Hoe ga je om met feestdagenstress?

De decembermaand is een gezellige tijd maar vooral ook een hele drukke. Misschien komen alle kinderen en kleinkinderen wel bij je eten met de kerstdagen. Dat betekent een hoop geregel: huis versieren, kerstdiner samenstellen, boodschappen doen, voorkoken, kersttafel dekken, misschien wel kerstcadeautjes kopen. Degene die komen eten hebben het maar makkelijk. Ze hoeven alleen maar aan te schuiven, maar jij zit met de feestdagenstress, al dagen van te voren. Want hoe maak je er dit jaar opnieuw een groot succes van? Om de feestdagen ook voor jou zo leuk en ontspannen mogelijk te maken, een paar tips om de feestdagenstress binnen de perken te houden.

Hoe ga je om met feestdagenstress?

Plan vooruit

Een van de beste manieren om stress te verminderen, is door vroegtijdig te beginnen. Plan je cadeau-aankopen en menu’s ruim van tevoren. Hierdoor vermijd je last-minute chaos en heb je meer tijd om van de feestdagen te genieten.

Schrijf op wat je moet doen en kopen. Dit helpt om je gedachten te ordenen en zorgt voor een overzichtelijk plan van aanpak.

Stel realistische verwachtingen

Alles perfect willen doen, is een recept voor stress. Accepteer dat niet alles vlekkeloos zal verlopen en dat is oké. Je hoeft niet op elke uitnodiging in te gaan. Kies ervoor om tijd door te brengen met mensen die je energie geven in plaats van kosten.

Budgetbeheer

Geldzorgen zijn een grote stressfactor tijdens de feestdagen. Bepaal van tevoren hoeveel je wilt uitgeven en houd je hieraan. Een zelfgemaakt cadeau of een gezamenlijke activiteit kan veel betekenisvoller zijn dan iets duurs.

Tijd voor jezelf

Zorg voor voldoende momenten van rust. Lees een boek, neem een bad, of ga een stuk wandelen. Fysieke activiteit is een geweldige manier om stress te verminderen. Een dagelijkse wandeling of yoga kan wonderen doen.

De kracht van tradities

Tradities kunnen een gevoel van verbondenheid en comfort bieden. Of het nu gaat om het bakken van koekjes of het kijken naar een specifieke film, houd vast aan deze kleine rituelen.

Sta open voor nieuwe manieren om de feestdagen te vieren. Dit kan frisse energie en plezier brengen.

Samenzijn is belangrijker dan perfectie

Uiteindelijk gaat het om de tijd die je met dierbaren doorbrengt, niet om het perfecte diner of de perfecte decoratie. Soms zijn het de kleine momenten die de mooiste herinneringen creëren. Een lach, een knuffel, een mooi gesprek.

Houd het licht en leuk

Feestdagenstress is normaal, maar met wat planning, realistische verwachtingen en tijd voor jezelf, kun je het beheersbaar houden. Onthoud dat het gaat om samenzijn, tradities en het creëren van warme herinneringen. Laat de stress los en geniet van deze bijzondere tijd van het jaar!

Extra info

Zo dek je een feestelijke kersttafel!
De Spotify kerstmuziek lijst voor een sfeervolle kerst.
De pareltjes onder de kerstmarkten in Nederland
Zoetsappige kerstfilms. I love it!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *