Aanraders voor een geslaagde spelletjesavond

Spelletjesavond - Aanraders voor een geslaagde spelletjesavond

Wij houden hier wel van een spelletje, met elkaar, familie of met vrienden. Zo leggen we op zondagavond regelmatig een klaverjasje met mijn vader, organiseren we zo nu en dan een spelletjesavond met familie en/of vrienden (of gewoon met elkaar) en ook op oudejaarsavond is spelletjesavond vaste prik.

Enorme berg spelletjes

Tijdens zo’n avond staat er een enorme berg spelletjes in de kamer, waar we dan vaak steeds weer dezelfde spellen uit kiezen. Gewoon omdat we weten dat het met die spellen altijd gezellig gaat worden. Voor een spelletjesavond laat Rocco (en vaak ook zijn vrienden) zijn pixels even met rust. En gelijk heeft hij. Want het is veel gezelliger om met elkaar te spelen, dan in je eentje op zo’n scherm.

Wat is nog leuk boven de 15?

Maar wat zijn nou leuke spellen voor 15-plussers? En dan ook nog eens in combinatie met 50-plussers? Het is van zo’n avond natuurlijk wel de bedoeling dat iedereen het naar zijn zin gaat krijgen!
Toen ik een paar weken geleden bij de presentatie van het genomineerde speelgoed van het jaar aanwezig was, kwam ik het spel “What do you Meme?” tegen. Na een korte uitleg, wist ik direct: “Dit wordt een nieuwe favoriet spel! Dit gaat zo’n spel worden die ook steevast op de spelletjesstapel terecht gaat komen en ook nog eens gekozen gaat worden.”

En ik bleek natuurlijk gelijk te krijgen. Ik ken mijn pappenheimers. Sterker, Megableu stuurde ons maar liefst twee soortgelijke spellen toe. Want naast “What do you Meme?” ontvingen we ook “Relative Insanity”. En eerlijk gezegd weet ik niet zo goed welke van deze twee spellen ik nou eigenlijk het leukste vond. Maar laat ik niet op de feiten vooruitlopen en de spellen één voor één aan jullie voorstellen.

Spelletjesavond - Aanraders voor een geslaagde spelletjesavond

What do you Meme?

Als je boven de 50 bent, weet je misschien niet direct wat een “Meme” is. Als je echter pubers in huis hebt, dan is de kans groot dat je het juist wel weet! Voor iedereen die het nog niet weet, een Meme is een afbeelding waar een grappige of toepasselijke tekst bij wordt verzonnen. Je kunt je voorstellen dat Memes heel populair zijn op social media en om door te sturen via de app.

Combinatie verbeelding en humor

Het gaat hier om een combinatie van verbeelding en een goed gevoel van humor. Vaak met een behoorlijke dosis sarcasme en/of cynisme. En daar draait dit spel dus om. Je hebt namelijk een grote stapel met afbeeldingen en je hebt een nog grotere stapel met tekstkaarten. Je krijgt zeven tekstkaarten in je handen. Er wordt een afbeelding getrokken en dan zoek jij in je hand de meest toepasselijke of aller grappigste tekst uit en geeft die aan de spelleider. De spelleider verzamelt alle kaarten en leest ze één voor één voor. Hij bepaalt wie de allerbeste, vetste, hardste of liefste combinatie heeft gemaakt en dat wordt dan de winnende Meme.

Als ik het zo uitleg, krijg ik een beetje het idee dat ik iemand moet vertellen hoe geweldig lekker mijn zelfgemaakte erwtensoep van gisterenavond was (wat die ook daadwerkelijk was). Maar die moet je natuurlijk gewoon zelf hebben gegeten om dat te kunnen beamen. Zo ook dit spel. Dit spel moet je gewoon zelf hebben gespeeld om te snappen dat het garant staat voor een avond enorm veel lachen. Hier hebben we in ieder geval heel veel lol gehad. Het is dus niet zo gek dat het spel is genomineerd als speelgoed van het jaar in de categorie 18plus. Je kunt nog je stem uitbrengen als je wilt! En ik vind eerlijk gezegd, dat dit spel het verdient te winnen, want met dit spel krijg je alle pubers weer rond de tafel voor een gezellige avond met elkaar, zonder dat getuur op een scherm! En geloof me: met dit spel ga je echt stuk van het lachen.

Specificaties What do you Meme

NaamWhat do you Meme
MerkMegablue
Prijs34,99 euro
Leeftijdsindicatie18-99 jaar
Aantal spelers3-20 spelers
EAN3760046789860
Bestel directBol.com
Spelletjesavond - Aanraders voor een geslaagde spelletjesavond

Relative Insanity

Eigenlijk lijkt Relative Insanity best wel op het vorige spel, maar dan zonder afbeeldingen. Het is in ieder geval minstens net zo’n humoristisch partyspel en ook geschikt voor iedereen boven de 12 jaar. Mits je over een gezonde dosis humor beschikt, want ook bij dit spel draait het vooral om inzicht, beeldvorming en humor! Het liefst weer de sarcastische en/of cynische humor. Ik hou ervan.

Ook bij dit spel heb je zeven kaarten in je handen met gekke teksten erop. Er wordt (van de stapel met kaarten met begin teksten) één kaart getrokken en daar zoek jij (uit de kaarten in je hand) de meest toepasselijke reactie bij. Deze kaarten worden verzameld door de spelleider en die leest alle kaarten voor. De meest hilarische tekst, wint deze ronde.

Slap over de tafel van het lachen

Misschien hebben we bij dit spel nog wel meer gelachen dan bij het Memespel. Van 15 tot 73 jaar, lag hier slap over de tafel van het lachen. Als je een spelletjesavond wil organiseren, geloof me, dit spel zorgt voor de juiste stemming en een lach op ieders gezicht. Het is zo droog en lachwekkend. Hier in huis hebben we het spel met heel veel enthousiasme omarmd. Dit spel gaat absoluut vaak gekozen worden. Gewoon omdat het zo heerlijk is om met elkaar te lachen, terwijl de smartfoons ergens in een hoek liggen. Niemand die daar nog mee bezig wil zijn, omdat het gewoon echt een fantastisch spel is.

Dus als je nog een vet spel zoekt om met vrienden, kennissen, je buren, je ouders of met je pubers te spelen, dan is dit absoluut een fantastische aanrader! Want met dit spel krijg je iedereen weer rond de tafel!

Specificaties Relative Insanity

NaamRelative Insanity
MerkMegablue
Prijs27,99 euro
LeeftijdsindicatieVanaf 12 jaar
Aantal spelers4-20 spelers
EAN3760046789846
Bestel directBol.com
Spelletjesavond - Aanraders voor een geslaagde spelletjesavond

Dol op spelletjes?

Het spellenseizoen staat voor de deur! Wat is er fijner dan om in de koude en natte wintermaanden samen een bordspel te spelen? Laat je inspireren tijdens het Spellenspektakel, de gezelligste en grootste spellenbeurs van Nederland. Met honderden speeltafels waar je de nieuwste bordspellen kunt uitproberen, winkels met nieuwe en tweedehandsspellen en verschillende toernooien, is het Spellenspektakel dé plek voor bordspelliefhebbers. Kom je met het hele gezin? Neem dan een kijkje op het Kinderplein. Kinderen kunnen allerlei bordspellen spelen en hun creativiteit de vrije loop laten door te bouwen of te knutselen. Wegens het succes van de vorige edities vindt het Spellenspektakel dit jaar op een nieuwe, grotere locatie plaats, namelijk in de Jaarbeurs Utrecht. Op 9 en 10 november 2019 staat de Jaarbeurs volledig in het teken van bordspellen!

Liefs Marion

Meer informatie

Bullet journals, ook jouw nieuwe hobby?
Last van de midlifecrisis? Zoek een nieuwe uitdaging!
10 leukste hobby’s voor onder én boven de 50
Eenzaamheid: wat kan je er aan doen?
Zoetsappige kerstfilms. I love it!
Het leven is één groot feest!
De leukste hebbedingen

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion Middendorp

#spon Met dank aan Megablue.

Spelletjesavond - Aanraders voor een geslaagde spelletjesavond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *