Waterpret – Ontdek de mooiste plekken van Nederland op het water

waterpret

Ontspanning, rust, een gezellig samenkomen, genieten van de omgeving, maar ook waterpret en avontuur. Een dagje op het water heeft alle ingrediënten voor het perfecte uitje. Ontdek de mooiste plekken van Nederland en waai lekker uit op het dek. Even helemaal niets! Tips en inspiratie.

Een sloep huren

Lekker genieten met vrienden en familie en eigen baas op het water. Een sloep is een ideaal vaartuig voor een ontspannen uitje. De boot is niet gemaakt voor hoge snelheden, maar puur voor comfort. Het fijne hieraan is dat je op die manier onderweg uitgebreid de tijd kunt nemen om van de omgeving te genieten. Er zijn veel verschillende soorten sloepen: van hout of aluminium bijvoorbeeld en ook van diverse merken. Antaris sloepen zijn de bekendste in hun soort. Ambachtelijke boten met de technologie van vandaag de dag – bij uitstek geschikt voor een dagje Biesbosch, de Friese meren of de grachten van Amsterdam.

waterpret

Op vaarvakantie met een kano

Vaar van plek naar plek, beleef elke dag iets nieuws en geniet volop van uitgestrekte weilanden, prachtige Hollandse meren en historische dorpen en steden. Tijdens een vaarvakantie met een kano ontdek je Nederland van een hele andere kant. Kano’s zijn op talloze plekken in Nederland te huren en je peddelt er moeiteloos mee door de meest smalle slootjes. Een kanotripje in eigen land is goed te combineren met een fietsvakantie, zeilvakantie of vaaruitje op een motorboot. En ‘s avonds meren jullie in verschillende dorpjes en steden aan om telkens weer een nieuwe plek te ontdekken.

Suppen

Weet je wat suppen is? Het staat voor voor stand-up-paddle. Een watersport waarbij je je met een speciale suppeddel voortbeweegt op een groot supboard. Het is ontstaan op Hawaii en nu wereldwijd razend populair. Tijdens surflessen gingen lifeguards op hun board staan om de beginnende surfers in de gaten te houden. Andere mensen in het water zagen dit en wilden het ook proberen. Zo sloeg iedereen wereldwijd aan het suppen. Bij ‘het echte suppen’ wordt nu een langere, speciale peddel gebruikt. De grootte van het board en de peddel zijn afhankelijk van je lengte en gewicht. Een leuke watersport om te oefenen op focus en balans en juist voor beginnende watersporters, of dagjesmensen, erg leuk om te doen. Een stuk gemakkelijker dan bijvoorbeeld surfen.

waterpret

Een beginnerscursus suppen

Ga je voor het eerst suppen? Dan is het advies om in rustig water te beginnen, zonder stroming. Een recreatiemeer in de buurt bijvoorbeeld. Leg het board op het water en ga er op je knieën op zitten. Schuif naar het midden en ga daar rechtop zitten. Er zijn speciale supboards voor beginners, waarmee je dit gemakkelijk doet. Deze zijn wat dikker en breder dan de doorsnee boards. Als je eenmaal zit, kun je meteen beginnen met peddelen en voorzichtig oefenen. Heb je dit helemaal te pakken en ben je goed in balans, dan kun je proberen om op te staan. Dit doe je door één voor één de knieën in 90 graden op het board te zetten, om vervolgens voorzichtig rechtop te gaan staan. Vind je het lastig om in evenwicht te blijven, spreid dan beide armen en stuur mee met je bovenlichaam. Eenmaal staand op het supboard, dan is het een kwestie van oefenen, oefenen, oefenen.

Een tochtje op een rondvaartboot

De beste manier om historische parels van Nederland te ontdekken is op een rondvaartboot. De bekendste rondvaartboten zijn natuurlijk die in de Amsterdamse grachten, maar Nederland heeft meer pareltjes te bieden.

Rondvaartboot Amsterdam

Op de welbekende Amsterdamse rondvaartboten maak je een vaartocht langs 100 bezienswaardigheden in onze hoofdstad. De kapitein is tevens de gids en vertelt tijdens de tocht leuke anekdotes over de stad. Een vaartochtje door Amsterdam is goed te combineren met bezoek aan andere bezienswaardigheden in de stad.

Rondvaartboot Utrecht

Ook Utrecht staat bekend om haar grachten. Er wordt zelfs wel eens gefluisterd dat de domstad het mooist is vanaf het water. De rondvaartboot vaart langs de oude werfkelders, bruggen, prachtige grachtenhuizen en natuurlijk de Domtoren. Aan boord is een gids aanwezig, die in meerdere talen verslag doet van alle bezienswaardigheden langs het water.

Rondvaartboot Rotterdam

Midden tussen de binnenvaart- en zeeschepen beleef je in Rotterdam de rondvaart van je leven. Eén met een route door één van de grootste zeehavens ter wereld. Geniet van het prachtige stadsaanzicht, imposante gebouwen, werven en van stoomschip Rotterdam, het voormalig vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn. Leuke bijkomstigheid: ben je jarig? Op vertoon van je legitimatie is een tripje op je verjaardag helemaal gratis!

Extra info

De mooiste wandelroutes in Nederland
Het ultieme familieuitje: Leuk van oma tot kleinkind!
Eenzaamheid: wat kan je er aan doen?

Bronvermelding

Tekst: Marlouk Rodijk
© afbeelding: 123rf.com

waterpret

Eén reactie:

  1. Mijn vrouw en ik willen al jaren niets anders meer dan een vaarvakantie. Ik heb er zelfs mijn vaarbewijs voor gehaald. Maar ook als je nog van de rondvaart afhankelijk bent, zou ik zeker de Weerribben in Overijssel wille toevoegen aan het lijstje, met als klap op de vuurpijl dat prachtige Staphorst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *