Downton Abbey

Downton Abbey

Gisteren ging ik met een vriendin naar de première van de nieuwe film van Universal: “Downton Abbey”. De première van deze typische Engelse film, vond dit keer niet plaats in Pathé Arena (zoals de meeste andere premières van Universal Pictures), maar was er een speciale high tea vertoning in Pathé Tuschinkski in Amsterdam. Logisch, want daar hoort zoveel aristocratie natuurlijk thuis. Wat een prachtige bioscoop is dat toch. Het is alleen al een feestje om daar naar binnen te gaan. Als je dan ook nog eens wordt ontvangen met een heerlijke high tea en een meer dan goed gevulde goodybag, waan je je bijna zelf onderdeel van de Engelse aristocratie.

TV-hit

Downton Abbey is een internationale televisie hit, om er dan een grote bioscoop productie van te maken, vergt een (gezonde) dosis lef. Want een TV-serie is toch heel wat anders dan het grote witte doek. Bij een TV-serie lijken de personages bijna familie van je te worden. Je leeft – in dit geval maar liefst zes seizoenen – met ze mee en je ‘kent’ ze van haver tot gort. Per aflevering leer je ze beter kennen en krijgen ze een steeds groter plekje in je hart. Maar thuis op de bank met een bakje borrelnoten is echt nog iets anders, dan het publiek naar het witte scherm lokken. Best een moeilijke stap.

Fijn dat de stap toch is genomen want – naar mijn mening – is het zelfs een heel succesvolle stap. Ik heb genoten en waande me 122 minuten lang in een prachtig aristocratisch sprookje. Wat een heerlijkheid, wat een genieten van al die pracht en praal. Ik kan daar geen genoeg van krijgen en ik kwam ogen te kort om alle details te zien (niet gelukt). De film gaat door waar de serie is gestopt, namelijk in 1927. Fans van de serie, kunnen dus gewoon nog even verder zwijmelen.

Downton Abbey

Groot feest der herkenning

Voor degenen die de serie hebben gezien, is het een groot feest van herkenning, want iedereen van de originele bezetting doet mee. Van hoog naar laag en vice versa. Het valt me op dat er niet één krachtige verhaallijn is, maar dat het er verschillende dunne verhaaltjes door elkaar lopen. Best knap om daar dan toch een saamhorigheid in te krijgen. Dat is op zich best goed gelukt.

Downton Abbey

Even een Netflixgevoel

Halverwege de film krijg ik jammer genoeg even een “Netflixgevoel” . Wat ik hiermee bedoel, ga ik uitleggen. Er zit namelijk een scene in dat de homofiele butler wordt meegenomen naar een homocafé. Niks mis met homofilie, begrijp me niet verkeerd, maar de scene voegt totaal niks toe aan de film, waarom is hier dan toch voor gekozen? Bij Netflix krijg ik dat gevoel ook regelmatig, dat homofilie gepromoot moet worden. In iedere serie moeten minstens een aantal van die scenes zitten. En dat gevoel kreeg ik dus nu ook even. Jammer, want het voegt verder niks toe aan de film.

Downton Abbey

Geen diepere lagen

Is de film de moeite waard? Ja, zeker wel. Verwacht echter geen diepere lagen, want die zijn er simpelweg niet. Dat maakt de film niet minder leuk om naar te kijken. Het is heerlijk te verdwalen in al die luxe en pracht en praal. Ik zag mezelf al dansen op het bal, in de armen van – uiteraard mijn eigen – knappe man. En laat ik ook vooral de heerlijke Engelse humor niet vergeten, die regelmatig verantwoordelijk is voor een glimlach op je lippen. Downton Abbey staat garant voor ruim twee uur ontspannen amusement. Geen drukte, geen actie, geen flitsende beelden, maar wel een heerlijke wegdromer die haast romantisch aandoet, zonder echte romantiek.

Moet je de serie kennen om de film goed te kunnen volgen? Nee, totaal niet. De film is prima te volgen als je de serie nog nooit hebt gezien (ik spreek uit ervaring). Actrice Imelda Staunton is heerlijk om naar te kijken, de kostuums zijn adembenemend, de sfeer sprookjesachtig en de verhaallijnen zijn zo dun dat daar geen voorkennis voor nodig is. Prima vermaak voor een datenight met je geliefde, of voor een gezellige meidenavond.

Downton Abbey

Beschrijving Downton Abbey

Deze herfst wordt het wereldwijde fenomeen Downton Abbey een speelfilm, waarin de geliefde Crawleys en hun onbevreesde personeel zich voorbereiden voor het belangrijkste moment in hun leven. Een koninklijk bezoek van de koning en koningin van Engeland zal schandaal, romantiek en intrige teweeg brengen die de toekomst van Downton doen wankelen. Geschreven door Julian Fellowes (Gosford Park, The Young Victoria), de bedenker van de serie, en met de originele castleden in de hoofdrollen. Geregisseerd door Michael Engler (Downton Abbey).

De succesvolle serie, waarvan het zesde seizoen in 2015 op televisie te zien was, werd bekroond met o.a. drie Golden Globe Awards en vijftien Emmy Awards. In totaal werd de serie 69 keer genomineerd voor een Emmy Award. De hoofdrollen worden vertolkt door o.a. Hugh Bonneville (Robert Crawley, Earl of Grantham), Laura Carmichael (Lady Edith Crawley), Allen Leech (Tom Branson), Michelle Dockery (Lady Mary Crawley), Elizabeth McGovern (Cora Crawley, Countess of Grantham), Joanne Froggat (Anna Bates), Jim Carter (Charles Carson), Matthew Goode (Henry Talbot) en Maggie Smith (Violet Crawley, Dowager Countess of Grantham).

Downton Abbey

Cast enzo

Kijkwijzer 12
Cast Hugh Bonneville, Laura Carmichael, Allen Leech, Michelle Dockery, Elizabeth McGovern, Maggie Smith, Robert James-Colliler, Joanne Froggatt, Jim Carter, Imelda Staunton, Geraldine James, Simon Jones, David Haig, Matthew Goode
Regisseur Michael Engler
Scenarioschrijver Julian Fellowes
Meer info www.downtonabbeyfilmnl

Bekijk de trailer

Actuele update

In de VS is eind augustus de kaartverkoop gestart voor Downton Abbey. Er zijn op de eerste dag meer kaarten verkocht dan Mamma Mia! Here We Go Again en Once Upon a Time… in Hollywood.

Erik Davis (Managing Editor bij de Amerikaans ticketingsite Fandango) zegt:
In its five-year TV run, Downton Abbey garnered an incredible global following. The first day sales are among the best we’ve seen for any movie this year. No doubt, fans have missed their favorite characters and are super-excited to see what new schemes arise in the upcoming film.

Downton Abbey

Meer Downton Abbey

Kun je er maar geen genoeg van al die Engelse pracht en praal krijgen? Dan is er goed nieuws. Er is een prachtige Downton-Abby-DVDbox te koop, met alle zes de seizoenen. Hiermee kun je weken- of misschien wel maandenlang thuis wegdromen!

Downton Abbey-The official film companion

Daarnaast verschijnt binnenkort het boek ‘Downton Abbey-The official film companion’. Downton Abbey: The Official Film Companion is een prachtig aandenken dat de wereld en de personages van ons favoriete fictieve landhuis tot leven brengt. Met een voorwoord van de maker Julian Fellowes, spectaculaire foto’s uit de productie, interviews met de cast en crew en een kijkje in de historische en geografische achtergrond van de film, is deze officiële gids voor de Downton Abbey-film gemaakt om te worden gekoesterd en geliefd bij fans over de hele wereld.

Het is een unieke kijk achter de schermen bij het maken van de film, inclusief gedetailleerde beschrijvingen van hoe enkele van de meest dramatische scènes tot leven kwamen, en het getalenteerde team dat het allemaal mogelijk maakte. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met prachtige foto’s van zowel achter als voor de camera, originele kostuum illustraties en historische foto’s, en een aantal prachtige off-guard momenten tijdens het filmen. Downton Abbey: The Official Film Companion is een perfecte aanvulling op de bioscoopervaring

Videoverslag première Downton Abbey

Extra info

Meer leuke uittips & ervaringsverslagen
Meer spannende of leuke bioscoopfilms

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp

Downton Abbey

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *