Daten als 50-plusser: hoe pak je dat aan?

Daten als 50-plusser: hoe pak je dat aan?

Je bent de 50 gepasseerd en om wat voor reden dan ook heb je geen relatie. Stiekem (of open en bloot natuurlijk) verlang je naar iemand die bij je hoort. Iemand met wie je de leuke en minder leuke dingen van het leven kunt delen. Maar hoe pak je zoiets aan als je niet meer wekelijks in de kroeg hangt? En dat daten via zo’n datingsite: werkt dat echt wel? Mag je als vijftigplusser nog gewoon net zo een date ingaan als dat je jong bent, of hoor je je aan andere regels te houden?

Daten terwijl je ouder bent

Natuurlijk zal iedereen hier een persoonlijk verhaal bij hebben, toch lijkt het me vrij simpel: waarom zou je als man of vrouw alleen, na je vijftigste niet nog gewoon mogen daten als hoe je deed toen je jong(er) was? Wat is er eigenlijk anders aan? Natuurlijk, je brengt allebei bagage mee die veel meer is dan wat je al bij je droeg toen je nog jong was. Je hebt immers ondertussen al een heel stuk van je leven achter je. Daardoor zal je misschien kritischer zijn of te snel de neiging hebben om te serieus te zijn. Probeer dit eens overboord te zetten en juist naar de persoon tegenover je te kijken met een blanco blad… Zodat je echt kan zien wie hij of zij is en of je met je date verder wilt gaan! En is dat niet gewoon wat daten op iedere leeftijd is?

Wat is er hetzelfde?

Elkaar leren kennen en elkaar aftasten. Iedere nieuwe relatie betekent vooral heel veel van elkaar ontdekken. Of je nu als jonge puber date of als hoogbejaard, dat stukje blijft hetzelfde. Je veilig voelen bij de ander, voelen dat er iemand voor je is en ga zo het geijkte lijstje maar af! En jawel, ook hopeloos verliefd worden kan op iedere leeftijd!

Wat is er anders aan daten na je vijftigste?

Zoals gezegd neem je je levenservaring mee. Dit kan betekenen dat je dingen hebt meegemaakt waar de ander wel degelijk rekening mee zult moeten houden. Ook kunnen er aan beide kanten kinderen zijn, die misschien helemaal niet op een nieuwe partner van pa of moe zitten te wachten. Je hebt misschien allebei wel een eigen bedrijf of ander interessant werk, hoe ga je dat doen als je niet bij elkaar in de buurt woont? Dingen waar scholieren zich misschien nog helemaal niet druk over maken. Maar let op: er zijn wel degelijk ook voordelen van daten op deze leeftijd. Zo weet je veel beter wie je zelf bent en wat je van je relatie verwacht! Je weet ook dat sommige verwachtingen simpelweg niet reëel zijn waardoor je sneller echt naar de persoon zelf kijkt en niet alleen maar naar het ideale (niet realistisch) plaatje. Je bent minder afhankelijk van de ander. En je hebt van je fouten geleerd, die je ongetwijfeld in eerdere relaties hebt gemaakt. Want dat doen we allemaal wel eens, toch?

Hoe kan je daten?

Ook als vijftigplusser kan je natuurlijk op de gewone manier aan een date zien te komen. Daarvoor moet je uiteraard wel onder de mensen komen! Maar het kan ook anders. Je zult best wel weten dat het tegenwoordig vrij normaal is om een date te regelen via internet. Er zijn diverse datingsites en er zit er vast wel 1 tussen die jou aanspreekt. Denk bijvoorbeeld eens aan 50plusmatch.nl. Hier ben je met leeftijdsgenoten onder elkaar en maak je dus extra kans om iemand te vinden die jou ook wel ziet zitten! Het werkt op zich heel simpel en is heel ideaal als je niet zo houdt van uitgaan en gaan staan flirten met wildvreemde mensen. Laten we eerlijk zijn: je kan ook niet aan iemands neus zien of hij (zij) nog vrijgezel is… Zo sta je meteen minder voor aap, want alleen ‘zoekers’ zullen immers een datingsite gebruiken.

Maak duidelijk wat je wilt

Waar de één vooral rustig weer wil gaan afspreken met anderen, met de hoop de ware te vinden, zal de ander direct voor iets serieus willen gaan. Nu zal je dat van elkaar moeten respecteren, maar het is natuurlijk wel zo eerlijk als je hier open in bent. En bijna iedereen vindt het toch wel weer erg spannend, dus daar hoef je je zeker niet voor te schamen!

Ga ervoor!

Waarom aarzelen? Het is toch heerlijk als je (weer) samen kunt zijn? Door via een gedegen datingsite een vriend(in) proberen te vinden, weet je dat de ander ook serieus op zoek is naar een relatie. Je kunt elkaar al een beetje leren kennen door met elkaar te chatten, bijvoorbeeld. En je weet in ieder geval al iets van elkaar, dus ook of jullie levensstijlen bij elkaar passen! De verwachtingen zijn zodoende al een stuk meer afgestemd op de realiteit als jullie elkaar voor de eerste keer ontmoeten. Spannend! En vergeet vooral niet om te genieten!

Extra info

Daten voor 50-plussers
Help, ik ben verliefd op een dertiger
Trouwperikelen boven de 50, waarom niet?
Over liefde, leeftijd en vooroordelen
50 plus is leuk!
Liefde, na je 50e
Seksspeeltjes, hoeveel heb jij er?
Welkom in de parenclub
Seks na je 50e

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

Daten als 50-plusser: hoe pak je dat aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *