Kleurrijk na je 50e!

Kleurrijk na je 50e

Op weg in de auto naar een verrassingsfeest voor je beste vriendin die Sarah ziet, schrik je opeens van je eigen gedachte of je wel kan verschijnen in je gezellig, gebloemde flower power jurk. Of je hebt je panterprint rok aan naar een bedrijfsborrel en denkt dat iedereen het over jouw kledingstijl heeft. Herkenbaar?
Zal het echt nodig zijn dat je op een bepaalde leeftijd niet meer in je favoriete, kleurrijke kleding op pad kunt?

Kek dessin

Ik roep meteen: Nee! Dat komt ook omdat ik mijn hele leven al een ‘anders dan gemiddelde’ kledingstijl heb. Met een behoorlijke voorkeur voor knallend rood of grasgroen, liefst ook in een kek dessin. Dat mijn oma in een keurig motiefje op haar – in mijn ogen – soepjurk rondliep toen ze, als ik er nu op terugkijk, zo’n tien jaar ouder was dan ik nu… tja, dat voelt echt ouderwets. Ik wil gewoon die jurken met felle prints blijven dragen. En toch, soms knaagt dat stemmetje diep in mij óf het nog wel kan op mijn leeftijd. Die gedachte komt trouwens altijd te laat binnen. Als ik al op het feestje of bijeenkomst ben en mij dus onmogelijk nog kan verkleden.

Advies in de winkel

Mijn menig is en blijft dat je gewoon moet dragen waarin jij je fijn en veilig voelt. Ik zie mij al in een keurige, grijze kokerrok met wit blousje verschijnen op een netwerkbijeenkomst, terwijl ik mij superongemakkelijk voel in die kleding. Out of my comfort zone! Dan zou ik mij het liefst al die tijd op het toilet opsluiten in plaats van te netwerken. Wellicht draag ik dan wel de kleding die volgens de (door mijzelf) opgelegde etiquette bij mijn leeftijd passen, maar totaal het verkeerde effect op mij en de omgeving hebben.

Kleurrijk na je 50e!

Geen regels

Toch leg ik mijn oor te luister bij een kledingwinkel en vraag de verkoopster of er kledingstukken zijn die ik rond mijn vijftigste echt niet meer moet dragen. Ze lacht en begrijpt wat ik bedoel. “Daar zijn geen regels voor en de modetrends voor vrouwen rond de vijftig zijn totaal anders dan, pak ‘m beet twintig jaar geleden. Mijn advies is: draag kleding waarin jij je fijn voelt. Een naveltruitje of fluorescerende catsuit zou ik wel afraden. Dat past eigenlijk alleen bij jonge meiden.” Okay, dát verschil voel ik ook wel.

Schitterende schoenen

Tijdens een meidenuitje met mijn vriendinnen gooi ik de vraag over kleding en je leeftijd toch nog eens in de groep. Ze lachen en geven toe dat ze ook wel eens hebben getwijfeld of je een kledingstijl aanpast naarmate je ouder wordt. Het vreemde hierbij is, dat wij ons helemaal nog geen bijna vijftigers voelen, dus de noodzaak om andere kleding te gaan dragen voelen we niet echt. Daarnaast geven zij toe dat ze mij altijd in gekleurde jurken hebben gezien en dat het bij mij past. Pfff, daar hoef ik mij dus geen zorgen over te maken. Daarnaast heb ik een andere oplossing gevonden voor als ik naar meetings ga waar ik niemand ken: ik trek een black dress aan en draag er opvallende schoenen bij. Ik heb een enorme zwak voor gekleurde schoenen of printjes op laarzen en dat styled lekker bij een zwarte jurk. Ik leuk zo’n veilige zwarte jurk ook op met een aparte ketting of armband met gekleurde steen. Het hippe merk Qoss past bij mij, wellicht ook omdat mijn achternichtje de sieraden ontwerpt.

Kleurrijk na je 50e!

Spread the color

Nog meer advies vraag ik aan de ontwerpster van het Nederlandse schoenenmerk Colette Sol. Miranda reageert meteen met de geruststellende gedachte: “Vrolijke gekleurde mode past zeker bij mensen boven de 45! Haren worden geverfd en nagels gelakt en waarom draagt iedereen dan alleen neutrals of zwart?! Spread the colour. Serieus, mensen ogen jonger in kleur. Kleur maakt jezelf vrolijk en mensen reageren ook altijd positief op je als je iets vrolijks aan hebt. De kunst is om de juiste kleur te kiezen. Vind je dat moeilijk, kies dan fuchsia of turquoise. Die kleuren staan bijna iedereen goed. Moeilijk is het niet: combineer 1 item met rustige tinten en that’s it. Je hoeft er geen folklore van te maken.”

Ik kan het beamen dat je omgeving inderdaad vaak heel positief reageert als je een gekleurd kledingstuk draagt, of schitterende schoenen. Het valt net iets meer op en dat maakt mensen blij. Mocht je toch in een soort midlife crisis zijn beland over je kledingstijl, dan kun je natuurlijk altijd naar een kleurenadviseur voor tips.

Niet in hokjes denken

Ik leg mijn vraag ook nog even voor aan mijn favoriete kledingmerk Tante Betsy. Dit Nederlandse merk staat bekend om de gekleurde – en soms gewaagde – prints en ik word daar heel blij van. En velen met mij! Toch heeft tante een nieuwe collectie, ‘business’ genaamd en voor deze categorie zijn basic kleuren als zwart en navy en een heel bescheiden printje gebruikt.

Kleurrijk na je 50e

Goed idee om een losse kledinglijn te ontwerpen, maar toch valt mijn oog in de webshop veel meer op de vrolijke kleuren en vraag ik Tante Betsy-eigenares en ontwerpster Alisa hoe zij ontwerpt: “Ik ontwerp voor iedereen. Ik probeer niet in hokjes te denken, dat vind ik discriminatie. Oud, jong, kort, lang, dik, dun, donker, licht, allerhande types. Ik denk dat kleur en prints niet aan leeftijd gebonden zijn, zelfs niet wat voor type je bent. Ik denk dat als je iets ouder bent, je misschien wat meer jezelf durft te zijn. Je hebt meer zelfvertrouwen, je weet wie je bent en aan de mening van anderen til je niet meer zo zwaar. Als mensen van mijn ontwerpen blij worden, zich goed voelen, dan is mijn missie geslaagd! Dus ook na je 50e, 60e, etc kun je prima los gaan met kleur!”

Ik ben overtuigd en surf meteen naar de webshop om dat te gekke, gekleurde, wollen vest te bestellen en wie weet shop ik daar ook een wild jurkje bij. Weg met die negatieve gedachte en hokjes denken. Ik ben wie ik ben en dat is goed!

Extra info

Laat maar zien die tas!
De leukste gadgets en andere hebbedingen
Hippe kleding en andere mode perikelen
Aanraders voor een geslaagde spelletjesavond!

Bronvermelding

Tekst: Marije Smit
© afbeeldinge: Marije Smits en stockfoto’s

Kleurrijk na je 50e

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *