Trapliften: de uitkomst in veel situaties!

Trapliften: de uitkomst in veel situaties!

Je wilt er misschien niet aan, maar er kunnen gezondheidsredenen zijn waardoor traplopen niet meer aan te raden is of misschien gewoon niet meer prettig is. Maar ja: je zal toch naar boven moeten om te gaan slapen of misschien is je badkamer wel boven. Wat doe je dan? Verhuizen naar een woning met alles gelijkvloers? Je moet er helemaal niet aan denken om weg te moeten uit je heerlijke huis waar je al zo lang gelukkig bent… Maar dat hoeft ook helemaal niet: er zijn trapliften en andere oplossingen om dit probleem op te lossen. Zo kan je lekker in je eigen huis blijven wonen!

Een traplift of zelfs een huislift?

De ene traplift is de andere niet en natuurlijk hangt het van je huis af wat er allemaal mogelijk is. Maar ook jouw eigen behoeften bepalen welk soort lift voor jou interessant is. Gaat het er alleen om dat je moeilijk zelf nog traploopt, maar kan je verder je nog goed verplaatsen, dan is een lift met een stoeltje prima. Deze loopt langs de muur van de trap naar boven en is bij veel trappen gewoon mogelijk. Ben je echter afhankelijk van een rolstoel, dan zal een platform voor jou een betere optie zijn. Ook deze ‘loopt’ via het trapgat naar boven. Wil je het luxe? Dan kan je zelfs aan een huislift denken! Deze lopen uiteraard niet via de trap en niet ieder huis zal hier waarschijnlijk ruimte voor hebben…

Trapliften: de uitkomst in veel situaties!

Kan een platformlift wel bij mij?

Platformliften zijn in veel huizen geen probleem, want er zijn zowel recht en gebogen platformliften! Zit er een draai in jouw trap, dan hoeft dat dus geen probleem te zijn. Natuurlijk is het platform op te klappen, zodat jouw medebewoners ook gewoon gebruik kunnen blijven maken van de trap. En hoewel een platform standaard grijs is, heb je toch echt de keuze uit meerdere kleuren, zodat het zelfs bij een trap in de kamer mooi kan staan bij de rest van je interieur!

Trapliften: de uitkomst in veel situaties!

Ook voor buiten!

Allemaal leuk en aardig, denk je misschien, maar ik woon vrij en moet een bruggetje over om bij mijn huis te komen. Of er zit een trap voor de voordeur of… Ook dat hoeft helemaal het probleem niet te zijn, want ook buiten kunnen dit soort liften aangebracht worden. Een traplift is gewoon in heel veel situaties toe te passen, ook buiten!

Lekker blijven wonen in je droomhuis

De schrik voor veel mensen met een droomplekje is toch dat ooit de tijd komt dat je er niet meer kan blijven wonen. Door eenvoudige aanpassingen kan dit nog best wel eens mee gaan vallen! Slecht ter been zijn hoeft dus helemaal niet meteen een reden te zijn om je heerlijke huis vaarwel te moeten zeggen. Ook dat eeuwige bed in de huiskamer is hiermee verleden tijd, want je komt vrij eenvoudig gewoon op de bovenverdieping. Misschien voelt het als een hele stap om die beslissing te nemen, maar waarom zou je lang wachten, als je met een traplift een hoop ongemak kan voorkomen?

Trapliften: de uitkomst in veel situaties!

Let op of u recht hebt op een vergoeding!

Een traplift aanschaffen kan een behoorlijke uitgave voor je zijn. Ook in trapliften zijn er variaties in prijzen en samen met de aanbieder kan je natuurlijk zoeken naar de beste lift voor jouw lichamelijke én financiële situatie. Maar je kan ook recht hebben op vergoeding vanuit het WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Dit wordt geregeld vanuit de gemeente waar je woont. Misschien heb je een PGB (Persoonsgebonden Budget) en kan je de traplift hiermee (gedeeltelijk) bekostigen. Laat je hier dan ook uitvoerig over inlichten! Ook voor het PGB kan je terecht bij de gemeente! Omdat iedere gemeente weer anders werkt, zijn daar geen standaardantwoorden over te geven.

Trapliften: de uitkomst in veel situaties!

Belasting en trapliften

Op dit moment kan je de aanschaf van een traplift niet meer aftrekken bij de belasting. Dit heeft te maken met het feit dat een traplift onder het WMO valt. Maar omdat ieder jaar dingen weer wijzigen, raad ik je wel aan om ook dit gewoon even te checken. Je weet maar nooit, toch?

Extra info

De traplift, waar let je op?
Zo lang mogelijk in je eigen huis blijven wonen!
Top 5 – 50 plus kwaaltjes
Hoe voorkom je vallen – Tips om vallen te voorkomen
Gebreken en hulpmiddelen

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerkingsverband.

Trapliften: de uitkomst in veel situaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *