Een gepassioneerd en vervuld leven in 5 stappen

Een gepassioneerd en vervuld leven in 5 stappen

Om een gepassioneerd, vervuld en vreugdevol leven te leiden hoef je niet te zoeken naar één passie. Uit onderzoek (van o.a. Seligman) is zelfs gebleken dat gebleken dat de sleutel tot zingeving, een vervuld leven of een leuke baan, helemaal niet te maken heeft met het volgen van je passie. Het heeft te maken met hoe je van betekenis bent voor anderen en de wereld.
In mijn vorige artikel schreef ik over de 5 misverstanden van passie. Hier deel ik met jou hoe jij in 5 stappen een vervuld, gepassioneerd en vreugdevol leven creëert.

Stap 1 – Leef volgens ZIJN – DOEN – HEBBEN

Vaak proberen mensen hun leven achterstevoren te leven:

Ze proberen meer dingen of meer geld te hebben, om meer te kunnen doen wat ze willen, in de hoop dat ze gelukkiger worden.
Het werkt eigenlijk net andersom. Je moet eerst zijn wie je werkelijk bent en vervolgens doen wat je moet doen, om te hebben wat je wilt.

Margaret Young

Ik heb ervaren dat je meer vreugde en geluk ervaart als je leeft in de volgorde ZIJN – DOEN – HEBBEN. De meeste mensen leven hun leven andersom. Ze zijn gericht op: wat wil ik hebben en wat kan ik doen om dat te krijgen? Hier zijn ook alle reclames op gebaseerd. Als je dit product koopt, word je vanzelf gelukkiger, leef je prettiger, heb je meer plezier, is het gezelliger enzovoort. En het stellen van doelen gaat vaak niet verder dan: wat wil ik ‘hebben’, hoe ga ik dat ‘doen’ en wat heb ik daarvoor nodig? Ze zijn daardoor zo druk bezig met DOEN en HEBBEN, dat ze het ZIJN vergeten. Terwijl het ZIJN een belangrijke sleutel is om zingeving en betekenis in je leven te creëren.

In het ZIJN zitten jouw belangrijke waarden en je zielsverlangens. Wat vind jij écht belangrijk in het leven? De antwoorden die ik doorgaans hoor, zijn: tijd voor mezelf, gezin, familie en vrienden, mijn werk, mijn persoonlijke ontwikkeling. Ook hoor ik vaak belangrijke waarden als harmonie, vrijheid, onafhankelijkheid, rust en balans voorbijkomen.

Maak contact met wat voor jou belangrijk is, met dat waar jij van houdt, waar jij blij van wordt. Dat is wie jij werkelijk bent. Laat je niet weerhouden door de do’s-and-don’ts van onze maatschappij. Blijf bij jezelf. Maak contact met je hart en je ware verlangen en zet dit in de wereld. Dan stromen de energie en de inspiratie en voel je je gepassioneerd. Geef zélf betekenis aan de dingen, mensen en situaties om je heen en zet elke dag je grootst mogelijke kleine stap op weg naar ZIJN.

Een gepassioneerd en vervuld leven in 5 stappen

Stap 2 – Zorg voor groei en ontwikkeling

Onze ziel wil groeien en ontwikkelen. Groeien en ontwikkelen is natuurlijk. Kijk maar eens naar de natuur. Alles groeit, ieder jaar weer. Alleen je ego heeft behoefte aan zekerheid en veiligheid. Dit kan wel voor een innerlijk conflict zorgen als jij aan de rand van je comfortzone staat. Wanneer je op een kruispunt staat in je leven. Je ziel wil vooruit, maar je ego zegt dingen als: ‘Zou je dit nu wel doen?’ ‘Je hebt het toch goed’, ‘Kun je dit wel, heb je wel ervaring genoeg?’, ‘Verdien je wel genoeg geld als je nu je hart volgt?’.

Soms luister je naar de stem van je ego en verval je weer in de waan van alledag. Dat gaat een tijdje goed, maar meestal blijft er toch iets knagen. Je wil meer uit jezelf en het leven halen. Waag daarom die sprong in het onbekende. Blijf leren en ontwikkelen, want dat geeft betekenis aan je leven. Blijf uitdagingen aangaan, want dat maakt veel positieve energie (= passie) vrij. Dan zit je in een flow.

Stap 3 – Je hoeft het niet alleen te doen

Omring je met mensen die jou positieve energie geven en jou motiveren, stimuleren en waarderen. Creëer je eigen groep van gelijkgestemde mensen met dezelfde idealen, bij wie je helemaal kunt zijn wie je bent. Verbinding maken met anderen is belangrijk. Je hoeft het niet alleen te doen. Mensen die jou afkeuren, die niet in jou geloven, halen je naar beneden en doven jouw passie, jouw vuur. Het blijft dan wel vanbinnen branden, maar het kan er niet uit en dat voelt heel onbevredigend en kan zelfs leiden tot ziekte.

Contact en verbinding met gelijkgestemden is belangrijk, dan voel je gesteunt, getroost en heel. Omring je daarom met mensen die jou positief ondersteunen. Dat is een belangrijke factor om je gelukkig te voelen, om te groeien en je passie te laten stromen.

Als je in je omgeving geen vrienden, familie en collega’s hebt, sluit je dan aan bij een community of start er zelf eentje, zoals ik heb gedaan met de KIBA Community op Facebook. Ga een opleiding volgen of laat je inspireren door mensen die jij bewondert. Volg deze mensen op social media, volg hun (online) masterclasses of lees hun boeken.

Een gepassioneerd en vervuld leven in 5 stappen

Stap 4 – Gebruik je kwaliteiten en zet je kwaliteiten in

Kwaliteiten noem je in het Engels ‘gifts’, geschenken. En dat zijn ze ook. Het zijn geschenken voor jezelf én je omgeving. Als jij je kwaliteiten inzet en je volle potentieel leeft, dan voel je voldoening, dan zit je in een flow en voel je je gepassioneerd.

Doe daarom de dingen waar je goed in bent en word steeds beter in wat je al kunt. Er zijn stromingen die zeggen dat je juist de dingen moet leren waar je niet goed in bent. En er zijn stromingen die je aanmoedigen om te ontwikkelen wat in aanleg al in je zit. Ik ben voor deze laatste stroming. Want ik ben voor moeiteloosheid. Als je doet waar je aanleg voor hebt, dan gaat het allemaal veel gemakkelijker.

Door jouw kwaliteiten in te zetten en dit te delen met de wereld maak jij op jouw manier de wereld een beetje mooier.

Stap 5 – Geef je kennis en ervaring door

Mensen zijn het gelukkigst als ze van betekenis zijn voor anderen en de omgeving. Hiervoor hoef je geen expert in een bepaald vakgebied of een hulpverlener te zijn. Je kunt op elk moment iets voor een ander betekenen. Dat kan een glimlach zijn, een compliment, een arm om te troosten of een schouder om op te huilen, of gewoon attent zijn, aan iemand denken. Sta erbij stil hoe jij herinnerd wil worden. Wat zou jij fijn vinden wat mensen over je zeggen als je er niet meer bent? En toon deze eigenschappen nu in je dagelijkse leven. Dan voel je je gelukkig en ervaar je voldoening. Dan stroomt de passie door je aderen.

Deze tekst komt uit mijn boek #andersdenkenandersvoelenandersdoen. Je leert hierin hoe je stopt met oordelen, zodat je vrij bent om te zijn wie je werkelijk bent en hoe je in vreugde en overvloed je leven leeft. Je kunt hier het eerste hoofdstuk gratis downloaden.

liefs sabine

(Auteur van Anders Denken, anders Voelen, anders Doen)

Extra info

Compassie is de sleutel tot geluk
Eenzame mensen moeten hulp durven vragen
De leukste vrijetijdsbestedingen
Eenzaamheid: wat kan je er aan doen?
5 misverstanden over passie
Werk en leven
5 toegangspoorten naar Leven in het nu
In 3 stappen van weten naar doen
Gezond en lekker in je vel
Anders Denken, anders Voelen, anders Doen

Bronvermelding

Tekst: Sabine Hess
© afbeelding: 123rf.com

Een gepassioneerd en vervuld leven in 5 stappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *