Fiets mee met 2bike4alzheimer

Fiets mee met 2bike4alzheimer

Ruim 270.000 mensen in Nederland hebben een vorm van dementie en als er nu niets gebeurt, stijgt dit aantal in 2040 naar een half miljoen. Met 2bike4alzheimer wil Alzheimer Nederland daarom zoveel mogelijk geld ophalen voor meer onderzoek – want helaas is genezing nog niet mogelijk.

Doortrappen met 2bike4alzheimer

Op zaterdag 22 en zondag 23 september 2018 organiseert Alzheimer Nederland voor de 7de keer de unieke fietstocht 2bike4alzheimer. Tijdens dit sportieve event fietsen teams van 4 tot 12 personen binnen 24 uur vijf etappes van 80 kilometer. Alle teams starten en finishen bij de Paasheuvelgroep Huizen. De tocht van in totaal 400 kilometer wordt op de tandem (per duo) of op een andere fiets, in estafettevorm, afgelegd. De 24 uur staat voor het aantal uren per dag zorg die iemand met dementie nodig heeft. Door ‘s nachts te fietsen ervaren deelnemers wat mensen met dementie en hun dierbaren meemaken: het kwijtraken van een dag- en nachtritme. De route van de 5 etappes vormen samen een vergeet-mij-nietje: hét symbool voor een toekomst zonder dementie. Het draait bij 2bike4alzheimer niet alleen om de sportievelingen, ook aan de toeschouwers is gedacht. Zo wordt er een festivalterrein met foodtrucks en entertainment opgebouwd en kun je in een gezellige sfeer de teams supporten.

Fiets mee met 2bike4alzheimer

Fietsend bijdragen aan onderzoek

Met deze unieke estafette fietstocht zamelt Alzheimer Nederland dit jaar geld in voor onderzoek naar ‘Depressie en risico op dementie’. Deze twee factoren lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar wat is precíes het verband? In hoeverre verhoogt depressiviteit het risico op dementie? En wanneer is een depressie juist een eerste symptoom van een aanwezige dementie? Met antwoorden op deze vragen kunnen onderzoekers werken aan een betere preventie en tijdige behandeling van de ziekte. “Verschillende studies tonen aan dat ouderen met depressie een tweemaal hogere kans hebben om dementie te ontwikkelen. Er is echter heel weinig bekend over de onderliggende mechanismen in de hersenen die deze relatie tussen depressie bij ouderen en dementie kunnen verklaren”, zegt Dr. Mirjam Geerlings, UMC Utrecht.

Fiets mee met 2bike4alzheimer

Missie Alzheimer Nederland

Iedereen krijgt met de ziekte te maken: als patiënt, als mantelzorger of binnen de familie- of vriendenkring. Alzheimer Nederland wil zich – samen met zo veel mogelijk anderen – voor deze mensen inzetten. De droom van Alzheimer Nederland is een toekomst zonder dementie. “We moeten dementie voorkomen of genezen. En tot die tijd maken we ons sterk voor het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met dementie en hun naaste omgeving”, aldus Marco Blom, interim-directeur Alzheimer Nederland.

Tandem Talks

Vandaag start de promotie en inschrijving voor 2bike4alzheimer. Rico Verhoeven trapt af met de eerste uit een reeks ‘Tandem Talks’, een promotiefilmpje waarin we met hem praten over dementie. Zijn vader is aan de ziekte van Alzheimer overleden. Hij draagt 2bike4alzheimer daarom een warm hart toe, net zoals Erik Scherder, Kees Tol en Raymi Sambo. Ook zij stappen met interviewster Josselin Gordijn op de tandem voor de reeks ‘Tandem Talks’.

Fiets mee met 2bike4alzheimer

Meld je aan

Fiets met jouw team mee met 2bike4alzheimer en draag zo bij aan een toekomst zonder dementie. Meedoen is eenvoudig: mensen die graag een sportieve prestatie neerzetten én Alzheimer Nederland willen steunen kunnen zich vóór 1 september inschrijven via www.2bike4alzheimer.nl. Ook als je geen directe betrokkenheid hebt met de ziekte kun je meedoen.

Fiets mee met 2bike4alzheimer

Word sponsor

Lukt het niet om zelf mee te fietsen? Geen nood: word dan sponsor van één van de deelnemende teams op www.2bike4alzheimer.nl. Zo draag je rechtstreeks bij aan onderzoek naar oplossingen voor dementie.

Meer informatie

Wat kun je doen aan dementie?
Blogs over onze gezondheid
Geef Alzheimer geen kans
Meer leuke uittips & ervaringsverslagen

Bronvermelding

Fiets mee met 2bike4alzheimer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *