Heerlijk fietsen op een e-bike

Heerlijk fietsen op een e-bike

Wanneer je ouder wordt, kán fietsen soms wat lastiger worden. En dat is jammer, want heerlijk een fietstocht maken is niet alleen gezond, je bent ook gewoon even lekker op stap. De omgeving verkennen op je vakantieadres, bijvoorbeeld, of lekker thuis dagtochtjes maken. Wil je toch graag blijven fietsen terwijl het allemaal lichamelijk wat lastiger wordt? Dan is de e-bike dé oplossing. Maar ook voor andere mensen is een elektrische fiets een fantastische aanwinst!

Voor wie is de e-bike geschikt?

E-bikes hebben misschien een beetje de naam om voor oude mensjes te zijn. Maar niets is minder waar! Natuurlijk biedt de e-bike veel voordelen voor oudere mensen. Je blijft immers in beweging, maar je wordt wel ondersteund waardoor het veel beter te doen is. Maar ook voor andere doelgroepen is de elektrische fiets een heerlijke mogelijkheid. Voor mensen die vooral willen genieten van het fietsen en/of langere dagtochten willen maken, bijvoorbeeld. Of wat dacht je van scholieren die wel heel erg ver moeten fietsen naar school? Dan is zo’n fiets toch nog altijd een gezondere optie dan lekker lui de bus instappen. Of misschien is er wel helemaal geen openbaar vervoer in de buurt! Wist je dat er zelfs bakfietsen zijn met een elektrische motor? O ja, en vergeet ook de mountainbikes niet. Dus vind je zelf nooit te jong voor een e-bike!

Heerlijk fietsen op een e-bike

Wat voor soort e-bikes heb je?

De elektrische fietsen kunnen onderverdeeld worden in twee types: fietsen met een voorwielmotor en met de middenmotor. Beide fietsen hebben zo hun eigen voordelen. Zo hoef je bij de voorwielmotor eventueel weinig zelf te doen, wat te maken heeft met de rotatiesensor. Je kan zelf bepalen hoeveel extra ondersteuning je wilt. Bij een middenmotor heb je meer het gewone fietsgevoel. Hierbij worden namelijk je trappers aangedreven, waardoor het veel meer voelt als gewoon fietsen. Ook hier bepaal je zelf hoeveel extra ondersteuning je wilt. Door te spelen met de versnellingen en de ondersteuning kan je zo heerlijk ontspannen de weg op!

Overigens zijn er ook een aantal uitvoeringen met een krachtige achterwielmotor, zoals de speedbike. Vanwege de snelheid heb je hier wel een kenteken voor nodig en een rijbewijs!

Heerlijk fietsen op een e-bike

Verschillende uitvoeringen

Uitvoeringen van elektrische fietsen zijn er talloos, o.a.:

  • Toerfiets
  • Scholierfiets
  • Bakfiets
  • Moederfiets
  • Lage instapfiets
  • Driewielers (voor volwassenen)
  • Stadsfiets
  • Opvouwfiets
  • Speedbike
  • En nog veel meer

Wat zijn de voordelen van een e-bike?

Een e-bike biedt natuurlijk veel voordelen. De ontspanning is een stuk groter dan wanneer je jezelf echt in het zweet moet trappen. Je kunt veel langere afstanden maken en vaak ga je nog sneller ook. Zeker voor de vijftigplusser die graag geniet van het buiten zijn, biedt de fiets veel voordelen.

Heerlijk fietsen op een e-bike

Maak kennis met Stella e-bikes!

Stella e-bikes is een fietsmerk wat zich uitsluitend richt op elektrische fietsen. Wat ooit in een schuurtje begon, is uitgegroeid tot een prachtig merk met talloze mogelijkheden. Voor iedereen is er wel de geschikte fiets te vinden. Stella heeft door het hele land vestigingen zitten waar je vrijblijvend een proefrit mag komen maken! Zo kan je bijvoorbeeld ervaren welk type motor jou het beste bevalt. Of misschien wil je eens kijken of een lage instap een oplossing kan zijn. Verder kan je bij zo’n bezoekje aan een testcenter natuurlijk ook meteen al je vragen stellen. Mensen, met kennis van zaken, geven je graag advies! Wat ik zelf een heel groot voordeel vindt van Stella is hun huis-aan-huis service! Is er iets aan de hand met jouw fiets? Dan hoef jij je niet bij hun zaak te melden, maar de mobiele werkplaats komt gewoon naar jou toe! Daarnaast zitten er geen extra schakels tussen Stella en jou! Geen groothandel of een dealer, maar je doet altijd zaken met Stella zelf. Dus kan niemand de schuld op een ander schuiven…

Heerlijk fietsen op een e-bike

Mijn ervaring met Stella

Weet je niet of een e-bike al helemaal jouw ding is? Waarom zou je ook niet gewoon een testrit maken? Samen met mijn man heb ik ook de stoute schoenen aangetrokken en zijn we naar Waddinxveen gereden. Het vriendelijke personeel vertelde, onder het genot van een kopje koffie, alles wat we wilde weten over Stella en de fietsen zelf. We kregen twee fietsen mee: zowel een fiets met een voorwielmotor als één met een middenmotor. Zo konden we goed het verschil voelen. Halverwege ons ritje zijn we dan ook omgewisseld om zo het verschil zelf te kunnen ervaren. Wat wel leuk was om te ontdekken, was ons verschil in voorkeur. Mijn man vond juist de voorwielmotor een relaxed gevoel geven, terwijl ik het veel fijner vond om ‘gewoon’ het gevoel te hebben zelf te fietsen. Nu trap je natuurlijk bij beide gewoon mee (dus je blijft wel degelijk in beweging!), maar toch ervoer ik het wel zo. Ik moet bekennen dat ik een week of twee geleden op een verjaardag nog zat te beweren dat ik echt nog niet aan een e-bike zou gaan! Maar nu zag ik me toch echt wel heerlijk op zo’n fiets door de Zuid-Limburgse heuvels toeren… Ben je op zoek naar een heerlijke manier om (weer) van het fietsen te genieten? Dan kan ik je een bezoekje aan zo’n testcenter zeker aanbevelen. Op hun site kan je trouwens een brochure aanvragen, zodat je thuis alvast een beetje een idee kan krijgen!

Extra info

Redenen om je elektrische fiets te verzekeren
De leukste vrije tijd bestedingen
Ontdek de mooiste plekken van Nederland op het water
10 leukste hobby’s voor onder én boven de 50
Fitter worden als vijftigplusser met behulp van eiwitten
Fiets mee met 2bike4alzheimer
Boekbespreking – Food en route

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

Heerlijk fietsen op een e-bike

Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerkingsverband.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *