Kerstpakketten, wat leuk!

Het is weer de tijd van het jaar dat er met kerstpakketten wordt gestrooid. Nou ja, niet letterlijk natuurlijk. Althans, dat hoop ik niet. Zelf krijg ik geen kerstpakket, want als ZZP’er heb ik geen werkgever. Ik heb echter wel in het verleden bij bedrijven gewerkt die kerstpakketten gaven en dat vond ik leuk! Meestal zat ik in de positie om ze zelf samen te stellen. Ik vond dat een feestje en ik nam mijn taak daarin uiterst serieus. Je wilt immers toch het liefst iedereen tevredenstellen. Ook al lijkt dat bijna onmogelijk. In een kerstpakket zit immers altijd wel iets dat je niet kunt gebruiken. Maar daar kun je natuurlijk altijd een ander blij mee maken.

Kerstpakketten, wat leuk!

Voedselbank

Laatst pakte ik het kerstpakket uit van een vriendin van mij. Zij werkt bij de gemeente en had een kerstpakket ontvangen. Ze weet hoe gek ik op die dingen ben en ze weet ook dat ik als ZZP’er zelf geen kerstpakket krijg. Dus nam ze haar pakket voor mij mee. Hoe lief! Het viel me op dat er in dit pakket een kleinere opgevouwen kartonnen doos zat. Speciaal om producten uit het kerstpakket in te stoppen, om het naar de voedselbank te brengen. Wat een tof idee! Want zoals ik al zei, het is haast onmogelijk om iedereen met álle producten blij te maken. Er zit altijd wel iets in het pakket wat je niet gebruikt. Dan is het toch fantastisch om daar een ander van te laten genieten?! Als je geen affiniteit met de voedselbank hebt, kun je dat blikje ragout of fles wijn natuurlijk ook gewoon aan de buurvrouw geven, als dank voor het aannemen van je postpakketjes als je weer eens niet thuis was.

Kerstpakketten geven

Ook al krijg ik zelf geen kerstpakket, ik gééf ze wel! Aan “mijn” vaste freelancers. Toevallig heb ik deze gisteren verstuurd en hoop ik dat de pakketten vandaag bezorgd worden. Wat erin zit, ga ik natuurlijk niet vertellen, want dan is het geen verrassing meer. Wat ik altijd wel doe is ieder product apart verpakken, zodat ze een doos vol cadeautjes ontvangen. Dan duurt het lekker lang voor het hele pakket uitgepakt is en kun je er dus lang van genieten. Je ziet ook op deze manier nooit in één oogopslag wat er in het pakket zit.

Het is ieder jaar weer een flinke klus. Ik trek erop uit om alles te kopen (in veelvoud), vervolgens moet ik op zoek naar passende verzenddozen en dan gaat het grote inpakken beginnen. Daar gaat heel wat papier doorheen en ook heel wat tijd. Maar ik doe het graag en met liefde voor ze. Ik ben super blij met mijn vaste team freelancers. Ik vind het iedere dag opnieuw een cadeautje om met zulke toppers te mogen samenwerking. Als ik een briefing doorgeef, kan ik er blind op vertrouwen dat het goed en tijdig wordt uitgevoerd. Ik heb er nauwelijks omkijken naar.

Natuurlijk kan ik kiezen voor een kant-en-klaar kerstpakket tot 20 euro of duurder, maar ik vind het veel leuker om – afhankelijk van het bedrag wat voor de belasting toelaatbaar is als schenking – zelf een pakket samen te stellen.

Waarom zou je een kerstpakket geven?

De meeste bedrijven geven aan het einde van het jaar een kerstpakket aan hun medewerkers en dat doen ze natuurlijk niet alleen omdat het zo leuk is. Het is een mooie manier om aan alle medewerkers te laten zien dat je ze waardeert. Dat komt de motivatie alleen maar ten goede. Zeker als je een groot bedrijf hebt, is het gewoonweg niet te doen om met regelmaat tegen iedereen te zeggen dat iemand zo waardeert.

Maar een kerstpakket is meer dan een blijk van waardering naar de medewerker, want hij neemt hiermee ook een warm en blij gevoel mee naar huis. Want hoe leuk is het om samen met je partner (en eventueel kinderen) het pakket uit te pakken? Lekker in de doos te snuffelen wat er allemaal in zit. Dan geef je de medewerkers niet alleen de producten, maar ook nog eens een gezellige beleving met zijn gezin.

Geschiedenis van het kerstpakket

Het kerstpakket is niet alleen iets van nu, het stamt uit het begin van de 19e eeuw. Toen had het een heel nuttige functie. Het was in die tijd best lastig om voedsel voor lange tijd te bewaren en die lange winter te overbruggen. In sommige streken was het de gewoonte van boeren om mensen die langs kwamen om ze fijne kerstdagen te wensen, te voorzien van eten en drinken. Ook de knechten kregen warme chocolademelk of brood. Het personeel dat bij de boeren inwoonde mocht op tweede kerstdag naar huis om het daar met dierbaren te vieren. De boeren gaven ze dan een mand vol eten en drinken mee.

Andere ambachtslieden gingen deze traditie overnemen en gaven ook eten en drinken aan het personeel en leerlingen. In de loop van de tijd zijn dit steeds vaker kleine presentjes geworden en is het niet alleen maar eten en drinken.

Dol op het uitpakken!

Er staat nog één kerstpakket op mij te wachten, het kerstpakket wat Rob een paar dagen terug heeft ontvangen van één van zijn opdrachtgevers. Hij blijft dicht tot eerste kerstdag. Na het feestelijke en uitgebreide kerstontbijt gaan we met elkaar cadeautjes uitpakken. Als alle cadeautjes zijn uitgepakt, pak ik als laatste het kerstpakket uit. Ik verheug me er nu al op!

Ik wens jullie allemaal heel fijne kerstdagen! Geniet van de gezelligheid, het lekkere eten, de verwennerijen maar geniet vooral heel erg veel van elkaar!

liefs Marion

Meer informatie

Zo dek je een feestelijke kersttafel!
Zoetsappige kerstfilms. I love it!
Een dagelijks portie positieve energie
Het leven is één groot feest!
Aanraders voor een geslaagde spelletjesavond
Naughty & nice – De spannendste adventskalender van 2019

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *