje bloem. Rol het bladerdeeg uit tot een rechthoekige lap die groot genoeg is om de amandelspijsrol volledig te bedekken.

Samenvoegen
Leg de rol amandelspijs in het midden van het bladerdeeg. Vouw het bladerdeeg om de amandelspijs heen en druk de naden goed aan. Zorg dat de naad aan de onderkant van de banketstaaf ligt.

Bestrijken met ei
Leg de banketstaaf met de naad naar beneden op de bakplaat. Bestrijk de bovenkant van de banketstaaf licht met het overgebleven losgeklopte ei.

Bakken
Bak de banketstaaf in de voorverwarmde oven voor ongeveer 25 tot 30 minuten, of totdat het bladerdeeg goudbruin en krokant is.

Afkoelen en serveren
Laat de banketstaaf een beetje afkoelen op de bakplaat en bestrooi het eventueel met wat poedersuiker voor het serveren.

De banketstaaf is het lekkerst als hij nog een beetje warm is. Het is perfect voor bij de koffie of thee en brengt een echte feestelijke sfeer in huis!

Nostalgisch smakelijk Sinterklaasfeest

Geniet van al deze lekkernijen. Ik wens jullie een nostalgisch smakelijk Sinterklaasfeest! Geniet van de gezelligheid, geniet van het lekkers en geniet vooral van elkaar!

liefs Marion

Extra info

De geschiedenis van het paard van Sinterklaas
Drie heerlijke herfstrecepten om warm van te worden!
Verleid je partner met de charme van de traditionele Franse keuken
Ouderwetse Hollandse Stoofpotten, waarom zijn ze populair?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *