Een nieuwe vloer!

Vloerbedekking - Een nieuwe vloer!

De kinderen zijn het huis uit, of in ieder geval racen ze niet meer met autootjes door de kamer heen. Je hoeft niet meer bang te zijn voor omvallende bekers chocolademelk en tja, eigenlijk is de vloer gewoon hard aan vervanging toe! Maar waar kies je voor? Wordt het gewoon een wollige vloerbedekking, of ga je voor een gladde vloer zoals laminaat of plavuizen. Of toch voor iets heel anders zoals kurk, grind of beton?

Kies een vloer die bij je past!

Een nieuwe vloerbedekking uit kiezen is een werkje waar je best wel even bij stil mag staan. Je kiest, neem ik aan, niet ieder jaar een nieuw vloertje. En waar je met kussentjes de kleur prima kan uitproberen (bevalt het niet, dan vervang je ze gewoon), zal je nu in 1 keer de juiste bedekking moeten kiezen. Vraag jezelf dus goed af wat je nu wilt en aan welke eisen de vloer moet voldoen! Puntjes om bijvoorbeeld op te letten:

Zelf doen of niet?
Glad of ruw
Hoe intensief wordt de vloer gebruikt?
Welke kleur past bij jouw interieur?
Leg de voor- en nadelen per type bedekking naast elkaar
Prijs- en kwaliteit

Vloerbedekking - Een nieuwe vloer!

Zelf doen?

Laat je het doen of doe je het gewoon lekker zelf? Er zijn vormen van vloerbekleding die toch wel om een professionele hand vragen, maar andere kan je prima zelf doen. Wat dacht je van laminaat? Laminaat kopen is simpel en het op je vloer leggen misschien zelfs nog wel simpeler met het handige kliksysteem. En voor een eenvoudige uitleg kan je zelfs hiervoor gewoon op YouTube terecht… Grind daarentegen kan je niet zelf leggen en moet je altijd laten doen.

Glad of ruw?

Er zijn aan beide varianten voor- en nadelen toe te dichten. Een tapijt als vloerbedekking kan veel warmer aanvoelen dan koude tegels, maar eerlijk gezegd is dat met vloerverwarming ook al opgelost. Toch kan je het warmer vinden staan. Wel is dit type vloerbedekking minder goed schoon te houden en zijn vlekken dus eerder een ramp… Heb je huisdieren of lopen er nu kleinkinderen door je huis heen te hollen, dan is een gladde oppervlakte toch wel praktischer. Even een doekje erover en klaar. Let wel goed op wat je vloer aankan! Want hoge hakken en sommige harde vloeren zijn niet echt een prima combinatie! Ga je voor glad, dan heb je heel veel varianten tegenwoordig. Laat je goed voorlichten over het gebruiksgemak en waar je op moet letten. Zo voorkom je nare verrassingen als de vloer al ligt en het dus te laat is!

Vloerbedekking - Een nieuwe vloer!

Hoe intensief is het gebruik?

Een vloerbedekking voor je slaapkamer stelt minder hoge eisen dan een bedekking in je huiskamer. Rijdt er een rolstoel rond, dan wordt er veel van de ondergrond gevergd. Zorg dan dus voor een oersterk tapijt of glad oppervlak. Als het goed is wordt er bij jouw favoriete bedekking aangegeven voor welk gebruik het geschikt is.

De kleur

Vloerbedekking beslaat de hele oppervlakte van het vertrek dus besef dat het een grote blikvanger is en daarmee ook een grote toon zet in de sfeer van je kamer. Zeker als je voor een opvallende kleur kiest. Zorg dat je goed nadenkt over de kleur. Een aparte kleur is zeker leuk en origineler dan een witte of grijze tint, om maar iets te noemen, maar kan ook heel snel niet meer passen bij je interieur of jou zelfs gaan tegenstaan. Een neutrale kleur is dus misschien helemaal zo gek nog niet. Wit, maar ook bijvoorbeeld een houtskleur en -patroon zijn voorbeelden van kleuren die altijd wel kunnen en praktisch in ieder interieur mooi staan.

Leg de voor- en nadelen naast elkaar

Per type vloerbedekking gelden er andere voor- en nadelen en het is maar net hoe jouw situatie is wat zwaarder weegt. Bedenk, om even een voorbeeld te geven, dat buggy’s van de kleinkinderen en eventuele rolstoelen of rollators viezigheid van buiten meenemen waardoor een gladde oppervlakte een voorkeur heeft. Aan de andere kant kan een erg gladde vloer weer een nadeel zijn voor hondenpootjes, maar die hondenpootjes nemen wel weer vuil mee naar binnen. Leg al deze zaken eens naast elkaar en kijk wat dan het belangrijkste aspect is.

Prijs- en kwaliteit

Als laatste, maar zeker belangrijk: wat is je budget? Je kan een hoop willen, maar je zal er ook geld voor moeten hebben. Toch kan je beter voor een iets duurdere vloer kiezen die van een betere kwaliteit is, dan voor het eerste de beste goedkope vloertje vallen en dan na een paar weken al beschadigingen hebben. Dan kan het zomaar zijn dat die goedkope vloer nog duurder uitvalt omdat je na een jaar alweer een nieuwe bedekking nodig hebt… Andersom wil een dure vloer ook niet meteen zeggen dat het beter is! De meest eerlijke informatie hierbij zijn andere mensen! Vraag eens bij familie of vrienden hoe hun vloer bevalt, dat zijn de meest waardevolle reviews die je kan krijgen!

Extra info

Kinderkamer maken voor je kleinkind(eren)
Stoelen en banken
Een hip interieur na je 50e: zó doe je dat!
Trapliften, een uitkomst in veel situaties
Welke gordijnen passen bij mijn interieur?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerkingsverband.

Vloerbedekking - Een nieuwe vloer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *