5 tips voor meer financiële ruimte na je 50e

5 tips voor meer financiële ruimte na je 50e

Je kent het wel: je droomt van die wereldreis, de nieuwste Macbook Pro of de verbouwing van je huis. Maar je bent net minder gaan werken, of harkt maandelijks simpelweg niet genoeg geld binnen om deze dromen te realiseren. Wil je meer financiële ruimte? Dan is dit het artikel voor jou. We geven je namelijk 5 handige tips om na je 50e meer bestedingsruimte te creëren.

#1: Schrap nutteloze uitgaven

De eerste stap om meer financiële ruimte te creëren is nutteloze uitgaven schrappen. Heb je een telefoonabonnement met onbeperkt data terwijl je je smartphone eigenlijk nauwelijks gebruikt? Verlaag je datalimiet, vaak scheelt dit tot wel een paar tientjes per maand. Lid van de LINDA, terwijl je ‘m eigenlijk alleen nog vluchtig doorbladert? Schrappen maar. Het effect hiervan is niet direct merkbaar, maar na een tijdje zul je zien dat je meer geld overhoudt.

#2: Check of je vaste lasten goedkoper kunnen

Niets irritanter dan de jongens en meisjes die je met hoge, veel te enthousiaste stemmen (rond etenstijd) opbellen om je een nieuwe provider voor je internet, televisie of energie aan te smeren. Maar toch heeft overstappen vaak wel zin. Recent switchte ik van provider voor mijn internet- en televisieabonnement, en het scheelt serieus 60 (!) euro per maand. Ook stap ik elk jaar wel over van energieleverancier. Zo bespaar ik honderden euro’s op jaarbasis.

Als je boven de 50 bent, ben je misschien geneigd om “alles te houden zoals het is” omdat je tevreden bent met hoe alles nu loopt. Maar bij een andere provider ga je net zo tevreden zijn. Ook de overstap is zo geregeld door de jongens en meisjes van het callcenter. Je hoeft er eigenlijk helemaal niets voor te doen. Behalve slapend rijk worden, dan.

5 tips voor meer financiële ruimte na je 50e

#3: Sluit een voordelige lening af

Meer financiële ruimte door een lening af te sluiten klinkt misschien heel tegenstrijdig. En toch: heb je echt geld nodig voor een grote uitgave? Dan is een lening een prima keuze. Let wel op waar je de lening afsluit. Het beste kun je eerst even een onafhankelijke vergelijkingssite raadplegen om te checken waar je in jouw situatie de laagste rente gaat betalen. Dit kan maar zo honderden euro’s per jaar schelen.

Kies voor een persoonlijke lening als je eenmalig een groot bedrag nodig hebt. Wil je over langere tijd meer te besteden hebben? Dan kun je voor een doorlopend krediet kiezen. Alles wat je hierop aflost, kun je weer opnieuw opnemen.

#4: Laat de auto wat vaker staan

Doe jij werkelijk alles met de auto? Ga dan voor financiële winst én gezondheidswinst en pak wat vaker de fiets. Investeer in een goede sportbike of elektrische fiets, zo kun je afstanden tot 25 kilometer prima afleggen als je in goede gezondheid bent. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een speed e-bike waarmee je op de autoweg mag. Op zo’n fiets haal je makkelijk snelheden tot 45 kilometer en ben je zonder al te veel inspanning binnen no-time op je werk.

Let op: Ben je geneigd om het OV te pakken in plaats van de auto? Think again! Reizen met het openbaar vervoer is misschien beter voor het milieu, maar vaak ben je ook veel duurder uit. Pak voor lange afstanden dus gewoon de auto. Zo bespaar je geld én OV-stress.

#5: Geniet van het leven!

Niet echt een besparingstip, maar wel minstens zo belangrijk. Geniet je van bepaalde luxedingetjes? Bijvoorbeeld die dure handcrème, een dagje sauna of die grote doos luxe bonbons? Voel je daarover dan beslist niet schuldig, maar blijf hier lekker van genieten. Dat scheelt een hoop stress. Daarnaast moet geld rollen: da’s namelijk goed voor de economie. Dus voel je niet schuldig, maar blijf lekker genieten van je favoriete treats, ook als die wat duurder zijn.

Hoe bespaar jij geld? Laat het ons vooral weten in de comments. Misschien worden ook wij een stuk wijzer van jouw tips!

liefs Marion

Meer informatie

De aandelenmarkt voor dummies; een spoedcursus voor de beginneling
Zo werkt een seniorenhypotheek
Bezuinigen: sommige klusjes doe je gewoon zelf!
Zorgvuldig met je geld omgaan
Bitcoins, heb jij het lef?
Online oplichting

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

5 tips voor meer financiële ruimte na je 50e

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *