Eenzaamheid: wat kan je er aan doen?

Eenzaamheid: wat kan je er aan doen?

Je hebt het vast ooit wel eens gedacht: dát gaat mij niet overkomen! Eenzaamheid: veel ouderen (maar ook jongere mensen!) voelen zich eenzaam. In een wereld waar online bezig zijn vaak belangrijker geworden is dan even fysiek op bezoek gaan, ligt eenzaamheid misschien nog wel meer op de loer dan vroeger.

Druk druk druk

We hebben het druk, druk, druk. Maar als die drukte er niet is, komen we erachter dat er ook niemand meer is. Niemand om mee te kletsen, om dingen mee te doen, om bij uit te huilen. Of je bent alleen komen te staan en je weet niet meer hoe nu verder…

Eenzame mensen moeten hulp durven vragen

Alleen zijn of eenzaam zijn

Alleen zijn of eenzaam zijn: hoewel het als synoniemen klinkt, dat is het niet! Iemand kan zich ontzettend eenzaam voelen terwijl hij of zij de hele dag omringd wordt door andere mensen. Is dit de eenzaamheid die jij ervaart, dan gaat het dus vooral om echt persoonlijke verbinding. Je kunt natuurlijk nog meer op zoek gaan naar activiteiten. Maar jij bent meer zoekende naar iemand met wie je echt praten kan, met wie je gevoelens kunt delen, dor wie je je gekend voelt. Een nieuwe partner is dan misschien wel de juiste oplossing voor je! Of een lotgenotengroep als je nog helemaal niet toe bent aan een ander. Misschien niet altijd makkelijk, maar je geeft jezelf wel de kans om die verstikkende eenzaamheid te kunnen delen en daarmee minder zwaar te maken.

Ben je vooral eenzaam omdat je echt alleen bent, dan zijn er talloze mogelijkheden om dit op te lossen.

Eenzaamheid: wat kan je er aan doen?

Blijf niet binnen zitten!

Thuis, in je eentje zitten kniezen, daar wordt uiteraard niemand wijzer van. Je zult er wel zelf wat aan willen en moeten doen. Ga er lekker op uit en ontmoet mensen. Dit kan al heel simpel door gesprekjes aan te knopen met bekenden die je tegenkomt in de winkel of op straat. Natuurlijk zal dit niet meteen jouw eenzaamheid wegnemen, maar het is alvast een simpel begin! Ik ken een vrouw die wel treurt omdat zij weinig te doen heeft en nergens komt, maar er zelf ook niets voor doet. Niets anders dan afwachten of ze misschien eens uitgenodigd wordt en verder hangt ze maar wat aan haar tafel… Tja, zo wordt het natuurlijk nooit iets!

Verenigingen

Een open deur, maar o, zo waar: een vereniging is een ideale plek om contact te maken met andere mensen en nieuwe vriendschappen te sluiten. Je hoeft hiervoor echt niet meteen te denken aan alleenstaandenclubs en dat soort zaken. Bedenk eens wat je altijd leuk vond om te doen en kijk eens of er iets in de buurt is, waar jouw oude hobby wordt uitgeoefend in clubverband. Zo sla je meteen twee vliegen in één klap. Door niet alleen af en toe er eens heen te gaan, maar actief deel te nemen maak je op een leuke manier nieuwe vrienden!

Eenzaamheid: wat kan je er aan doen?

Toch die club…

Je wil wel naar een club voor ouderen, bijvoorbeeld, maar je durft niet. Ze zullen je vast aanstaren en je wil zeker niet zielig gevonden worden. Maak je zelf niet banger dan nodig is. Vergeet niet dat deze mensen zelf ook ooit voor het eerst naar deze club, soos of hoe het ook heten mag, zijn gekomen. Dus waarom denk je dat jij anders bent dan zij?

Eenzame ouderen: help ze!

Alle verhalen die je hoort, ontroeren je. Mij wel, tenminste. Tehuizen vol met bejaarden, zonder bezoek. Enkel en alleen omdat niemand tijd voor ze heeft of omdat de kinderen allemaal zo ver weg wonen. Je hebt je leven lang hard geknokt en nu je oud geworden bent, heb je afgedaan. Opgesloten misschien zelfs wel! Zíj verdienen ook aandacht, net als ieder ander mens. Een mens is een kuddedier en een eerste levensbehoefte is dus CONTACT. Ben jij eenzaam? Waarom ga je dan niet vrijwilligerswerk doen bij deze oudjes? Een luisterend oor bieden. En weet je wat zo mooi is? Je helpt niet alleen hen, maar ook meteen jezelf. Want iets voor een ander doen, maakt je gelukkig! Wetenschappelijk bewezen! Gelukkig en eenzaam zijn: volgens mij bestaat dat niet…

En als het echt niet lukt

Wil je heel graag iets aan jouw eenzaamheid doen, maar lukt het niet? Een luisterend oor kan je altijd vinden en dat luisterend oor is vast verbonden met een mond, die goede raad weet te geven. Alleen al erover praten kan enorm opluchten en de ruimte die dit geeft kan jou al zelf de oplossingen geven. Ga naar de huisarts voor advies! Blijf niet alleen met je sombere gevoelen rondlopen. Als je er niet over praat, zal ook niemand weten dat je deze behoefte hebt!

Extra info

Een huisdier tegen eenzaamheid: wel of niet doen?
Compassie is de sleutel naar geluk
Eenzame mensen moeten hulp durven vragen
Vrouwen lijken vogelvrij…
In 3 stappen van weten naar doen
Ben jij soms je partner ook even zat?
Aanraders voor een geslaagde spelletjesavond!
Een gepassioneerd en vervuld leven in 5 stappen
5 toegangspoorten naar Leven in het nu
Ontdek de mooiste plekken van Nederland op het water
De leukste vrijetijdsbestedingen
5 misverstanden over passie

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

Eenzaamheid: wat kan je er aan doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *