Het nieuwe normaal is volstrekt #koekoek

Dagelijks ontvang ik voor mijn werk persberichten van Rijksoverheid. Zo word ik op de hoogte gehouden van belangrijke maatschappelijke issues, zoals bijvoorbeeld de ontwikkelingen rondom COVID-19. Iedere dag krijg ik cijfers over het aantal besmettingen en doden. Vandaag kon ik lezen dat er 44.888 positief geteste personen waren en 13 patiënten zijn overleden, gisteren waren het er 27, afgelopen woensdag 33 en de dag daarvoor waren er 21 patiënten overleden. Tot zover de feitelijke cijfers.

Een ontwrichte wereld

Op basis van deze getallen kan ik stellen dat op dit moment slechts een heel klein percentage van de geïnfecteerde mensen sterft aan COVID-19. En natuurlijk is dat heel vervelend als het precies jouw vader of moeder is, of die lieve buurvrouw waar je al een paar jaar voor zorgde, maar dit getal is natuurlijk belachelijk laag. En dan bedoel ik dat het belachelijk laag is om daar een heel land voor te ontwrichten. Nee sterker nog, een hele wereld! Laat die woorden even tot je doordringen. We laten een hele wereld ontwrichten, om een handjevol mensen te beschermen. Mensen (veelal) op hoge leeftijd (70+) die – in verreweg de meeste gevallen – ook een onderliggende aandoening hadden. En ja, als iemand doodgaat, is dat natuurlijk heel vervelend, maar doodgaan is inherent aan het leven. Het is één van onze zekerheden; als je wordt geboren weet je dat je ooit weer doodgaat. Daar verandert anderhalve meter of een zelfgemaakt mondkapje, geen ene mallemoer aan.

Handjevol

Dagelijks sterven er gemiddeld zo’n 420 mensen in Nederland. Als we daar de huidige COVID-19 overledenen tegenover zetten, dan betreft dit maar een paar procent, een handje vol.  De rest gaat dus dood aan iets anders. Dood aan ziektes waar we nog nooit een wereld voor hebben laten ontwrichten. Meer dan 96% van de coronapatiënten herstelt, maar het werkelijke aantal ligt veel hoger want de WHO gaat uit van het aantal bevestigde zieke en doden. Dit betekent dat alle milde gevallen, die nooit gediagnosticeerd en gemeld zijn, niet worden meegeteld. Een onderzoeksteam van Iperial College London stelt dat het sterftecijfer mogelijk op 0,66% ligt. En dat getal komt aardig in de buurt van de getallen waar ik deze blog mee begin.

Je kunt de grootste angsthaas zijn maar deze getallen zijn feiten en deze feiten liegen niet. Dit is hoe de situatie op dit moment is. Deze cijfers zorgen ervoor dat een enorme groep mensen in (financiële) problemen (en daardoor veelal in de sociale problemen) komt. Deze cijfers vormen de basis van een gigantische staatsschuld die jij en ik mogen terugbetalen. Of dacht je dat het wel weer over waaide?

Voorlopig nog niet voorbij

Als jij denkt dat op basis van deze cijfers het allemaal snel voorbij zal zijn, dan kan ik je uit die droom helpen. Want vandaag ontving ik ook een persbericht over de verkiezingen. Minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollengren gaat de komende maanden de gevolgen van de coronamaatregelen uitwerken voor het verkiezingsproces. De verkiezing staat gepland in maart 2021. Ik herhaal: maart 2021.

Ouderen zijn al weken geïsoleerd

De ZZP’ers hebben een enorme nekslag gekregen, de horeca ligt zo’n beetje aan het infuus, sportscholen kunnen nog amper voortbestaan, sekswerkers liggen op apegapen, kinderen hebben leerachterstand opgelopen op school en het allerergste vind ik dat onze ouderen al weken zijn geïsoleerd. Dat zij eenzaam wegkwijnen, weggehouden van hun kinderen en kleinkinderen. Zogenaamd om ze te beschermen, terwijl zij wekenlang zijn verzorgd door personeel dat niet mocht (of kon) worden getest en géén beschermende maatregelen kregen.

En we laten het allemaal gebeuren. We horen het, we kijken ernaar en we doen niks. We lopen braaf aan de rechterkant in een winkelstraat, gaan in de tram zitten met een niet medisch goedgekeurd mondkapje (en wat dus slechts wasse neus is), blijven we op anderhalve meter afstand van elkaar en gaan we uren online wachten op 33.000 wachtende voor ons, om een ticket te kunnen bestellen voor de Efteling. Oh en, last but least: we gaan gewoon door met het verder ontwrichten van de wereld. Want ondanks deze extreem lage cijfers, zijn we niet uit de “lockdown” maar is er hier en daar “wat versoepeld”. En daar zijn “we” nog blij mee ook. We zijn hartstikke stapel mesjokke!

Het is niet normaal!

Dit is niet normaal. Door de politiek wordt geprobeerd ons dit normaal te laten vinden door de kreet “het nieuwe normaal” maar te blijven herhalen, maar

HET-IS-NIET-NORMAAL!

Het is niet normaal dat mensen angstig worden gemaakt voor elkaar, het is niet normaal dat onze kinderen leren dat ze afstand van elkaar moeten houden en dat anderen je ziek kunnen maken, het is niet normaal dat mensen elkaar verlinken bij politie en BOA’s als iemand iets minder in de pas loopt,  het is niet normaal dat we een strafblad krijgen als we iemand in het openbaar knuffelen die niet bij ons huishouden behoort, of als we in het openbaar op anderhalve meter afstand met ons ouders een gebakje eten, en het is niet normaal dat we met z’n allen doen alsof dit wel normaal is. We zijn met z’n allen hartstikke krankzinnig geworden als we dit normaal blijven vinden. En als ik zoiets roep op social media, noemen ze mij #koekoek.

Laat mij dan maar #koekoek zijn, want ik ga me pas echt serieus zorgen maken op het moment dat ik dit normaal ga vinden.

liefs Marion

Meer informatie

Verlos je van de angst en durf te leven
Corona wake up! Laten we ontwaken uit deze nachtmerrie
Laat ouderen meepraten over IC-opname
Open brief aan Mark Rutte
Het doemscenario van de Corona-app
Contact houden met de kleinkinderen tijdens het Coronavirus

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Het nieuwe normaal is volstrekt #koekoek

6 reacties:

 1. Beste Rutte stop aargh met deze belagelijke andere halve meter afstand samenleving en het nieuwe normaal wat niet normaal is hier gaan uiteindelijk dadelijk veel meer mensen aan door dood en dat is dan door eenzaamheid stress of depressie omdat mensen elkaar geen hand meer mogen geven of elkaar een knuffel als iemand het moeilijk hebt dat kunt u toch niet goed gaan vinden want dat wil uiteraard zeggen dat u dit alles dan ook niet meer mag dus stop met die flauwekul van die andere halve meter samenleving of wilt u hebben dat er dadelijk mensen uiteindelijk dood gaan aan zelf dooding of stress of eenzaamheid depressie is dat wat u wilt ik hoop het niet maar ik zelf zit er wel sterk over te denken en dan is het mede jou verantwoordelijkheid

 2. Gea Fridrichs

  Trots op je. Je zegt het precies goed. Dan maar koekoek toch

 3. Je verwoord wat ik wil zeggen. Je slaat de spijker op zijn kop.
  Ik ben ook koekoek.

 4. Simone de Haan

  Ik ben het helemaal met je eens. En die ook zeker niet mee aan die anderhalve meter bulshit. Het moet nu klaar zijn en we willen ons leven terug onze vrijheid die ineens is afgepakt. Onzin bekeuringen die uitgedeeld worden te belachelijk voor woorden. Klaar met deze dictatuur.

 5. Zo eens met je woorden, we maken zoveel kapot en om wat?? Maar hoe kunnen we ons organiseren, dat vraag ik me al weken af…

 6. Daniel Schryvers

  Corona is een vreselijke ziekte waar we geen remedie tegen hebben. Voor mij is de manier waarop je kan sterven het lastigste van deze ziekte. Het lastigste is wel wanneer je terecht komt in de intensieve zorgen en je in een coma wordt gebracht waaruit je wel of niet zal ontwaken. Het gevecht dat je moet leveren. En het besef dat je je familie beschermt door alleen dood te gaan. Uiteraard kunnen we mensen dit besparen door preventief te reageren, maar het is nog erger: we moeten zorgen dat er voor diegenen die toch besmet raken er een bed is waarin ze kunnen worden opgevangen en een kans hebben om het er levend van af te brengen.
  Uiteraard kan je kil en nuchter reageren op de cijfers, maar persoonlijk zou ik mijn geliefden willen beschermen tegen de emotionele schade, en mezelf tegen de pijn van het alleen creperen in een hoekje.

  Voor de rest is het wiskunde. Je hebt eerst de omgeving. Met een mondmasker vermijd je spuwen, wat tot een tiental meter ver kan dragen. Het virus blijft ook even in de lucht hangen, dus ook dat kan worden beperkt. In openlucht wordt dit sterk verdund, binnen blijft het hangen. Verdund is minder kans op besmetting, een mondmasker hangt van het type af, maar beperkt dubbel: bij uitademen en inademen. De zeep waarmee je je handen wast lost het omhulsel van het virus op (20 seconden nodig), dus je handen zijn dan niet meer je vijand enz.
  Je verkleint de kans dat je besmetting oploopt enorm, maar ze blijft aanwezig.

  Waar ik het zeker met je eens ben is dat we dit niet als normaal mogen gaan beschouwen. Ons eeuwig isoleren is geen optie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *