Het Doemscenario van de corona-app

Het Doemscenario van de corona-app

Hebben jullie ook gisterenavond naar de persconferentie gekeken van onze minister-president? Tot nu toe heb ik er geen één gemist, dus ook gisterenavond zat ik om 19.00 uur weer klaar voor de buis. Een van de weinige momenten dat de TV aan staat, want we zijn hier niet zo van die TV-kijkers. Hooguit staat er soms een voetbalwedstrijd aan of gaat de beeldbuis aan voor een Netflixaflevering. Spelshows, praatprogramma’s, nieuwsitems, gaan hier allemaal langs ons heen. Wel lees ik iedere dag de krantenkoppen en probeer ik het nieuws niet voor zoete koek naar binnen te slikken, maar van diverse kanten te bekijken. Ik lees dus graag de opinie van meerdere partijen om zo een zo objectief mogelijk beeld voor mezelf te vormen.

Iedereen heeft een mening

Over corona is al heel wat geschreven en iedereen heeft er een mening over. Het is duidelijk een onderwerp dat ons raakt. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het ons zou moeten verbinden, maar niks blijkt minder waar. Natuurlijk ontstaan er hier en daar mooie, hartverwarmende en goed bedoelde initiatieven. Prachtig, maar ik ervaar ook een enorme hardheid in de maatschappij. Ik durf het zelfs vijandigheid te noemen. Want als je niet “voor” bent, dan ben je “tegen” en daar wordt dan behoorlijk fel op gereageerd. Digitale pek en veren worden er over je uitgestrooid.

Pek en veren

Met het risico van die pek en veren, schrijf ik toch deze blog. Ik kan niet anders, want de woorden blijven in mijn hoofd spoken en lijken – zelfs na een nacht vol onrustige dromen – steeds harder te schreeuwen.
Met dit blog zeg ik niet dat ik het gelijk aan mijn kant heb, ik zeg ook niet dat dit het scenario is hoe het zal gaan worden, ik wil alleen aangeven dat er andere belangen kunnen zijn en waarom de besproken corona-app een huiveringwekkend scenario zou kunnen worden. Maar waar we pas – als het waarschijnlijk al te laat is- achter zullen komen…

Onderbuikgevoel

Vanaf het begin van deze hele coronacrisis heb ik een onderbuikgevoel gehad dat er een diepere agenda moest zijn. Een agenda die al deze maatregelen zouden “rechtvaardigen”. Je legt niet zomaar een land economisch stil, je zaait niet zomaar angst. Want dat is wat er gebeurt.
Door dagelijks de sterftecijfers op deze manier te etaleren, zaai je angst. Dit had ook ieder jaar met de griepcijfers kunnen gebeuren, maar dat werd nooit gedaan. Het sterftecijfer is echter niet heel afwijkend van de normale griepgolf die ieder jaar opnieuw in deze periode door ons land waait.

Overvolle IC’s

Dan hoor ik mensen zeggen: “Ja maar de IC’s liggen overvol…” Ja dat klopt en dat klinkt behoorlijk angstaanjagend.
Dit nare virus lijkt zich vooral op de longen te richten, waardoor mensen het snel benauwd krijgen (en erger). Vooral als je al ziek bent, beland je met corona al snel op de IC. IC’s zijn de afgelopen jaren – door allerlei bezuinigingen op de gezondheidszorg – steeds kleiner geworden. Ieder ziekenhuis heeft standaard nog maar een paar bedden op de IC, in totaal zijn dit er in Nederland 2.056, waarvan op dit moment er 1.208 operationeel zijn. Gemiddeld is de bezetting op de IC zo’n 70 procent.
Dat betekent dat als er op de 10 bedden, 3 mensen met longproblemen door corona bijkomen (en dat is tijdens een griepgolf best mogelijk) dan spreek je al over een volle IC. Alleen zijn dat op zich geen schrikbarende cijfers. Het is maar net hoe je het nieuws brengt.

Bron: aantal IC-bedden

Dat het een naar en gevaarlijk virus is, hoor je mij niet ontkennen, maar ieder virus waar je aan kunt overlijden is een naar en gevaarlijk virus. Het grootste gedeelte van de corona-overledenen hadden echter ook een andere ziekte waardoor ze al verzwakt waren. Slechts een handjevol had – voor zover bekend – geen andere ziekte en zijn deze mensen – zoals het lijkt – alleen aan Corona overleden.

Het Doemscenario van de corona-app

Ieder verlies is een verlies

Natuurlijk is ieder verlies een verlies, zeker voor de nabestaanden.
Maar er gaan dagelijks gemiddeld 420 mensen dood in Nederland. (Circa 128 mensen aan kanker, 103 mensen aan hart- en vaatziekten en 39 aan ademhalingsproblemen). Of er nu significant meer overledenen zijn (ten opzichte van voorgaande jaren), kan ik nog niet beoordelen omdat ik daar (nog) geen cijfers over kan vinden. De tijd zal het leren. Het kan zelfs zo zijn dat het nu iets hoger en over een paar maanden juist weer iets lager is, omdat door corona (zieke) mensen misschien nu een paar maanden eerder komen te overlijden.

Bron: gemiddeld sterftecijfer in Nederland

Maatregelen

Een ander veel gehoorde opmerking is: “Maar met corona sterf je alleen”.
Volgens mij doe je dat trouwens altijd…maar als ze bedoelen waarschijnlijk dat je niet op bezoek kunt bij geliefden of dat een uitvaart niet in het bijzijn van alle nabestaanden kan plaatsvinden, dan is dat inderdaad heel triest. Maar….daar kan corona niet zoveel aan doen. Dat komt door de maatregelen die zijn genomen en het zegt eigenlijk niks over corona. Het maakt het virus niet erger, slechter, of gevaarlijker dan de griep. Het is hoe we hier mee omgaan. Ook aan de griep gaan jaarlijks duizenden mensen dood. Ik ben benieuwd hoeveel mensen er dit jaar -buiten corona- zijn gestorven aan de griep? Of was corona eigenlijk “gewoon” de jaarlijkse griep, die is aangegrepen voor een agenda die wij niet kennen… Misschien zelfs niet willen kennen, want we willen onze overheid volledig kunnen vertrouwen. “En wat doet Rutte het toch lekker goed he?! Wat kunnen we blij zijn met zo’n premier. “ Ik herhaal zomaar wat citaten die ik lees op social media.

De genadeklap

Maar terug naar de persconferentie van gisterenavond. Met ingehouden adem luisterde ik naar onze minister-president. Ik hoorde hem zeggen dat het voorlopig nog niet was afgelopen. Dat had ik al kunnen bedenken, zelf dacht ik aan enkele weken, maar tussen zijn woorden door hoorde ik een periode van maanden of zelfs nog langer. Hij had het over het inrichten van een maatschappij met ruimte tussen elkaar. Dat alleen is al een doemscenario. Een mens heeft ongeveer een jaar nodig om oude gewoonten af te leren en te veranderen naar nieuwe. Je moet er toch niet aan denken dat we definitief veranderen naar een maatschappij waarbij we elkaar niet meer kunnen knuffelen, aanraken, bij elkaar kunnen komen, kortom liefdevol met elkaar om kunnen gaan. Met oprechte aandacht voor elkaar. En dat daarvoor in de plaats een maatschappij is ontstaan waarbij we elkaar zijn gaan zien als vijanden.

De genadeklap moest echter nog komen. Minister De Jonge liet het schamper vallen, tussen neus en lippen door, alsof het niks te betekenen had: de corona-app. Bij mij sprongen echter de tranen direct in mijn ogen, mijn maag schrompelde ineen en ik had zelfs het gevoel dat iemand mijn keel dichtkneep. Dit kan niet waar zijn! Het enige dat ik direct dacht: “Dit is de agenda die ik al die tijd al zocht… Dit is waar het om draait. Wereldwijde vrijheidsbeperking.”

Complottheorieen

“Damn Marion, doe normaal met je achterlijke complottheorieën”, ik hoor het je bijna denken. Misschien. Misschien denk ik in doemscenario’s, maar ik ga deze toch met je delen. Als je het niet wilt lezen, stop je gewoon en surf je naar een andere site die de app de hemel in prijst.
Dit is mijn gevoel, mijn angst, die ik graag met je wil delen.

Uit de pers kwam de terechte vraag of deze app verplicht zou worden. Ik weet niet of jij het ook zag, maar ik zag direct irritatie in de ogen van de minister verschijnen, want wat een vervelende vraag was dat. Er kwam een vaag antwoord over: “…het is wel belangrijk dat het door zoveel mogelijk mensen wordt gebruikt, anders heeft het geen zin…” Hij wilde het woord: “verplicht” nog niet laten vallen, maar alle signalen waren aanwezig dat dit is waar we naar toe gaan. Maar wat kan zo’n app precies voor jou en mij betekenen?
Misschien wel de onttrekking van ons grootste goed, namelijk onze vrijheid. Heb je daar al bij stil gestaan? Nu niet gelijk gaan schreeuwen dat ik dom ben, en dat ik onze gezondheid niet belangrijk vind. Geloof me, ik houd me al die tijd al netjes aan de regels want het feit dat ik niet alle informatie klakkeloos geloof, wil niet zeggen dat ik me niet aan de regels houd.

Stel dat die app er komt

Stel dat die app er komt (en die gaat er echt wel komen, niet alleen in Nederland maar wereldwijd), en deze wordt verplicht (want anders heeft het geen zin) dan wordt het ongetwijfeld ook verplicht om je mobiel altijd bij je te dragen (op straffe van een boete, net als met je ID).
De app kan dan precies bijhouden: waar je bent, met wie je bent, wat je doet en waar jij je geld aan uitgeeft. Alles kan immers alleen nog maar met pin worden betaald (want corona besmetting).

Doe daarbij een vrijheidsbeperking bij omdat we niet met meer dan drie personen tegelijk kunnen afspreken. Groepsbijeenkomsten zijn dus niet meer mogelijk. Misschien dat er straks voor scholen en bedrijven bepaalde uitzonderingen worden gemaakt met meer ruimte voor de aanwezigen, maar andere bijeenkomsten zullen voorlopig niet mogelijk zijn. Groepsvorming is dus uit den boze. Manifestaties en demonstraties pure criminaliteit. Contact met elkaar beperkt zich dus tot telefonisch contact en digitaal contact.

Afluisteren

Dat apps je gesprekken, zowel de telefoongesprekken als de gesprekken in je huiskamer, kunnen afluisteren is geen verzinsel of gedachtekronkel van mij, dat is diverse keren al aangetoond. Als men kwaad wil, dan is dus alles van jou en mij bekend. Door alles wat we zeggen, doen, kopen, of liken, is zelfs nagenoeg bekend wat we denken. Als je namelijk van zoveel mensen hun gedrag in beeld kan brengen (door voldoende data) kun je dingen voorspellen en gedachten van groepen sturen. En zeg nu niet gelijk dat dit pure onzin is, want dit is bijvoorbeeld op Facebook gebeurd tijdens de laatste presidentsverkiezing van Amerika en rondom de Brexit. Als je daar meer over wilt weten, op Netflix staat een intrigerende documentaire (The Great Hack) hierover. Absoluut een aanrader om naar te kijken. Het is een beetje lastig om in een paar woorden uit te leggen wat daar is gebeurd.

Dan reageren er ook mensen met: “Maar dan moet je ook geen gebruik maken van al die andere apps, want die weten ook al alles van je”.
Klopt, daar heb je een punt, maar de corona-app gaat nog een beetje verder. De corona-app kan je namelijk opsluiten (in je huis) zonder dat er een rechtszaak is geweest. Want stel…

Verplicht!

… stel dat die app verplicht wordt en stel dat je verplicht je smartphone bij je moet hebben als je de deur uit gaat, en stel dat één van je huisgenoten een corona-patiënt tegenkomt, dan gaat het alarm en moet het hele gezin in quarantaine. Overtreding levert ongetwijfeld een fikse boete op, dus je kijkt wel uit. En aangezien die smartphone verplicht is, kan iedere ordebewaker die vast uitlezen en weet dus dat jij illegaal buiten bent.
Die opsluiting kan dus ook misbruikt worden, als jij (of één van je gezinsleden) – om welke reden dan ook – binnen gehouden moet worden.

Een app is makkelijk te manipuleren (hacken). Je stuurt gewoon een besmettingsbericht en jullie zitten vast in je eigen gevangenis. Zonder dat er een rechter aan te pas komt. En kun jij controleren of die besmetting er echt was? Er staat vast niet bij om wie het gaat, want dat is dan weer de wet op de privacy. Dus controleren kun je dat nooit. Maar je zit wel veilig opgesloten.

Of denk aan de mogelijkheid dat de code van de app wordt gekraakt door hackers die de data doorverkopen aan bijvoorbeeld potentiële inbrekers, zodat zij precies kunnen uitlezen wanneer je wel of niet thuis bent.

En nu gaat het om een app op de smartphone, wat is de volgende stap?
Worden we dan verplicht gechipt? Dan is er helemaal geen ontsnappen meer aan.

Geen logica

Mocht je trouwens het belang van de volksgezondheid hoog in het vaandel hebben staan en totaal geen kwaad zien in deze app, bedenk dan dat er geen logica zit in dit verhaal. Het gaat hier om een schijnzekerheid, want de meest kwetsbare groep die juist door dit virus wordt geraakt, zijn ouderen. En dat is precies de groep die nagenoeg geen gebruik maakt van de smartphone…
Deze app zal dus hooguit een handjevol gezonde mensen kunnen beschermen, maar daar geven we onze volledige vrijheid voor op. Tijdens de tweede wereldoorlog in 1940-1945 zijn er aanmerkelijk meer mensen gestorven voor onze vrijheid. Zijn deze mensen dan voor niets gesneuveld, als we nu onze vrijheid zo makkelijk opgeven?

Hieronder lees ik graag jullie mening over de corona-app, maar houd het beschaafd en respectvol. Je hoeft het niet met mij eens te zijn, maar laten we elkaar respectvol behandelen en in de waarde laten.

Interessante links

Nieuw wapen tegen corona: app wijst je op contact met besmet persoon
Corona-app moet virus opsporen: hoe werkt die en wat zijn de gevaren?
Vijf vragen over de twee corona-apps van het kabinet
Vaccinatie roadmap 2019-2020 (pdf)
Covid-app? ‘De overheid is níét op zoek naar je locatie, die kan ze al lang achterhalen’
De Britse coronavirus wet – Een vorm van machtsmisbruik?

liefs Marion

Meer informatie

Verlos je van de angst en durf te leven
Laat ouderen meepraten over IC-opname
Het nieuwe normaal is volstrekt #koekoek
Laat ouderen meepraten over IC opname
Open brief aan Mark Rutte
Vijftigplussers vooral bang dat hun naasten ziek worden van het coronavirus
Vrouwen lijken vogelvrij
Contact houden met de kleinkinderen tijdens het Coronavirus
De publieke schandpaal (en gezichtsbedrog)
Domme dozen gedoe
Persoonlijke blogs van Marion Middendorp
Top 5: De spannendste seksspellen

Bronvermelding

© afbeelding: 123rf.com

Het Doemscenario van de corona-app

2 reacties:

 1. 100 procent eens. Conspiricy is overigens geen theorie maar feit. De bovenbazen houden zich schuil achter de politici en de media maar sinds de moord op JFK lekt er steeds meer uit. Toen is ook de term ‘conspiricy theory’ het etiket ‘politiek incorrect’ gegeven. Vrijwel geen Amerikaan geloofde dat Lee Harvey Oswald’ de moord op zijn geweten had. JFK zelf heeft als president een zeer beroemde speech gegeven over een ruthless and monolithic conspiricy around the world’ van ‘secret societies’. De enige die de agenda de afgelopen decennia aanzienlijk vertraagde was Trump en die zit dankzij het virus nu in een hoek. Begin deze eeuw vestigden een aantal Rothschilds in China ‘om te werken aan het klimaat’. Einddoel is Openbaring 13. Het Lam zal echter overwinnen. Op 19. Amen. Kom Heer Jezus.

 2. Daniel Schryvers

  Leuk te lezen dat er enige kritiek is. Denken kan nooit kwaad. Maar de bescherming van de privacy in dit geval lijkt me ongepast en doet me denken aan het weigeren van vaccinatie omdat je niet weet hoe het werkt en wat men erin heeft gestopt. Het zou altijd kunnen, maar is het alternatief niet erger? Het komt neer op vertrouwen.

  Eerder kijk ik naar het bredere plaatje. Om te beginnen heb je de hele privacy-discussie. Je weet wel, camera’s op straat, GSM-tracking enz.
  Maar wat ik in deze altijd mis is de rol die anderen spelen (l’enfer c’est les autres). We zijn zo met onszelf bezig dat we niet meer opmerken hoe we elkaar steeds weer “verraden”. Potentiële werkgevers kijken nu al naar je Facebook en de links van je vrienden. En als je niet wil dat bedrijven weten wat je aankoopt volgen ze gewoon de link via je partner. Ook welke vrienden je frequenteert geeft aan wat voor mens je bent. En welke cafés of restaurants je bezoekt. Want omgekeerd geldt dit ook. Een café heeft een bepaalde stempel, is gericht op een bepaald publiek.

  We moeten dus dringend beseffen dat de technologie al heel ver staat en nu in staat is om “in te grijpen”. Alleen zie ik heel veel mensen die controle niet erg vinden. Misschien is dit niet zo erg, maar de vraag is of men niet te logisch te werk gaat (gevoel is moeilijk in een computer te stoppen), en door zich te plooien naar de technologische mogelijkheden zich er ook door laat leiden in de manier dat men denkt. En daar waar iets ongenuanceerd ja of neen is wordt dat denken beperkt.
  In 1984 (een boek, mensen) werd er bij iedereen verplicht een spionage-televisie geïnstalleerd, maar dat blijkt niet nodig: iedereen draagt vrijwillig een GSM, betaalt er voor en installeert apps, geeft informatie via search-engines, deelt vanalles op sites enz.

  Ik spreek me niet uit over de discussie zelf, maar vind wel dat iedereen moet beseffen waar we staan in de privacy kwestie. We zijn er allen in betrokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *