Het leven is één groot feest!

Het leven is één groot feest!

Waar we vroeger een feestje gaven als we verloofden en trouwden en oké, als we geslaagd waren, lijkt het tegenwoordig wel of er steeds meer redenen zijn om een feestje te geven. Niks mis met een heerlijk feest, natuurlijk, maar moeten we echt met al die (naar mijn idee vooral uit Amerika overgewaaide) feesten meedoen? Of is het oké om gewoon je eigen feesten te vieren en met deze nieuwe feesthype niet mee te doen?

Wel of geen welkome hype?

Persoonlijk vind ik het geven van een feest iets heel persoonlijks. Al zou ik, bij wijze van spreken, een feest willen geven omdat ik veilig de trap af ben gekomen, dan moet ik dat lekker doen. Maar: je kunt natuurlijk niet verwachten dat iedereen het ook nodig vind om naar een feest te komen waar ze de zin niet van inzien. Hoewel de meeste mensen een gezellig samenzijn niet snel zullen afslaan…

Wil je graag een babyshower geven of een gender reveal party? Vooral de oudere generatie zal hier toch anders tegenaan kijken. En misschien wel commentaar geven. Andersom: moeten wij, ouderen, wel commentaar geven? Want waarom zouden de jongeren hun blijdschap over de komst van een baby niet mogen vieren? Het is immers iets om heel blij mee te zijn! En dat wij misschien wat raar er tegenaan kijken dat het geslacht en soms zelfs de naam al bekend gemaakt wordt: tja, het is nu gewoon en dus zullen wij het daar mee moeten doen. Want wat is er eigenlijk op tegen om het openbaar te maken? Is dat niet enkel en alleen maar omdat we dat van vroeger uit niet gewend zijn? Zelf zou ik er niet voor kiezen, omdat het juist zo leuk is om het te vertellen als het geboren is, maar dat is niets meer of minder dan een eigen persoonlijke beleving…

Het leven is één groot feest!

Wat voor een soort feestjes zijn er tegenwoordig allemaal?

Ben je uitgenodigd voor een feest, maar snap je eigenlijk niet waar deze happening nu eigenlijk om draait? Dan hier een korte uitleg!

Babyshowers

Een bayshower moet je eignelijk zien als een cadeautje voor de aanstaande moeder. Haar vriendinnen of zussen, bijvoorbeeld, organiseren dit feest dus in het geheim (dus mondje houden!). Vaak wordt de accommodatie waar de moeder heen gelokt wordt, versierd met roze of blauwe ballonnen en slingers. Natuurlijk krijgt ze leuke babycadeautjes en wordt ze lekker verrast met lieve dingen.

Gender reveal party

Bij dit feest draait het ook om het ongeboren kind, alleen zal dit feest gegeven worden door de aanstaande ouders. Met dit feest willen zij bekend maken of de baby een jongen of een meisje is. Vaak gebeurt dit heel origineel. Met een taart, bijvoorbeeld, die aan de binnenkant de kleur heeft die het geslacht verklapt. Bij het aansnijden wordt het dus onthuld! Ook lees je weleens dat ook de ouders het nog niet weten. De bakker krijgt stiekem door om welk geslacht het gaat en verwerkt dit in de taart. Dan is het feest dus alsnog een grote verrassing, ook voor de ouders zelf! Ook zij komen er dan op het feest zelf pas achter of ze een zoon of dochter krijgen. Wie je voor zo’n feest uitnodigt? De mensen met wie je zoiets intiems wilt delen. Dit kan dus alleen familie en hele goede vrienden zijn. Maar er zullen er ook zijn, die het wel gezellig vinden om ook de collega’s en alle mensen uit de straat uit te nodigen!

Sweet Sixteen

Tja, je kind wordt zestien en dat wil je uiteraard vieren! Ook dit feest komt uit Amerika vandaan en zou toch een beetje de sfeer van glitter & glamour om zich heen hebben hangen. Maar uiteraard kan je het zo gek maken als je zelf wilt!

Het leven is één groot feest!

21-diner

En vijf jaar later worden ze 21… Vroeger was dit vooral een studentengebeuren, maar raakt steeds meer ingeburgerd: een etentje ter ere van je 21e verjaardag. Eigenlijk vond ik vroeger deze leeftijd veel meer zeggen dan tegenwoordig, want ze zijn immers met 18 al volwassen. Het financieel op eigen benen moeten staan, zegt blijkbaar ook nog genoeg om dit extra te vieren. In Amerika schijn je dan eindelijk alcohol te mogen…Vaak worden er extra dingen gedaan als terugblikken naar wat er allemaal is gebeurd. Soms grappig, soms toch wel een beetje gênant.. Officieel nodigen meiden alleen vriendinnen uit en mannen dus alleen kerels en wordt het etentje bij je ouders gegeven. Ook een mooi moment om je ouders nog even extra te bedanken!

Welcome Home party

Eigenlijk niets nieuws onder de zon: je bent blij dat iemand weer thuiskomt en dus geef je een welkomstparty. Of jij dat als gast ook zo ziet, is misschien een ander verhaal. Maar kom op: wat is er mis met een feestje?

Bridal shower

Alsof een vrijgezellenfeest en de bruiloft zelf nog niet genoeg is… Tegenwoordig wordt er ook hier een bridal shower gevierd. Inderdaad, weer zo’n overgevlogen feest uit Amerika en natuurlijk een beetje vergelijkbaar met zo’n babyshower. Een beetje dubbelop vind ik het wel, als je ook nog een vrijgezellenfeest organiseer voor de bruid. Maar goed: het staat iedereen natuurlijk vrij om de bruid te verrassen met een bridal shower. Eigenlijk schijnt de bridal shower in Nederland en België ontstaan te zijn, om een soort bruidsschat te kunnen verzamelen als de ouders niet genoeg financiën hadden om zelf deze schat te betalen aan de familie van de bruidegom. Tegenwoordig worden er in Amerika dus bridal showers voor het leuk gegeven, waarbij de bruid overladen wordt met geschenkjes. In Nederland is deze shower dus weer terug komen waaien ;-), maar nog volledig los van tradities. Dus iedereen kan er een eigen leuke draai aan geven!

Rehearsal diner

Ik beken, toen ik de term de eerste keer tegenkwam had ik echt geen idee wat dit nu weer was. Maar ook dit blijkt met de grote dag te maken te hebben! Het is een diner op de avond voor de bruiloft, met directe familie en eventueel goede vrienden. Heb je gasten vanuit het buitenland, dan kan je die uiteraard ook alvast uitnodigen, want ja, die komen toch maar mooi voor jou van ver… Het is een beetje als opwarmertje bedoeld en je hebt de kans om alvast mensen te bedanken voor alle hulp die ze hebben gegeven bij het organiseren van de bruiloft. De families en eventuele vrienden leren elkaar alvast een beetje beter kennen en…eh…misschien is het inderdaad wel een rustiger voorproefje voor de bruiloft dan de traditionele vrijgezellenavond ;-).
Maar dat bedanken: dat doe je toch gewoon aan het einde van je bruiloft, of zie ik dat nu weer verkeerd?

Sara of Abraham gezien?

Tja, natuurlijk, wij hebben het al gehad. Heb jij een feest gegeven? Er zijn groepen vriendinnen, die met elkaar iets leuks gaan doen om zo’n verjaardag te vieren. Anderen vinden het onzin en maken er niets bijzonders van. Bij veel mensen valt het samen met hun 25 jarig huwelijksfeest (in ieder geval in mijn omgeving) en vieren ze het maar meteen tegelijk. Uiteraard hoort er wel een Abraham of Sara in de tuin te staan…toch?

Wel of niet vieren?

Moet je nu echt meedoen aan al die feesten? Natuurlijk ben je daar helemaal vrij in. Heb jij geen zin in dit soort extra feesten? Dan zal niemand jou kunnen verplichten om hier aan mee te doen en zeker niet dat je dit soort dingen ook nog eens moet organiseren! Vind je sommige feesten een beetje erg overdreven? Natuurlijk mag je dat vinden. Eerlijk gezegd haal ik hier en daar ook wel eens mijn wenkbrauwen op. Maar een feestje als een verrassing organiseren voor iemand waar je van houdt: zeg nou ook een beetje zelf, zo erg is dat nou ook weer niet, toch?

Extra info

De 5 leukste party’s voor 50-plussers!
Keltfest mei 2019 – Wat is er te doen?
Zoetsappige kerstfilms. I love it!
Meer leuke uittips & ervaringsverslagen
Kerstpakketten, wat leuk!
Aanraders voor een geslaagde spelletjesavond!
Welkom in de parenclub
De vooroordelen voorbij: Vakantie vieren op een cruiseschip
De tien leukste series op dit moment – Welke serie moet je gewoon gezien hebben

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

Het leven is één groot feest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *